Μαραθώνια η κατάθεση Φρουζή στην Προανακριτική της Βουλής

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 17:54 Μαραθώνια η κατάθεση Φρουζή στην Προανακριτική της Βουλής

Καταθέτει ξανά, για δεύτερη φορά, στην Προανακριτική ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής. Ένταση με το... καλημέρα για τις διαρροές των όσων είπε την περασμένη Τρίτη. "Δεν τις έκανα εγώ", είπε. "Η Τουλουπάκη με κάλεσε να της πω αυτά που ήθελε. Δεν μου ανέφερε ονόματα πολιτικών". "Δεν είδα ποτέ τον Σαμαρά prive, δεν πήγα ούτε τροχήλατο ούτε... ιπτάμενη βαλίτσα". "Πριν το '15 συναντήθηκα με τον Τσίπρα, τον Ξανθό, τον Σταθάκη κι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ".

Η Προανακριτική για τη Novartis και το ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση συνεδριάζει ξανά. Για δεύτερη φορά, «απέναντι» στα μέλη της Επιτροπής είναι ο Κωνσταντίνος Φρουζής, αφού η κατάθεσή του, που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, συνεχίζεται. Πολλά και ενδιαφέροντα ακούστηκαν στην κατάθεση που συνεχίζεται έως αυτή την ώρα. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής μίλησε για όλους και φαίνεται να έδειξε ποια είναι η προστατευόμενη μάρτυρας, Αικατερίνη Κελέση.

Η ένταση δεν έλειψε ούτε αυτή τη φορά, με τη συνεδρίαση να ξεκινά με… συζήτηση για το πως έγιναν οι διαρροές της πρώτης του κατάθεσης. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, μάλιστα, φέρεται να είπε πως «είδα κι εγώ ότι υπήρξαν διαρροές, αλλά όχι από εμένα». Ένταση προκλήθηκε και σε άλλο σημείο της κατάθεσης, λίγο πριν τη διακοπή για γεύμα, όταν ο Κ. Φρουζής έλεγε πως είχε πάει στο Μαξίμου αλλά δεν είχε τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, παρουσίασε τότε ένα e-mail του Φρουζή που περιλαμβάνεται στο βούλευμα που έβαλε στο αρχείο την υπόθεση Σαμαρά. Το αρχείο αυτό ήταν αποθηκευμένο με το όνομα “Samaras to perifereia” και ξεκινούσε με την προσφώνηση “αγαπητέ”. Ο Σπύρος Λάππας ρώτησε αν αφορούσε τον Αντώνη Σαμαρά και απάντησε ο Φρουζής απάντησε πως αφορούσε τον πρόεδρο της μητρικής Novartis. Τότε επικράτησε ένταση, καθώς οι βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν και θεώρησαν την ερώτηση παρελκυστική.

Φρουζής μέρος… δεύτερον

Σε ό,τι αφορά στην κατάθεσή του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Φρουζής στα όσα έχει μπει μέχρι στιγμής στο… δεύτερο μέρος της παρουσίας του στην Προανακριτική, επιμένει ότι δεν κλήθηκε ποτέ από τους εισαγγελείς για να καταθέσει και πως δεν του έχει δοθεί αντίγραφο της δικογραφίας.

Δεν μου ανέφερε ονόματα πολιτικών η Τουλουπάκη

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επιμένουν πως δεν ισχύει ο ισχυρισμός πως δεν κλήθηκε να καταθέσει γιατί αυτό είχε γίνει τρείς φορές: τον Φεβρουάριο του ’18, τον Μάρτιο του ‘19 και τον Απρίλιο 19 κι εκείνος επέλεξε να στείλει υπόμνημα.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Φρουζής είπε ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ του τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ευάγγελο Βενιζέλο. Αρνήθηκε, επίσης, πως είχε συναντήσει τον Γιώργο Κουτρουμάνη. Είπε πως είχε συναντήσει δυο φορές τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και 4 -5 τον Μάριο Σαλμά και τον Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία πάντα μελών του ΣΦΕΕ. Για τον Παναγιώτη Πικραμμένο υποστήριξε ότι τον συνάντησε μια φορά στο φουαγιέ στο Μέγαρο Μουσικής.

Αναφερόμενος στον Ανδρέα Λοβέρδο είπε πως τον έχει δει μια φορά στο προαύλιο του υπουργείου Υγείας μαζί με άλλα περίπου 20 άτομα, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία, όπως φέρεται να είπε, τον κάλεσε όχι για να καταθέσει αλλά “για να της πω αυτά που ήθελε“.

“Είδα και τον Τσίπρα πριν το ’15”

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται, επίσης, να είπε ότι πριν από το 2015 είχε συναντηθεί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με τον (μετέπειτα υπουργό Υγείας) Ανδρέα Ξανθό «πολλές φορές» αλλά και «τρεις φορές με τον Σταθάκη». «Συναντήθηκα πριν από το ’15 και με τον Τσίπρα, πριν από το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης Σαμαρά που μείωνε τις τιμές και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε».

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis υποστήριξε ότι “ο τζίρος εκτοξεύτηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μάλιστα λόγο για “αλματώδη αύξηση”.

Δεν ήμουν υπεύθυνος για κανένα φάρμακο, όπως και δεν πήγα ούτε με τα τα νερά της (της Novartis). Δεν μοιράστηκαν μίζες σε γιατρούς

«Προσωπικά δεν συνάντησα ποτέ τον Σαμαρά prive, δεν μετέφερα ποτέ προς αυτόν, κάτι τροχήλατο, ούτε ιπτάμενη βαλίτσα», φέρεται να είπε ο Κωνσταντίνος Φρουζής. Είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως τον πρώην πρωθυπουργό «τον συνάντησα σε μία μεγάλη εκδήλωση παρουσία της Μέρκελ. Εκεί είχα κληθεί ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ, δίπλα μου καθόταν στον Δασκαλόπουλος».

«Ήμουν επιθετικός προς την γερμανική αντιπροσωπεία για να πιέσει την κυβέρνηση Σαμαρά να μας πληρώσει. Η τοποθέτησή μου για τα χρέη προς την φαρμακοβιομηχανία έπαιξαν στον τύπο», φέρεται να είπε επίσης ο Κωνσταντίνος Φρουζής. Πρόσθεσε πως ο Φιλίστωρ Δεσταμπασίδηςέφυγε το 2014 και εγώ το 2015″.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται να είπε επίσης ότι σε ημερομηνία που δεν θυμάται, είχε πάει στο Μέγαρο Μαξίμου επί Σαμαρά, αλλά δεν είχε συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό. Τον είχε δει μια άλλη αφορά, αλλά και πάλι δεν θυμόταν πότε.

«Δεν μου μίλησε για πολιτικούς η Τουλουπάκη»

Όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, τον ρώτησε γιατί δεν κατήγγειλε τη συνάντηση με την Ελένη Τουλουπάκη, ο Κωνσταντίνος Φρουζής απάντησε, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, πως δεν είχε σκοπό να αντιπαρατεθεί με το κράτος. «Δεν έχω κάνει αναφορά για παράτυπη συμπεριφορά. Οι δικηγόροι μου με ρώτησαν τι ήθελα να κάνω. Το μόνο που ήθελα ήταν να ξεμπλοκαριστούν οι λογαριασμοί μου, είχαν περάσει τόσοι μήνες».

Σε ερώτηση του Σπύρου Λάππα αν ζήτησε έγγραφα από την εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis επέμεινε ότι κανείς, ποτέ, δεν τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να του επισημαίνει πως έχει καταθέσει τρεις φορές υπομνήματα και ενώ έχει καταθέσει πως δεν του έχει ασκηθεί καμία δίωξη, του έχει ασκηθεί και μάλιστα τρεις φορές, η μια τον Ιανουάριο του 2018, όταν του απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα και του δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του.

Στην ερώτηση μέχρι ποιο ποσό ήταν η δέσμευση, ο Κ. Φρουζής απάντησε πως του έχουν δεσμευτεί 1,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό στην Ελβετία. Ερωτηθείς από τον Σπύρο Λάππα αν η Ελένη Τουλουπάκη του ανέφερε ονόματα πολιτικών, ο μάρτυρας κατέθεσε: «όχι, δεν μου ανέφερε».

«Με έκλεβε η γραμματέας μου»

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής στην κατάθεσή του υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η γραμματέας του Μαρία Μαραγγέλη «επί 3 χρόνια με έκλεβε. Ήταν γραμματέας μου 11 χρόνια, χειριζόταν απ’ όλα, προσωπικά μου πράγματα, φροντιστήρια παιδιών κλπ. Το 2015 άρχισα να την βάζω στη γωνία».

Είπε επίσης πως “τον Μανία τον γνώριζα και ως έναν άνθρωπο προσπαθούσε να βγάζει άκρη με τα δελτία τιμών”.

Μπαίνοντας στην αίθουσα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, επεσήμανε πως «η ΝΔ θεωρεί σκευωρία το σκάνδαλο με προστατευόμενους μάρτυρες, με αποφάσεις που εγκρίθηκαν από τρεις αντιεισαγγελείς και τώρα κατασκευάζει εντυπώσεις με βάση ένα κατηγορούμενο τον Φρουζή και ένα πολιτικό πρόσωπο».

Ο Φρουζής έδειξε την Κελέση – Τι είπε για Λοβέρδο

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι ποτέ δεν έγινε συνάντηση στο σπίτι του Ν. Χασαπόπουλου με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Διέψευσε επίσης και την κατάθεση Σαράφη όσο αφορά την σχέση Μανιαδάκη – Λοβέρδου. Λένε επίσης ότι ο Φρουζής είπε πως «η Ελένη Τουλουπάκη μου πρότεινε ευνοϊκή μεταχείριση και όχι να είμαι κουκουλοφόρος μάρτυρας».

Ο Φρουζής φέρεται να αρνήθηκε αρνείται όλες τις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων. Ήταν κατηγορηματικός και πρόσθεσαν ότι το κίνητρο των προστατευόμενων είναι οικονομικό αφού τους έπιασαν ίσως με τη γίδα στην πλάτη.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται να είπε ακόμα για τον Ανδρέα Λοβέρδο: «Έκανε ζημιά στην φαρμακοβιομηχανίες. Πάντα γίνονταν διαπραγματεύσεις και οι αποφάσεις στην περίοδο Λοβέρδου για τις τιμές ήταν προς τα κάτω. Φέρεται να είπε ακόμα ότι η κατάθεση Σαράφη δεν επιβεβαιώθηκε από κανένα. Για την κατάθεση της Αικατερίνης Κελέση ότι ήταν όλα ψέμματα και ότι ειπώθηκαν ψέμματα για τον Παναγιώτη Πικραμμένο.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχε και έναν διάλογο με τον Βασίλη Κεγκέρογλου:

Κεγκέρογλου: Έχετε υποψία για το ποια είναι η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση;
Φρουζής: Κάτι έχω στο μυαλό μου.
Υψηλάντης: Η κυρία Κελέση μήπως ήταν συνεργάτιδά σας;
Φρουζής: Δεν ξέρω πιθανολογώ πάνω από τη βάση.
Μαρκόπουλος: σε τι ποσοστό είστε;
Φρουζής (γελώντας για πρώτη φορά στη διαδικασία) Με πολύ καλές πιθανότητες. Σε καλό ποσοστό.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φρουζής πήρε πίσω τους υπαινιγμούς για Τουλουπάκη

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ο Κωνσταντίνος Φρουζής πήρε πίσω τους υπαινιγμούς για την Ελένη Τουλουπάκη και δεν άσκησε κανένα ένδικο μέσο εναντίον της εισαγγελέως  διαφθοράς. Δεν δήλωσε τίποτε εναντίον τους ανακάλεσε ότι δεν κλήθηκε, και δήλωσε ρητά και ανεπιφύλακτα ότι δεν ε΄χει να καταθέσει απολύτως τίποτα για πιέσεις Παπαγγελόπουλου σε δικαστικούς ή εισαγγελικούς λειτουργούς.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση