Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: «Πέρασε» η στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 16:45 Μητσοτάκης: «Πέρασε» η στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών
Τα συμπεράσματα του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και για την ατζέντα της Κομισιόν, η οποία περιελάμβανε το μεταναστευτικό, την ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή.

«Ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία αποφάσισε το Συμβούλιο Κορυφής», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός λαμβάνοντας υπόψη και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Σημείωσε δε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων»

«Ομόφωνα οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Οποιαδήποτε υποχώρηση στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα οδηγήσει σε εκπτώσεις σε φιλόδοξες πολιτικές όπως τόνισε η πλειοψηφία των κρατών μελών στη Σύνοδο, είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως η ατζέντα της Κομισιόν για μεταναστευτική πολιτική, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι φιλόδοξη.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων για τους δύο βασικούς πυλώνες, σημείωσε

Πολύ θετικό χαρακτήρισε γεγονός ότι επιτυγχάνεται μια συμφωνία για το Brexit μετά τη σύνοδο Κορυφής. Υπήρξε όπως είπε ανακούφιση αλλά και θλίψη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Δεν έχω επικοινωνήσει με τον κ. Ζάεφ όσο ήταν εδώ», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επανέλαβε όσα είχε πει στον ομόλογό του ότι δεν θα θέσει - έστω και εάν είναι προβληματική- τη συμφωνία των Πρεσπών στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας αλλά θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και να λυθούν εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματα. Απέφυγε δε, να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα.

 

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ