Διάψευση Βρούτση: Δεν σχεδιάζουμε πώληση ασφαλιστικών οφειλών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 21:07 Διάψευση Βρούτση: Δεν σχεδιάζουμε πώληση ασφαλιστικών οφειλών

Έντονη αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης οφειλών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε ιδιώτες επενδυτές. 

Το δημοσίευμα έσπευσε πάντως να διαψεύσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Βρούτσης.  «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα».

Το επίμαχο δημοσίευμα του Reuters

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πώληση οφειλών ύψους αρκετών δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε ιδιώτες επενδυτές, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μετρητά και να συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Reuters. 

Όπως αναφέρει το Reuters η κυβέρνηση επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις και να αντιμετωπίσει ζητήματα που επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης, όπως τα κόκκινα δάνεια ενώ προσπαθεί να βρει τρόπο να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού της συστήματος.

«Υπάρχει στρατηγική να πουληθούν ορισμένα assets που τα τελευταία χρόνια δεν είχε καταφέρει να εισπράξει το ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο πρακτορείο που αναφέρει πως το σχέδιο, του οποίου ηγείται ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, θα αφορά σε πώληση οφειλών ύψους έως 12 δισ. ευρώ, από τα 35 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και πιθανόν οι συναλλαγές να είναι πολλές. Δεν αναμένεται να περιλαμβάνει τιτλοποίηση οφειλών, καθώς η μεταβίβαση των δικαιωμάτων επί των οφειλών μέσω της έκδοσης ενυπόθηκων αξιογράφων θα μπορούσε να θεωρηθεί δανεισμός και να συναντήσει εμπόδια από την Eurostat. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει προκαταβολή και να συμφωνήσει σε ένα σχήμα διαμοιρασμού κερδών. Οι πωλήσεις θα γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής. Ο αγοραστής από την άλλη θα πρέπει να βρει διαχειριστή για την είσπραξη των οφειλών. 

Το σχέδιο θα ορίζει ημερομηνία αποκοπής την 31η Δεκεμβρίου 2014, που σημαίνει ότι θα αφορά σε απαιτήσεις που έχουν συσσωρευθεί μέχρι αυτή την ημερομηνία, εστιάζοντας σε οφειλές άνω των 100.000 ευρώ. Το πρόγραμμα δεν θα περιλαμβάνει οφειλές που έχουν ήδη ρυθμιστεί ή χρέη ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ταμεία, είπε ο αξιωματούχος. Στόχος είναι ο αρχικός σχεδιασμός να έχει καταλήξει έως το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η προετοιμασία στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και οι πωλήσεις να πραγματοποιηθούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης συμβούλου για το έργο.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση