Τι ανησυχεί την ΕΛΑΣ ενόψει Πολυτεχνείου μετά τις εκκενώσεις καταλήψεων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 11:16 Τι ανησυχεί την ΕΛΑΣ ενόψει Πολυτεχνείου μετά τις εκκενώσεις καταλήψεων

Ευρωπαϊκό κάλεσμα ενίσχυσης των αντιεξουσιαστών ενόψει επετείων Πολυτεχνείου και δολοφονίας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμούν ότι η αντίδραση των αντιεξουσιαστών θα κλιμακωθεί  μετά και την εκκένωση της κατάληψης Βανκούβερ, ένα από τα δυναμικότερα αντιεξουσιαστικά «προπύργια» στα Εξάρχεια. Τα στελέχη της αστυνομίας που είναι επιφορτισμένα με τα μέτρα ασφαλείας των επετείων του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ανησυχούν περισσότερο για το χρονικό διάστημα πριν και μετά από αυτές και όχι τις συγκεκριμένες ημέρες. Εκτιμούν μάλιστα ότι η δράση των αντιεξουσιαστών θα τα έχει... όλα από αντιεξουσιαστικό… παρκούρ στις ταράτσες των κτιρίων των Εξαρχείων έως επιθέσεις σε αστυνομικές δυνάμεις από… αέρος και περιφρούρηση αντιεξουσιαστών ανά βάρδιες σε τουλάχιστον 6 «ετοιμοπόλεμες» καταλήψεις της περιοχής. Οι αντιεξουσιαστές έχουν απευθύνει ευρωπαϊκό κάλεσμα ενίσχυσης ενόψει επετείων Πολυτεχνείου και δολοφονίας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Παρκούρ και ψυγεία!

Το απόγευμα του Σαββάτου λίγες ώρες μετά την εκκένωση της κατάληψης Βανκούβερ, ομάδες νεαρών επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων στις οδούς Ζαΐμη, Τσαμαδού και Σπυρίδωνος Τρικούπη, με ορμητήρια, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, καταλήψεις της περιοχής. Σύμφωνα με βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι αντιεξουσιαστές τραβηγμένο από «ταράτσες και από έδαφος», μία ομάδα νεαρών είχε ανέβει στις ταράτσες κτιρίων εκδηλώνοντας επιθέσεις προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Κάτι αντίστοιχο είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2014, στην θλιβερή επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όταν «ιπτάμενοι» αντιεξουσιαστές είχαν επιδοθεί σε ένα ιδιότυπο παρκούρ στις ταράστες κτιρίων εκτοξεύοντας… πλυντήρια και ψυγεία! Στο έδαφος, σε οδούς προσέγγισης προς τα Εξάρχεια, είχαν τοποθετήσει λάστιχα με… καρφιά και είχαν χύσει λάδια!

Φόβοι επιθέσεων

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανησυχούν για ενδεχόμενες καταδρομικές επιθέσεις σε Αστυνομικά Τμήματα, σε διμοιρίες των ΜΑΤ έξω από καταλήψεις και σε αστυνομικές περιπολίες. Δεν αποκλείουν προπηλακισμούς ακόμη και επιθέσεις σε καθηγητές-εκπαιδευτικό προσωπικό Πανεπιστημίων, όπως επίσης ακτιβιστικές ενέργειες σε οικίες και πολιτικά γραφεία βουλευτών και μελών της κυβέρνησης. Εκτιμούν πως υπάρχει η πιθανότητας εκδήλωσης επιθέσεων σε δημόσια κτίρια και υποκαταστήματα τραπεζών, ενώ απεύχονται το ενδεχόμενο εκδήλωσης τρομοκρατικών, βομβιστικών ή εμπρηστικών ενεργειών. Οι αστυνομικοί διαπιστώνουν πως μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν προβεί σε καλέσματα συντρόφων τους από ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως από Ιταλία, Γαλλία και Βέλγιο.

Οι «καυτές» καταλήψεις

Αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν πως υπάρχουν ακόμη κτίρια υπό κατάληψη από τα οποία εκπορεύονται έκνομες ενέργειες και καταδρομικές επιθέσεις. Τουλάχιστον έξι από αυτές τις καταλήψεις στην περιοχή των Εξαρχείων, χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες από τους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και πρόκειται για το Κ-ΒΟΞ (Θεμιστοκλέους και Αραχώβης), την «έδρα» της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας, αυτή στη Ζαΐμη 11 από την οποία το βράδυ της περασμένη Κυριακής εκδηλώθηκε επίθεση σε βάρος διμοιρίας των ΜΑΤ με έναν τραυματία αστυνομικό, Τσαμαδού 15 (Στέκι Μεταναστών) και αυτές στις οδούς Δερβενίων, Μεθώνης και Αραχώβης. Πρόκειται για κτίρια που έχουν καταληφθεί από το 2009 έως και το 2016.

Τα υπόλοιπα κτίρια υπό κατάληψη στα Εξάρχεια είναι αυτά στη Ζαΐμη 15 και Τοσίτσα 3, Ειρήνης Αθηναίας 5, Τσαμαδού 32, Νοταρά 26, Καποδιστρίου και Κάνιγγος 22, Θεμιστοκλέους 58 και 96, Ζ. Πηγής 119α. Τις τελευταίες ημέρες, στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών της Ασφάλειας Αττικής, διαπιστώνουν ότι στις έξι «καυτές» καταλήψεις κινούνται καθημερινά τουλάχιστον 200 άτομα, ενώ τις νυχτερινές ώρες υπάρχουν βάρδιες περιφρούρησης των 10-15 ατόμων.

Στο μεταξύ η 11η εκκένωση κτιρίου υπό κατάληψη καταγράφηκε στην Λάρισα, της κατάληψης Palmares. Το κτίριο που ανήκει στο Γηροκομείο Λάρισας είχε καταληφθεί από τον Απρίλιο του 2018. Χθες το πρωί εξελίχθηκε αστυνομική επιχείρηση, και εντός του κτιρίου βρέθηκαν έξι άτομα, τα οποία προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράβαση του νόμου «περί προστασίας των Δημοσίων Κτημάτων» καθώς επίσης και για απείθεια σε βάρος πέντε εξ αυτών.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση