Σταϊκούρας: Η οικονομία βγαίνει στο ξέφωτο αλλά οι κίνδυνοι δεν πέρασαν!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 13:19 Σταϊκούρας: Η οικονομία βγαίνει στο ξέφωτο αλλά οι κίνδυνοι δεν πέρασαν!

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αποπνέει όμως αισιοδοξία, με πολιτικές υλοποίησης ρεαλιστικών στόχων. Ενσωματώνει πρωτοβουλίες ενίσχυσης τόσο της προσφοράς και της ζήτησης στην οικονομία. Είναι προσανατολισμένος στην υποβοήθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων. Επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης και προχωράει σταθερά στο δρόμο της κανονικοποίησης και της ανάταξης.

Αφού ανέφερε τις 12 προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που υλοποιήθηκαν μέσα σε 100 ημέρες ανέφερε ότι προχωράμε μπροστά, γρήγορα και με ασφάλεια, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μετριοπάθεια και τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι «η Ελλάδα, βήμα-βήμα, επιστρέφει στην κανονικότητα, και αυτό αναγνωρίζεται!»

Θέτοντας τους στόχους της νέας χρονιάς, ανέφερε εότι είναι «η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020 όπως συμφώνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και η επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» για τον λόγο αυτό, μετά και την έγκριση του πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού, προχωρά, άμεσα, στην υλοποίηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία».

Παράλληλα, επισήμανε, ότι η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη βελτιώσει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, ενώ και οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την αλλαγή Κυβέρνησης έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα, η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές κεφαλαίου, με κόστος που βαίνει μειούμενο, σταδιακά να αποκαθίσταται, καταθέσεις να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα και η πιστοληπτική ικανότητα εταιρειών και νοικοκυριών να βελτιώνεται.

Ως τέταρτο στόχο έθεσε την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, που επί μακρόν «λιμνάζουν». Της εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που συστηματικά, τα τελευταία χρόνια, υπο-εκτελείται. Της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που παραμένουν σταθερά υψηλές. Και της σταδιακής τόνωσης της πιστωτικής επέκτασης, μετά τη συρρίκνωση των προηγούμενων ετών.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Έστειλε δε το μήνυμα ότι «σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πολιτικές όχι ταξικές, αλλά πολιτικές που απευθύνονται σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, όπως με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η μείωση του φόρου φυσικών προσώπων για τα χαμηλότερα εισοδήματα το 2020, με την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση του επιδόματος θέρμανσης. Το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα της αναμόρφωσης του πλαισίου προσδιορισµού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας».

Και τόνισε «Η Κυβέρνηση άλλαξε! Οι αυταπάτες τελείωσαν. Η Ελληνική οικονομία, μετά από μακρόχρονη περιπέτεια λόγω σφαλμάτων, ημών και άλλων, φαίνεται να βγαίνει στο ξέφωτο. Οι κίνδυνοι δεν πέρασαν. Γι’ αυτό δεν πανηγυρίζουμε, ούτε θριαμβολογούμε. Επιβάλλεται να κρατήσουμε γερά, χωρίς ταλάντευση, το τιμόνι του εθνικού σκάφους, για να ολοκληρώσουμε την τελευταία δύσκολη στροφή. Και θα το πράξουμε, χωρίς προσωπικούς και κομματικούς υπολογισμούς, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ελιτισμούς. Μακριά από θεσμικά, κομματικά και προσωπικά παίγνια εξουσίας, επικίνδυνους ακροβατισμούς ή αδιέξοδους τυχοδιωκτισμούς. Στη νέα πραγματικότητα, έχει ιδιαίτερη σημασία ο επανακαθορισμός του ρόλου και της ευθύνης όλων μας. Επιτάσσει πατριωτική συνείδηση, σύνεση, συναίνεση και ρεαλισμό. Απαιτεί πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, ασφάλεια, αίσθημα δικαιοσύνης».

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση