Ελπίδες για μικρή συμφωνία και χρήμα με το σταγονόμετρο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 30 Μαΐου 2015 13:43 Ελπίδες για μικρή συμφωνία και χρήμα με το σταγονόμετρο

Η επίτευξη μικρής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών με την ανάληψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων και αντάλλαγμα χρηματοδότηση, το βασικό σενάριο.

Η επίτευξη …μικρής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών με την ανάληψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων από την ελληνική πλευρά και αντάλλαγμα χρηματοδότηση από την Ευρώπη με το σταγονόμετρο, είναι το σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι εταίροι, σύμφωνα με πληροφορίες του The TOC.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης άμεσης λύσης, η παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ, κινήθηκε στην προοπτική της αναζήτησης πολιτικής λύσης η οποία – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – περιλαμβάνει την επίτευξη «μικρής συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και εταίρων η οποία θα ενσωματώνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση με αντάλλαγμα την χρηματοδότηση για την κάλυψη τμήματος των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Στον βαθμό που γίνει αποδεκτή η πρόταση, οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την μεγάλη συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από την Ε.Ε. την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Το παρασκήνιο της αναζήτησης πολιτικής λύσης 

Το σύνθημα για την αλλαγή ρότας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έδωσε ο επικεφαλής του Euroworking group Τόμας Βίζερ στην συνεδρίαση του οργάνου την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο κ. Βίζερ ενημέρωσε το Euroworking group ότι με βάση τα μέχρι τότε δεδομένα είναι αδύνατη μία προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και έστειλε μήνυμα προς τις δύο πλευρές: στην Αθήνα να κάνει ότι πρέπει προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και στην ηγεσία της Ε.Ε -και κυρίως προς την Γερμανίδα Καγκελάριο- να υπάρξει πολιτική απόφαση που θα δίνει διέξοδο στην άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας. Κι αυτό αφ'ενός για να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός και αφ'ετέρου να δίνει παράταση για την συνολική συμφωνία που αφορά την ελληνική οικονομία μέχρι τον Σεπτέμβρη προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ προκειμένου να ζητήσει εκ νέου την συμβολή τους στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος. Η Γερμανίδα Καγκελάριος φέρεται να τόνισε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι ο χρόνος τελειώνει και πως πρέπει να υπάρξει μία μίνι συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών όπου η Ελλάδα θα δεσμευτεί για ένα πακέτο δημοσιονομικών μέτρων με αντάλλαγμα άμεση χρηματοδότηση και παράταση για την «Μεγάλη Συμφωνία» μέχρι τον Σεπτέμβρη. Σε αυτό το πλαίσιο ανανέωσαν την τηλεφωνική τους επικοινωνία για την Κυριακή καθώς η ελληνική πλευρά θα αναλάμβανε να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της πάνω στην νέα πρόταση και να αναλύσει το πακέτο μέτρων που θα κληθεί να υλοποιήσει στην περίπτωση που δεχτεί το πακέτο της μικρής συμφωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική πλευρά εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμη και μέσα στην Κυριακή ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος θα ήθελε να έχει στα χέρια της το πλαίσιο της προσέγισης των δύο πλευρών προκειμένου να τι θέσει υπόψην των κ.κ. Ολάντ και Γιούνκερ στην τριμερή συνάντησης της Δευτέρας στο Βερολίνο. 
Μέτρα ύψους 4 δις. ευρώ και χρηματοδότηση μόνο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της μικρής συμφωνίας από την πλευρά των δανειστών έχουν προταθεί μέτρα ύψους 4 δις ευρώ στα οποία εντάσσονται: 
·    η αύξηση του ΦΠΑ
·    η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα από 30.000 ευρώ
·    έκτακτη εισφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων
·    διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015
·    Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό όπως ενοποίηση ταμείων και θεσμοθέτηση αντικινήτρων για τις πρόωρες συντάξεις
·    Πάγωμα των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για τα εργασιακά τουλάχιστον για το 2015 όσον αφορά την αύξηση του βασικού μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων 
·    περικοπές στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ 
·    άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που παραμένει μόνος στο επίπεδο των νομοθετικών πρωτοβουλιών από το 2010 και δεν έχει υλοποιηθεί 
·    πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1% για το 2015. 
Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο 
Σε αντάλλαγμα η Γερμανίδα Καγκελάριος φέρεται διατεθειμένη να προσπαθήσει για την εξασφάλιση 3,5 -3,8 δις, ευρώ που αντιστοιχεί με το μισό της δόσης που πρέπει να καταβάλει η Ε.Ε. στην Ελλάδα καθώς και να δώσει το πράσινο φως για την καταβολή των 1,8 δις ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που κρατούν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες. Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση το ποσό που συγκεντρώνεται αντιστοιχεί το πολύ σε 5,6 δις ευρώ το οποίο υπολείπεται κατά 2 δις. ευρώ από το σύνολο των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μέχρι τα τέλη του Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως για την αύξηση αφοράς κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να απελευθερωθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και εάν πραγματοποιηθεί το σενάριο της μικρής συμφωνίας η χρηματοδότηση γίνεται με το σταγονόμετρο και αφορά το μεγαλύτερο μέρος των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Με αυτήν την εκδοχή η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει διπλή προσπάθεια για αύξηση των εσόδων στο εσωερικό προκειμένου να καταβάλει μισθούς και συντάξεις καθώς και να αναζητήσει τα επιπλέον κονδύλια για τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. 
Win –win συμφωνία; 
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν στο The TOC ότι το περίγραμμα τους σεναρίου της «μικρής συμφωνίας» με προοπτική να κλείσει η μεγάλη συμφωνία τον Σεπτέμβρη που θα περιελάμβανε και δεσμεύσεις για την απομείωση του χρέους, διαθέτει τα χαρακτηριστικά μίας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας. Με αυτό το σενάριο η Αθήνα κερδίζει δύο μήνες για να επεξεργαστεί προτάσεις για την νέα συμφωνία της χώρας με τους δανειστές, το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα χωρίς να δώσει χρήματα στην Ελλάδα και η Ε.Ε. αποφεύγει το ατύχημα με αντάλλαγμα ασκώντας ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα και πιέζοντας για την ανάληψη σκληρών μέτρων. 
Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται τις παραμέτρους μίας συμφωνίας με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει με την Α. Μέρκελ αύριο προκειμένου να καταγραφούν τα βήματα προόδου και να δώσει την δυνατότητα στην  Γερμανίδα Καγκελάριο να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στην τριμερή συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο.       
  

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση