Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΙΝΥΑΕ: Ελλειμμα εκπαίδευσης σε θέματα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 19:00 ΕΛΙΝΥΑΕ: Ελλειμμα εκπαίδευσης σε θέματα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας

Μεταξύ των προτάσεων του ΕΛΙΝΥΑΕ είναι και η καθιέρωση "κάρτας ασφάλειας" για κάθε εργαζόμενο που θα τον συνοδεύει σε όποια επιχείρηση εργάζεται.

Στην Ελλάδα υπάρχει έλλειμμα κουλτούρας εκπαίδευσης σε θέματα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας και αυτό τη φέρνει πίσω όχι μόνο από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και υπό ένταξη χώρες, σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), το οποίο έχει στρέψει το ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση και -πέρα από τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει προτείνει και την εισαγωγή της σχετικής εκπαίδευσης σε σχολικά προγράμματα.

Η πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ Ρένα Μπαρδάνη, ο υπεύθυνος παραρτημάτων του Αντώνης Ταργουτζίδης και ο υπεύθυνος κατάρτισης Χρήστος Χατζηαγγέλου έδωσαν συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα, ενόψει του πανελλαδικού συνεδρίου που θα γίνει στην Αθήνα, στις 18 και 19 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, με αντικείμενο τα νέα θέματα που έχουν προκύψει σε ό,τι αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες.

Σε ερώτηση για τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα απάντησαν πως το 2000 κυμαίνονταν μεταξύ 17.000 και 18.000, το 2013 ήταν 3.000 και το 2017 ήταν 5.000 εκ των οποίων τα 47 θανατηφόρα, αλλά σημείωσαν πως δεν μπορεί να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα από αυτά τα νούμερα, ούτε να κάνει συγκρίσεις με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κι αυτό γιατί, όπως είπαν, στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις στις οποίες είναι δύσκολο να γίνει ο έλεγχος για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενώ τα χρόνια της κρίσης αρκετές επιχειρήσεις έκλεισαν, άρα μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων, και μειώθηκε η οικοδομική δραστηριότητα όπου συνέβαιναν εργατικά ατυχήματα και μάλιστα θανατηφόρα.

Σε ό,τι αφορά τη διάδοση της τηλε-εργασίας στην Ελλάδα επισήμαναν πως τη χρησιμοποιεί το 8% των εργαζομένων και το υψηλότερο ποσοστό στις χώρες της ΕΕ είναι το 36% στη Δανία.

Αναφερόμενη στον σκοπό του συνεδρίου, η πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ σημείωσε ότι «η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ, βγαίνουν καινούρια πράγματα και κάνουμε αυτές τις συναντήσεις για να προβάλλουμε αυτά τα θέματα, να τα συζητήσουμε» και προσέθεσε: «Θα έρθουν από το εξωτερικό εξειδικευμένοι γνώστες να προχωρήσουμε σε συνεργασίες, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα με μεγαλύτερη ασφάλεια».

«Οι διάφοροι κλάδοι αλλάζουν, η ψηφιοποίηση έχει μπει παντού, ο χρόνος και ο τρόπος εργασίας έχουν μεταβληθεί, οι νέοι άνθρωποι μπαίνουν με άλλη λογική στους χώρους εργασίας, οπότε έχουν άλλες απαιτήσεις από τους χώρους εργασίας», είπε ενδεικτικά η κ. Μπαρδάνη και συνέχισε: «Υπάρχουν οι παραδοσιακοί κίνδυνοι, αλλά και οι αναδυόμενοι, δηλαδή οι νέοι κίνδυνοι που έχουν βγει με το στρες, με την πίεση λόγω χρόνου και διάφορων άλλων πραγμάτων, τα οποία δεν είναι μόνο θέμα εργασίας, δεν σταματάει την ώρα που σταματάει το ωράριο, αλλά μας ακολουθούν σε όλη τη ζωή μας».

Μεταξύ των προτάσεων του ΕΛΙΝΥΑΕ είναι και η καθιέρωση "κάρτας ασφάλειας" για κάθε εργαζόμενο που θα τον συνοδεύει σε όποια επιχείρηση εργάζεται.

Το ΕΛΙΝΥΑΕ συστάθηκε το 1992 ως ανεξάρτητος οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και είναι ο φορέας των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Παρέχει έρευνα, εκπαίδευση-κατάρτιση και ενημέρωση σε πάνω από 15.000 εκπαιδευόμενους και έχει προχωρήσει σε 200 τίτλους εκδόσεων ενημερωτικού υλικού.

πηγή: thetoc.gr