Φρουζής: Ήμουν απαραίτητος στο σενάριό τους – Ήθελαν να πλήξουν τους 10

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 17:44 Φρουζής: Ήμουν απαραίτητος στο σενάριό τους – Ήθελαν να πλήξουν τους 10

Μαραθώνια ήταν και η σημερινή κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή στην Προανακριτική της Βουλής. Δεν έλειψαν και σήμερα οι στιγμές έντασης κατά την διάρκεια των ερωτήσεων ενώ και σήμερα όσα ακούστηκαν ήταν αποκαλυπτικά.

Εντυπωσιακό είναι ότι μετά το τέλος της κατάθεσης και συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ο Κωνσταντίνος Φρουζής όταν ρωτήθηκε αν κουράστηκε από την διαδικασία είπε: «Ναι, δεν το έχω ξαναζήσει. Στα meeting λειτουργούμε διαφορετικά». Ερωτηθείς αν ήταν η πρώτη φορά που κατέθετε, ο Κωνσταντίνος Φρουζής είπε: «Ναι, δεν με είχε καλέσει κανείς. Έπρεπε να γίνει. Ήθελα να πω τις θέσεις μου. Πέρασαν 4 χρόνια».

Στην κατάθεση μέσα στην Προανακριτική, ο κ. Φρουζής υποστήριξε ότι η Novartis δεν είναι σκάνδαλο, επανέλαβε ότι η Ελένη Τουλουπάκη του ζήτησε να καταθέσει για τα 10 πολιτικά πρόσωπα και πως έτσι θα έχει ευνοϊκή μεταχείριση. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται να υποστήριξε επίσης ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι των 10 φαίνεται ότι σχεδίασαν και βρήκαν τους προστατευόμενους μάρτυρες. Και δήλωσε ότι τον εντυπωσίασε και τον προβλημάτισε η δήλωση Παπαγγελόπουλου (σ.σ. για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους) γιατί όπως είπε τότε δεν δικαιολογούνταν να τα πει όλα αυτά και απόδειξη αυτού ήταν ότι αρχειοθετήθηκαν οι περισσότερες υποθέσεις.

Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο κ. Φρουζής σύμφωνα με πληροφορίες είπε στην Προανακριτική: «Με ρωτάτε αν η Novartis είναι σκάνδαλο. Η απάντηση είναι σαν να με ρωτάτε αν η ζωή είναι δύσκολη! Για μένα δεν είναι σκάνδαλο». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη απευθυνόμενη στον κ. Φρουζή του είπε: «Καλά με τα τόσα αρνητικά σε βάρος σας, μας εξηγείτε πως βγήκατε ο καλύτερος μάνατζερ της χρονιάς;»

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται να είπε ακόμα ότι το Harvard project λειτούργησε ελάχιστα ίσα ίσα για να διασφαλίσει την κυκλοφορία των φαρμάκων της Novartis. Είπε ακόμα πως νομίζει ότι συνεχίστηκε και αφότου αποχώρησε από τη Novartis. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται επίσης να αρνήθηκε την ύπαρξη email προς τον Άδωνι Γεωργιάδη. Στο σημείο αυτό προκάλεσε την αντίδραση της κας Αυγέρη από τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία είπε: «Μα υπάρχουν δημοσιεύματα και το δηλώνει και ο ίδιος ο Γεωργιάδης. Τα email είχαν διαρρεύσει από την δικογραφία».

Ο κ. Φρουζής φέρεται ακόμα να είπε ότι: «Πήγα στην Τουλουπάκη με δυο στόχους. Να καταθέσω για να μιλήσω επιτέλους και για να ανοίξουν οι λογαριασμοί μου. «Θέλω να καταθέσω», της ξεκαθάρισα. Εκεί, μπερδεύτηκε η κουβέντα. Όταν κάποιος έχει ζητήσει να καταθέσει και ο άλλος του προτείνει ευεργετικές διατάξεις λέγοντας πως έχουν βρεθεί αδικήματα σημαίνει: “Έλα να καταθέσεις κάτι που δεν πρέπει να καταθέσεις”. Δεν κολλάνε τα γεγονότα. Έτσι, εξέλαβα την στάση Τουλουπάκη. Η κουβέντα όλη ήταν για να δώσω πολιτικούς. Αυτό κατάλαβα».

Για την συνάντηση με την κα Τουλουπάκη ο Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται επίσης να είπε: «Αποκλειστικό αντικείμενο με την Τουλουπάκη ήταν τα 10 πολιτικά πρόσωπα οπότε η κα Τουλουπάκη είπε: “Θα έχεις ευνοϊκή μεταχείριση αρκεί να μου πεις αυτά τα πρόσωπα”. Και γι’ αυτό πρόσθεσε ότι του έκανε εντύπωση πως αυτά δεν του τα είπε ο ανακριτής αλλά η εισαγγελέας.

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε: «Έφυγα στενοχωρημένος από την Τουλουπάκη γιατί κατάλαβα με σαφήνεια ότι αν δεν καταθέσω όπως αυτή ήθελε δεν θα μου αποδεσμευόταν ποτέ ο λογαριασμός».

Ο Κώστας Καραγκούνης από τη ΝΔ τον ρώτησε: «Στις συναντήσεις με πολιτικούς ήσασταν μόνος σας με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων ή με την ανταγωνιστική Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχάνων;»

Φρουζής: «Πάντα στις συναντήσεις ήμασταν περισσότεροι».

Για το Harvard project ο κ. Καραγκούνης ρώτησε αν οι δυο στόχοι που υπήρχαν επιτεύχθηκαν, δηλαδή, η έκδοση τιμών φαρμάκων μια φορά το χρόνο και η μέση χαμηλότερη τιμή δυο χωρών της ευρωζώνης, ο κ. Φρουζής φέρεται να απάντησε αρνητικά για την περίοδο Σαμαρά. «Δεν μπορέσαμε επί κυβέρνησης Σαμαρά να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Το καταφέραμε μετά επί ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας όσα έχει πει ο κ. Φρουζής ανέφεραν ότι παρουσιάζεται αδίστακτος και κυνικός και πως παραδέχθηκε ότι ο Μανιαδάκης υπήρξε κάποια στιγμή συνεργάτης της Novartis.

Ο κ. Ραγκούσης ρώτησε τον Κωνσταντίνο Φρουζή αν θεωρεί ότι είναι θύμα πλεκτάνης που έστησαν οι 3 αντιεισαγγελείς οι οποίοι συνυπέγραψαν το αίτημα της κας Τουλουπάκη για να αποκτήσουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα οι συγκεκριμένοι μάρτυρες; Είναι και οι 3 μέρος της σκευωρίας εναντίον σας;

Ο κ. Φρουζής φέρεται να αρνήθηκε ότι έχει γίνει σκευωρία εναντίον του. «Θα ήθελε όμως να έχουν φιλτράρει καλύτερα τις καταθέσεις οι μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων».

Είπε ακόμα ότι η συνάντηση με Τσίπρα έγινε στα πλαίσια γνωρισμίας και απόκτηση επαφής. Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ότι η Novartis είχε διαφημιστικό πρόγραμμα με την Αυγή και είχε επαφές με την Εφημερίδα των Συντακτών και με τον Κώστα Βαξεβάνη.

Σε ερώτηση του Δημήτρη Μπιάγκη από το ΚΙΝΑΛ είπε ότι «οι πολιτικοί αντίπαλοι των 10 φαίνεται ότι σχεδίασαν και βρήκαν τους προστατευόμενους μάρτυρες. Εργαλειοποιήθηκαν και αυτοί και εγώ για να στήσουν την σκευωρία. Εγώ ήμουν απαραίτητος στο σενάριό τους». Στο ερώτημα αν η κα Τουλουπάκη ενεργούσε μόνη της ο κ. Φρουζής φέρεται να απάντησε ότι: «Δεν είχαμε προηγούμενα για να είναι αποτέλεσμα της δικής της εμπάθειας. Σίγουρα πίσω από τις ενέργειές της είναι πολιτικοί που ήθελαν να πλήξουν τους 10 πολιτικούς αντιπάλους».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση αν θα κάνει αίτηση να αποδεσμευθεί ο λογαριασμός του στην Ελβετία μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα φέρεται να απάντησε: «Σήμερα το πρωί μίλησα με τον δικηγόρο μου και τον ενημέρωσα. Και βεβαίως κύριε Ραγκούση θα κάνω αίτηση να αποδεσμευτεί ο λογαριασμός μου».

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση