Ζάεφ, Αλβανία και Άγκυρα: Υπό πίεση η κυβέρνηση από τα εθνικά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 12:32 Ζάεφ, Αλβανία και Άγκυρα: Υπό πίεση η κυβέρνηση από τα εθνικά

Τα εθνικά θέματα επανέρχονται συνεχώς στο προσκήνιο με την κυβέρνηση να βλέπει πως δύσκολα θα μπορέσει άμεσα να κλείσει τα μέτωπα, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να περιπλέκονται.

Η εμπλοκή της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων σε συνδυασμό με την επιστροφή της Τουρκίας στην προκλητική ρητορική δημιουργούν ένα κλίμα ανησυχίας στις ισορροπίες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πιέσεις της Βόρειας Μακεδονίας μέσω αναφορών περί παγώματος της Συμφωνίας των Πρεσπών και η στάση της Αλβανίας με το Μαξίμου να υποβαθμίζει τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Έντι Ράμα, δείχνει την στρατηγική της Αθήνας να κρατήσει χαμηλά τους τόνους απέναντι στην δύο γειτονικές χώρες.

Το ενδεχόμενο μιας ήττας του Ζόραν Ζάεφ στις προσεχείς εκλογές μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες συνέπειες «βουλιάζοντας» την Βόρεια Μακεδονία στον εθνικισμό. Ένα τέτοιο σενάριο ανησυχεί ιδιαίτερα το Μαξίμου που μπορεί να εκφράζει την αντίθεση της με την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί η γειτονική χώρα να επιστρέψει στα «πέτρινα χρόνια» μακριά από την ευρωπαϊκή προοπτική.

Ωστόσο επισήμως η κυβέρνηση εκτιμά πως τα όσα υποστηρίζει ο Ζόραν Ζάεφ είναι ένας μοχλός πίεσης προς τις Βρυξέλλες αλλά και το Παρίσι που έθεσε ουσιαστικά «βέτο» για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

«Ο κ. Ζάεφ εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά τα προβλήματα που περιέχει η συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία γνωρίζαμε και είχαμε προειδοποιήσει γι΄ αυτά. Η συμφωνία έχει ήδη παράξει αποτελέσματα και η Βόρεια Μακεδονία, αποκομίζει οφέλη καθώς έχει ανοίξει ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Από την εξίσωση των εθνικών θεμάτων δεν θα πρέπει να μείνει εκτός η Αλβανία που επί του παρόντος κρατάει χαμηλούς τόνους με τον Έντι Ράμα μετά την Αθήνα, να επισκέπτεται την Ρώμη, στην οποία ήταν χθες ο Ζόραν Ζάεφ. Η Ιταλική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα στους κόλπους της Ε.Ε έτσι ώστε να δοθεί συντομότερα μια νέα ευκαιρία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Πάϊατ στα Σκόπια 

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ επισκέπτεται την Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται για ένα προγραμματισμένο ταξίδι το οποίο όμως αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Είναι γνωστή άλλωστε η στήριξη των ΗΠΑ στην γειτονική χώρα, όπως και η ικανοποίηση που υπήρξε για την Συμφωνία των Πρεσπών που άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες επισήμως δείχνουν να μην ανησυχούν από τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φωνές που κάνουν λόγο για «ιστορικό λάθος» από την Ε.Ε αφήνοντας το ανοιχτό ενδεχόμενο να ανοίξει νωρίτερα από τον Μάιο εκ νέου η συζήτηση για την διεύρυνση.

Μητσοτάκης – Αναστασιάδης με φόντο την Άγκυρα 

Μία ακόμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου θα έχει στις 10 ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά από ένα σχετικά σύντομο διάλλειμα λόγω του εισβολής της Τουρκίας στην Συρία, η Άγκυρα επέστρεψε στην ρητορική των προκλήσεων τόσο για το Αιγαίο όσο και για την κυπριακή ΑΟΖ. 

Η απρόβλεπτη στάση των ΗΠΑ απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 13 Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με την επιφυλακτική στάση των Βρυξελλών απέναντι στην Τουρκία, προβληματίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη που θα επιχειρήσουν να επανακαθορίσουν την στρατηγική τους. Στόχος και των δύο χωρών είναι να υπάρξει κοινή στάση απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας τονίζοντας πως πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι για διμερή προβλήματα. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση