Αιφνιδιασμός στον ΣΥΡΙΖΑ από τις απαιτήσεις των εταίρων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 12:47 Αιφνιδιασμός στον ΣΥΡΙΖΑ από τις απαιτήσεις των εταίρων

Το δίλημμα «Πληρώνω ή δεν Πληρώνω» το ΔΝΤ κυριαρχεί στην εσωκομματική αντιπαράθεση. Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Αθήνα επιστρέφει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την άκαρπη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Όσο δεν υπάρχει συμφωνία να μην πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ» υποστηρίζουν στελέχη του κόμματος και ο πρώην υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Γιάννης Μηλιός.

Η χώρα κάνει προσπάθεια να είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της διαμηνύει η κυβέρνηση, αν και δεν κρύβει τον αιφνιδιασμό της από το «σκληρό πακέτο» των θεσμών. Χαρακτηριστική η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, ότι το mail Χαρδούβελη ήταν λιγότερο επώδυνο.

Το δίλλημα «Πληρώνω ή δεν Πληρώνω» το ΔΝΤ κυριαρχεί στην εσωκομματική αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων που διαπιστώθηκε χτες στις συνομιλίες που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης.

Στελέχη της ΚΕ του κόμματος αλλά και στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας μετά το χτεσινό αδιέξοδο προτείνουν στην κυβέρνηση να μην καταβάλει την αυριανή δόση στο ΔΝΤ ύψους 300 εκ. ευρώ προκαλώντας στάση πληρωμών στον βαθμό που δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα η Αριστερή Πλατφόρμα από τον ιστότοπο Iskra.gr αναφέρει χαρακτηριστικά σε κείμενο που τιτλοφορείται: «συνεχίζουν τις πιέσεις οι δανειστές με κύριο στόχο την πληρωμή των δόσεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι: «Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι η πλευρά των δανειστών είναι μάλλον αμφίβολο ότι επιδιώκει μια συμφωνία. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούσαν ότι αυτές οι τακτικές  έχουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της χώρας, αφού εξαντλούν και την τελευταία ικμάδα της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμιζαν ότι οι πιέσεις που ασκούνται έχουν ως κύριο στόχο την συμμόρφωση της χώρας μας με τις υποχρεώσεις της και πιο συγκεκριμένα την αποπληρωμή του ΔΝΤ, με τις προθεσμίες για τις δόσεις να εκπνέουν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι εάν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων δεν πρέπει να καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ. 

Τόσο ο Πρωθυπουργός χτες το βράδυ σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες όσο και κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια για να είναι συνεπείς στις διεθνείς υποχρεώσεις της. Παράλληλα ο υπουργός κ. Β. Αποστόλου μιλώντας στο Mega είπε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει την δόση στο ΔΝΤ αύριο.

Θολό τοπίο με τη δόση του ΔΝΤ

Σε αυτό το θολό τοπίο που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης με την αυριανή δόση του ΔΝΤ, καταγράφεται και η πρόταση του μέλους της ΚΕ Γ. Μηλιού να μην πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ, να υπάρξει στάση πληρωμών προς τους εταίρους και προς αντιμετώπιση φαινομένων εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες να επιβληθεί περιορισμός στις αναλήψεις από τα πιστωτικά ιδρύματα. Ο κ. Μηλιός σημειώνει ότι με αυτήν την κίνηση θα «μπει» επίσημα χρεοστάσιο στην χώρα και θα επιταχυνθεί η απομείωση του χρέους αφού οι δανειστές θα αναγκαστούν να οδηγηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση όταν η χώρα δεν θα μπορεί να καταβάλει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, όπως αναφέρει ο Γ. Μηλιός.

Σήμερα Π.Γ., τις επόμενες μέρες Κ.Ε. και Κ.Ο.

Σε αυτό το πλαίσιο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται οι κομματικές τάσεις να αντιπαρατεθούν στην συνεδρίαση της ΠΓ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, σε συνέχεια της χτεσινής σύσκεψης, αλλά και η ΚΕ και ΚΟ που αναμένεται να συγκληθούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση