Μέρισμα 138 εκατ. ευρώ και σε επιχειρήσεις - Ποιες αφορά και πώς θα δοθεί

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 08:51 Μέρισμα 138 εκατ. ευρώ και σε επιχειρήσεις - Ποιες αφορά και πώς θα δοθεί

Μέρισμα 138 εκατ, ευρώ σχεδιάζει να μοιράσει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις. Αυτό αναμένεται να έχει τη μορφή επιστροφής φόρου και θα καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση έκπτωσης με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να εξοφλήσουν τα νομικά πρόσωπα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Εξετάζεται επίσης να υπάρξει νέα εκκαθάριση στην προκαταβολή με μειωμένα τα ποσά του φόρου.

Το μέτρο έχει εφάπαξ χαρακτήρα και οι δανειστές είναι ήδη ενήμεροι γι' αυτό. Προβλέπεται άλλωστε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020 που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Συγκεκριμένα στη σελίδα 21 του προσχεδίου αναφέρεται το εξής: "στο σενάριο βάσης έχουν συμπεριληφθεί εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 138 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος". Ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρισθεί το πώς θα μειωθεί ο φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις. Σε αυτή τη φάση ζυγίζουν τα εκκαθαριστικά της φετινής χρονιάς, τα οποία ενσωματώνουν τέσσερις φόρους:

  • Εισόδημα: Τα κέρδη του 2018 φορολογήθηκαν με συντελεστή 29%
  • Εισφορά Αλληλεγγύης: Επιβάλλεται με συντελεστή 2,2% έως 10%
  • Τέλος επιτηδεύματος: Κυμαίνεται από 800 έως 1.000 ευρώ
  • Προκαταβολή: φόρος για το επόμενο έτος

Τα στοιχεία βρίσκονται στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία με βάση τα κριτήρια και τις παραμέτρους που θα προσδιοριστούν το επόμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα το "μέρισμα" να δοθεί στους επιχειρηματίες που είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα προχωρήσουν στην έκδοση της λίστας με τα νομικά πρόσωπα που δικαιούνται επιστροφή ή νέα εκκαθάριση προκαταβολής του φόρου.

Με πληροφορίες από "Εφημερίδα των Συντακτών"

Προσαρμοσμένη αναζήτηση