Ασφαλιστικό: Κερδισμένοι & χαμένοι από το νέο σύστημα εισφορών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 12:01 Ασφαλιστικό: Κερδισμένοι & χαμένοι από το νέο σύστημα εισφορών

Τι σύνταξη «βγάζει» το νέο σύστημα εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους. Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι από το νέο σύστημα εισφορών. 

Μικρές επιβαρύνσεις της τάξεως των 24-34 ευρώ τον μήνα για το 80% των αυτοαπασχολουμένων που δηλώνουν πολύ χαμηλά κέρδη κάτω των 7000-8000 ευρώ τον χρόνο –οι οποίες όμως θα υπερκαλυφθούν με το που θα ενεργοποιηθεί η καινούργια φορολογική κλίμακα και ο συντελεστής 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος- αλλά και γενναίες ελαφρύνσεις (ακόμη και άνω του 50-60%) για το 20% των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών που σήμερα πληρώνουν έως και 1320 ευρώ στον ΕΦΚΑ για τις ασφαλιστικές τους εισφορές θα φέρει το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Έτσι, οι πολλοί θα έχουν μικρή επιβάρυνση (αν απομονωθεί το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών) και οι λίγοι θα έχουν πολύ μεγάλη ελάφρυνση. Το πόσο μεγάλη θα είναι, θα εξαρτηθεί από το ποια ασφαλιστική κατηγορία θα πληρώνουν.

Από τις πέντε ή έξι κατηγορίες που θα δημιουργηθούν, - από 220 έως και 550 ευρώ τον μήνα- οι δύο ή οι τρεις θα είναι «προαιρετικές» δηλαδή θα τις διαλέγει μόνο όποιος θέλει να βγάζει μεγαλύτερη σύνταξη. Αυτό θα είναι και το βασικό «ερώτημα» στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο αυτοαπασχολούμενος: πόση σύνταξη θα θέλει να εισπράττει όταν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια. Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει αντιστοίχιση των εισφορών που θα καταβάλλονται κάθε μήνα με το τελικό ποσό της σύνταξης. Έτσι, όποιος μείνει στην ελάχιστη εισφορά των 220 ευρώ, θα λαμβάνει περίπου 350 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη ύστερα από 40 χρόνια εργασίας συν τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης: σύνολο 734 ευρώ μεικτά ή περίπου 680 ευρώ καθαρά ύστερα από 40 χρόνια εργασίας. Αντίθετα, αν κάποιος επιλέξει να πληρώνει 550 ευρώ τον μήνα σε εισφορές, η σύνταξή του θα ξεπερνά τα 1300 ευρώ ύστερα από 40 χρόνια απασχόλησης.

Το υπουργείο Εργασίας, δεν έχει ακόμη απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν από την μετατροπή του συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Ναι μεν είναι απόφαση να δημιουργηθούν πέντε ή έξι συγκεκριμένα κλιμάκια εισφορών χωρίς σύνδεση με το δηλωθέν εισόδημα του επαγγελματία αλλά μένει να απαντηθούν τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Τι θα γίνει με τις εισφορές όσων έχουν διπλή ιδιότητα. Δηλαδή είναι και μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι (μπλοκάκι). Από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει σύνδεση με το εισόδημα, το να υποχρεωθεί ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος να πληρώνει έστω και το ελάχιστο ποσό των 220 ευρώ τον μήνα ταυτόχρονα με τις εισφορές από τον μισθό, θα είναι εξοντωτικό. Οι περισσότεροι, χρησιμοποιούν το μπλοκάκι για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους με ποσά της τάξεως των 4000-5000 ευρώ τον χρόνο. Άρα, η εισφορά των 220 ευρώ θα αντιστοιχούσε σε «δήμευση» του μισού εισοδήματος. Από την άλλη, η πλήρης απαλλαγή των εισοδημάτων από μπλοκάκι από τις εισφορές, θα δημιουργούσε μια «κερκόπορτα» εισφοροδιαφυγής.

2. Τι θα γίνει με τις λεγόμενες αποδείξεις δαπάνης, του μοναδικά ουσιαστικά μέσου για την είσπραξη μιας «ευκαιριακής» αμοιβής. Η επιβολή εισφορών με συντελεστή 20,28% που ισχύει σήμερα, ουσιαστικά καθιστά ασύμφορη την έκδοση της απόδειξης δαπάνης (δεδομένου ότι επιβάλλεται και φόρος και χαρτόσημο) με αποτέλεσμα η διέξοδος να είναι η φοροδιαφυγή. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση