Δίκη Χρυσής Αυγής: Στις 18 Δεκεμβρίου η ώρα του Εισαγγελέα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 14:02 Δίκη Χρυσής Αυγής: Στις 18 Δεκεμβρίου η ώρα του Εισαγγελέα

Στις 18 Δεκεμβρίου αναμένεται η ώρα της εισαγγελέως έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής με την πρόταση επί της ενοχής των κατηγοορυμένων.

Το δικαστήριο διευκρίνισε πως αν η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, δεν είναι έτοιμη μέχρι τότε, θα της δωθεί και άλλος χρόνος.

Σήμερα, στο δικαστήριο, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων υπέβαλε ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου ως προς το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν επίκληση της Σύμβασης του Παλέρμο, η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα και προβλέπει ότι το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης προϋποθέτει την επιδίωξη οικονομικού οφέλους. Οι συνήγοροι επικαλέστηκαν και την άποψη του εφέτη Νίκου Σαλάτα, ο οποίος είχε μειοψηφίσει στο Συμβούλιο Εφετών που εξέδωσε το παραπεμπτικό βούλευμα για τη Χρυσή Αυγή. Η θέση του κ. Σαλάτα ήταν πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, επειδή δεν προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν με στόχο να προσπορίσουν οικονομικό όφελος.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αντέκρουσαν τις θέσεις της υπεράσπισης, τονίζοντας ρητά πως η Σύμβαση του Παλέρμο προβλέπει κάθε έννομη τάξη (σσ χώρα) είναι ελεύθερη να επιλέξει τα χαρακτηριστικά που θα προσδώσει στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Όπως υποστήριξαν, η επιδίωξη οικονομικού οφέλους αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση