Προανακριτική: H επιστολή Τασούλα και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 22:01 Προανακριτική: H επιστολή Τασούλα και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στον πρόεδρο της Βουλής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση μετά την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής να εξαιρεθούν οι Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ να σηκώνει τους τόνους κατηγορώντας τον πρόεδρο της Βουλής για παραβίαση του Συντάγματος

Ο Πρόεδρος της Βουλής στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να απαντήσει με υπερκομματικό τρόπο στην διελκυστίνδα που έχει προκληθεί λόγω της απόφασης της πλειοψηφίας να εξαιρέσει τους Πολάκη- Τζανακόπουλο από μέλη της επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό επαναλαμβάνει και γραπτώς ό,τι είχε δηλώσει προφορικά, ότι δηλαδή η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίζει τη σύσταση της επιτροπής και όχι τη σύνθεση της.

Και αφού υπενθυμίζει ότι η προανακριτική επιτροπή δεν λειτουργεί ως πολιτικό αλλά ως δικαστικό σώμα υπογραμμίζει "η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση της επιτροπής όχι όμως και τη σύνθεση της όπως και η επιτροπή (προανακριτική) εξαιρώντας δύο μέλη της αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύνθεσης της και όχι επί της συγκρότησης της". 

Καταλήγει "επομένως δεν μου είναι κατανοητό κατά τι παραβιάστηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της επιτροπής περί εξαίρεση των δύο μελών της". 

Δείτε όλη την επιστολή: 

 

 

Μιλώντας αργότερα με δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε περισσότερες διευκρινήσεις για τη στάση του.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος δεν μπορεί να ασχοληθεί με τη σύνθεση της προανακριτικής επιτροπής διότι από την στιγμή που συγκροτήθηκε λόγω και του ρόλου της (δικαστικές αρμοδιότητες) είναι ανεξάρτητη. 

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε ότι το ζήτημα της εγκυρότητας της διαδικασίας μπορεί να το εξετάσει το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα συσταθεί μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής μέχρι τότε όμως εξήγησε δεν υπάρχει μια υπερκείμενη αρχή και κατά συνέπεια τον τελευταίο λόγο τον έχει η πλειοψηφία.

Εκτίμησε πάντως ότι το Δικαστικό Συμβούλιο δεν θα εγείρει ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας.

Η έτερη επιστολή

Κατόπιν τούτων γνωστοποίησε ότι έστειλε επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητεί την αντικατάσταση των Πολάκη- Τζανακόπουλου.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές θα μπορούσε να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση ώστε να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να σώσει τα προσχήματα. Δηλαδή αντί να αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές του να τους αποσύρει μειώνοντας κατά δύο τα μέλη της ΚΟ που μετέχουν στις εργασίες της επιτροπής.

Άλλωστε είναι ο Κώστας Τασούλας στην επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζει ότι η απόφαση της Ολομέλειας για 26μελη επιτροπή δεν ετηρήθη, χωρίς αυτό να υπονομεύει το κύρος της επιτροπής διότι η ΚΟ του ΜεΡΑ25 επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί.

Η επιστολή του κ. Τασούλα με την οποία ζητά την αντικατάσταση των κυρίων Πολάκη και Τζανακόπουλου

Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του απαντά στον πρόεδρο της Βουλής: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές

Με την κριτική ότι "ο πρόεδρος της Βουλής δυστυχώς σήμερα επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι ως πρόεδρος του συνόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας" απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή του Κώστα Τασούλα στον Αλέξη Τσίπρα.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει: "Αντί να αποκαταστήσει τη κοινοβουλευτική τάξη, επιλέγει να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, που παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Ελπίζουμε να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του". Η ανακοίνωση καταλήγει με την προειδοποίηση ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές, αλλά θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσει πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας".

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση