Black Friday: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε - Πρακτικές συμβουλές

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 14:37 Black Friday: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε - Πρακτικές συμβουλές

Πρακτικές συμβουλές για τα είδη που πρέπει να κυνηγήσετε και τις παγίδες που μπορείτε να αποφύγετε.

Στις 29 Νοεμβρίου είναι η Black Friday του 2019 και όλοι προετοιμάζονται για να κάνουν ένα crash-test που θα «ανοίξει» την αγορά σε λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Όπως έχει δείξει μέχρι τώρα η τάση,  οι καταναλωτές κυνηγούν τις προσφορές των ακριβών ειδών, ενώ βομβαρδίζονται κυριολεκτικά από τις καμπάνιες των μεγάλων καταστημάτων. 

Η «Μαύρη Παρασκευή» έχει μπει για τα καλά στην καρδιά και την «τσέπη» των καταναλωτών και πέρσι σύμφωνα με τα στοιχεία του Black Friday Global η Ελλάδα αύξησε τους τζίρους της σε σχέση με μια κανονική Παρασκευή κατά 2600%. Η καταναλωτική τρέλα της ημέρας, που πολλοί ισχυρίζονται ότι βυθίζει σε αποτυχία τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, φέρνει τη χώρα μας  στην τέταρτη θέση στον κόσμο στις 55 αγορές που πραγματοποιήθηκε η έρευνα.

Τι αγοράζουμε και τι πρέπει να προσέξουμε

Οι μεγάλες αλυσίδες προϊόντων προηγούνται φυσικά στις προσφορές και οι πέντε πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων περιλαμβάνουν είδη ένδυσης, υποδήματα, καλλυντικά και αρώματα, ηλεκτρονικά είδη και οικιακές συσκευές.

Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας τα καταστήματα προϊόντων τεχνολογίας αρχίζουν τις προσφορές που κορυφώνονται την Παρασκευή, ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, αλλά και τα εμπορικά κέντρα και οι αγορές από ηλεκτρονικές πλατφόρμες που μπαίνουν φέτος για πρώτη φορά στο παιχνίδι με πρώτη και καλύτερη την Skroutz που έχει δημιουργήσει ειδική σελίδα για την Μαύρη Παρασκευή. Οι προτιμήσεις του κοινού φανερώνουν ότι μεγάλο μερίδιο της αγοράς έχουν τα ρούχα, τα παπούτσια, τα ηλεκτρονικά είδη, οι οικιακές συσκευές και τα καλλυντικά. Σε προσφορές όμως έχουν προχωρήσει ακόμα και οι αεροπορικές εταιρείες, τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ και τα μεγάλα φαρμακεία. 

Αγοράστε έξυπνα στην Μαύρη Παρασκευή

Η καλύτερη συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί στους καταναλωτές είναι να καθορίσουν το μπάτζετ τους, να γνωρίζουν τις αρχικές τιμές και να κάνουν λίστα με αυτά που θέλουν και θεωρούν απαραίτητα. 

Σε ότι αφορά τα ηλεκτρικά είδη , μπορεί οι μικροσυσκευές να είναι πάντα ελκυστικές, αλλά οι μεγάλες και ακριβές συσκευές είναι αυτές που πρέπει να κυνηγήσετε. Παρακολουθήστε τις τιμές της αγοράς λίγες μέρες νωρίτερα και κάντε συγκρίσεις. Το ίδιο ισχύει και για συγκεκριμένες μάρκες προϊόντων στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών. Διαλέξτε προσεκτικά ένα καινούργιο κινητό ή ένα λάπτοπ και κάντε οπωσδήποτε σύγκριση σε όλα τα καταστήματα. Μην παγιδευτείτε στην πρώτη καλή τιμή που θα βρείτε, προετοιμαστείτε και σκεφθείτε ότι η μέρα έχει και λίγο τρέξιμο.

Η μόδα είναι πάντα ελκυστική αλλά η Μαύρη Παρασκευή θα σας «βοηθήσει» να αγοράσετε ρούχα και παπούτσια που πιθανώς δε μπορούσατε να πλησιάσετε. Προτιμήσετε ένα καλό πανωφόρι, ένα κομμάτι που δε φεύγει από τη μόδα, καλής ποιότητας, αντί να ξοδέψετε τον προϋπολογισμό σας σε ρούχα που δε λείπουν από τη ντουλάπα σας μόνο και μόνο επειδή έχουν χαμηλή τιμή. Το ίδιο ισχύει και για τα παπούτσια μόνο που εδώ υπάρχει και ένα άλλο μυστικό: ελέγξτε την αντοχή τους. Αν θέλετε ένα καθημερινό παπούτσι μην πάτε κατευθείαν στα πιο ακριβά αλλά και στα πιο άνετα και ανθεκτικά. Και φυσικά η λέξη κλειδί της Μαύρης Παρασκευής είναι οι μπότες. Είναι αυτό που κυνηγούν όλοι περισσότερο και αυτές που έχουν και τις πιο τρελές προσφορές, οπότε διαλέξτε κάτι κλασικό και ας είναι περσινό μοντέλο. 

Αντίστοιχες συμβουλές δίνουν οι ειδικοί σε όσους πάνε στα σούπερ μάρκετ που και εκείνα έχουν μπει στο χορό της Μαύρης Παρασκευής. Οι πιο συμφέρουσες αγορές αφορούν προϊόντα μακράς διάρκειας όπως είναι τα απορρυπαντικά, αλλά και τα λάδια, τα κρασιά και όλα τα είδη υγιεινής, χαρτικά που συνήθως εκσφενδονίζουν το λογαριασμό της εβδομάδας. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που γράφονται σε λίστες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, έτσι ώστε να είναι διαρκώς ενημερωμένοι μέχρι τελευταία στιγμή για τα πακέτα προσφορών. 

Επίμαχο για τις γυναίκες κυρίως το ζήτημα «καλλυντικά» αφού ο ανταγωνισμός των εταιρειών είναι μεγάλος και τα μεγάλα καταστήματα αλλά και τα ηλεκτρονικά φαρμακεία γνωρίζουν μια μέρα μεγάλης «δόξας» με χιλιάδες παραγγελίες να εκτελούνται αυτοστιγμί. Εδώ είναι μεγάλο το δέλεαρ αλλά και μεγάλες οι παγίδες. Προκειμένου να μην απογοητευθείτε, προσέξτε τι προϊόντα αγοράζετε και τσεκάρετε τη λήξη τους. Κάντε μια βόλτα σε φαρμακεία και μαγαζιά για τη μάρκα που σας ταιριάζει και μην πειραματιστείτε με κάτι που δε θα χρησιμοποιήσετε ποτέ ή με μια μάρκα που δεν ξέρετε ή μπορεί να μη σας ταιριάζει. Επίσης μην παρασυρθείτε από την τιμή ενός προϊόντος αν δε διαβάσετε προσεκτικά την περιγραφή του για τυχόν αλλεργίες. Στα πιο δημοφιλή προϊόντα της ημέρας είναι φυσικά τα αρώματα που ο τζίρος τους γνωρίζει δόξες Χριστουγεννιάτικης αγοράς. 

Οι διαδικτυακές αγορές

Σύμφωνα με έρευνα της picodi, οι Έλληνες δηλώνουν έτοιμοι να ξοδέψουν κατά μέσο όρο 242 ευρώ σε διαδικτυακά και φυσικά καταστήματα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους καταναλωτές με την ολοκλήρωση της αγοράς να λαμβάνουν επιβεβαίωση της παραγγελίας από το ηλεκτρονικό κατάστημα, η οποία συνήθως στέλνεται με e-mail, με τα σημαντικά στοιχεία της συναλλαγής, όπως ο αριθμός παραγγελίας, περιγραφή του προϊόντος που παρήγγειλες, ο χρόνος και ο τρόπος παράδοσης. Επίσης με την παραλαβή του προϊόντος να γίνεται έλεγχος ότι ο καταναλωτής παραλαμβάνει ακριβώς αυτό που παρήγγειλε και είναι σε άψογη κατάσταση. Μαζί με το προϊόν θα πρέπει να υπάρχει το παραστατικό αγοράς (απόδειξη ή τιμολόγιο) με την επωνυμία του ηλεκτρονικού καταστήματος από το οποίο έγινε η παραγγελία.

Η πρακτική συμβουλή για να μπορέσει κάποιος να κυνηγήσει άνετα τις προσφορές που τον ενδιαφέρουν είναι να έχει χρόνο και …άνετα παπούτσια. Η μέρα επιβάλλει λίγο παραπάνω τρέξιμο, αλλά ανταμείβει τους πιο επίμονους με αυτά που έχουν μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση