CNBC: Ώρα να μιλήσουμε για ελέγχους κεφαλαίων στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 13:11 CNBC: Ώρα να μιλήσουμε για ελέγχους κεφαλαίων στην Ελλάδα
Πρώτο θέμα σε όλο τα διεθνή ΜΜΕ η Ελλάδα - Bild: Κανένα αποτέλεσμα, η λύση αναβάλλεται - Die Welt: Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες - Politico: Στο 50%-50% η πιθανότητα συμφωνίας - Telegraph: Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή πρέπει να σώσει την Ελλάδα - Guardian: Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα γίνει διαγραφή του ελληνικού χρέους
 
Ο κίνδυνος της επιβολής ελέγχων κεφαλαίων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά, υπογραμμίζει σε σημερινό δημοσίευμά του το CNBC, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη.

«Η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας αισθάνονται εδώ και καιρό την πίεση του αδιεξόδου 'μεταρρυθμίσεις για διάσωση' μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της και πλέον πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να έχουν σειρά οι τραπεζικοί λογαριασμοί των απλών ανθρώπων», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται όλο και πιο πολύ από την έκτακτη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για να τα βγάλουν πέρα και αναλυτές πιστεύουν ότι αν η κεντρική τράπεζα μειώσει αυτήν την ενίσχυση, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων, δηλ. να περιορίσει τα ποσά των μετρητών που μπορούν να σηκώσουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με το CNBC, ο κίνδυνος επιβολής ελέγχων κεφαλαίων έχει αυξηθεί πλέον σημαντικά για τους παρακάτω λόγους:

1. Εκροή καταθέσεων

Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ενώ η αποπληρωμή των δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζεται, έχει τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας, προκαλώντας εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδας, οι καταθέσεις από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 3,5 τοις εκατό τον Απρίλιο (σε 133,7 δισεκατομμύρια ευρώ) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 17 τοις εκατό σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Λόγω αυτών των εκροών καταθέσεων, η Τράπεζα της Ελλάδας αντικατέστησε αυτά τα χρήματα με έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ γνωστή επίσημα ως Έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα (ELA).

2. Κίνδυνος διακοπής χρηματοδότησης

Λόγω του αργού ρυθμού των συνομιλιών, η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει σημαντικά το ποσό της έκτακτης χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με αναλυτές, αν περιοριστεί αυτή η χρηματοδότηση, η Αθήνα θα πρέπει να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων και να περιορίσει τις αναλήψεις μετρητών για να κρατήσει τις τράπεζες ανοιχτές.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της εξακολουθούν να διαφωνούν για κρίσιμα σημεία της συμφωνίας διάσωσης, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος επιβολής κάποιας μορφής κεφαλαιακών ελέγχων», τονίσε στο CNBC ο Nicholas Spiro, διευθύνων σύμβουλος της Spiro Sovereign Strategy, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί σύντομα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, αυτό που συνέβη το 2013 στο νησί της Μεσογείου αποτελεί ένα αρκετά πιθανό σενάριο για τη χώρα.

3. Εκτιμήσεις για αληθινό κίνδυνο

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η πιθανότητα εφαρμογής τέτοιων μέτρων αγγίζει το 40%.

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε κρίσιμη φάση, ενώ οι συνομιλίες εξακολουθούν να είναι δύσκολες. Ο κίνδυνος των ελέγχων κεφαλαίων έχει αυξηθεί σε 40-50 τοις εκατό κατά την άποψή μας, ενώ ο κίνδυνος ενός Grexit είναι επί του παρόντος στο 20-30 τοις εκατό».

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, έαν η Ελλάδα τελικά αποφασίσει να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων, ίσως χρειαστεί να ζητήσει πρώτα την άδεια των Ευρωπαίων εταίρων της αφού, σύμφωνα με την Συνθήκη της ΕΕ, οι έλεγχοι κεφαλαίου επιτρέπονται, αλλά μόνον κατόπιν αιτήσεως ενός κράτους μέλους.

«Σε ιδανική περίπτωση, οι έλεγχοι κεφαλαίων θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σχεδόν εν μία νυκτί ... Αυτό θα σπρώξει την Ελλάδα βαθύτερα στην ύφεση, αλλά, θεωρητικά, θα δώσει χρόνο στην Αθήνα ώστε να καταλήξει σε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές» επισημαίνει ο Spiro της Spiro Sovereign Strategy και καταλήγει: «Ωστόσο, ας είμαστε ξεκάθαροι, οι έλεγχοι κεφαλαίου αντιβαίνουν στο κοινοτικό δίκαιο και η περίπτωση της Κύπρου υποτίθεται ότι ήταν μεμονωμένη. Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να φτάσει σε αυτό το σημείο, τότε ο κίνδυνος για ένα Grexit θα έχει αυξηθεί σημαντικά».

Bild: Πεισματάρα η Μέρκελ με τη διάσωση της Ελλάδας

Υπό τον τίτλο: "Γιατί είναι τόσο πεισματάρα η Ανγκελα Μέρκελ με τη διάσωση της Ελλάδας", η γερμανική εφημερίδα "Bild" παραθέτει την δική της εκδοχή για την επιμονή της της Γερμανίδας καγκελαρίου να γλιτώσει τη χώρα μας από την χρεοκοπία .  Για την μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας , η Mέρκελ δεν το συνηθίζει όπως και δεν συνηθίζει να είναι συναισθηματικά ευάλωτη. Αν όμως συμβεί αυτό, τότε δεν εγκαταλείπει την προσπάθειά της, σχολιάζει η εφημερίδα.

"Συναισθηματικά ευάλωτη , επίσης δεν εμφανίζεται συχνά η Μέρκελ. Αλίμονο όμως όταν συμβαίνει αυτό. Τότε αυτό έχει συνέπειες. Τότε δεν δεν εγκαταλείπει την προσπάθειά της Αυτό τότε καθίσταται θέμα αρχής. Είναι αποφασισμένη να σώσει  την Ελλάδα, με όποιοι κόστος, προσθέτει η γερμανική εφημερίδα φρεσκάροντας την μνήμη των αναγνωστών της αφού αναπαράγει το χθεσινό της σχόλιο.

"Το θέμα της Γερμανίδας καγκελαρίου στη περίπτωση αυτή δεν είναι η Γερμανία ή η Ελλάδα. Αλλά η Ε.Ε.  Η καγκελάριος θεωρεί πως η συνέχιση της ύπαρξης της Ευρωζώνης είναι  αποστολή και καθήκον της", αναφέρει η εφημερίδα "Bild".

Από τις χθεσινές συνομιλίες στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η λύση αναβάλλεται, γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild σχολιάζοντας πως συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης για την υπερχρεωμένη Ελλάδα.  Ο Έλληνας  πρωθυπουργός , Αλέξης Τσίπρας  είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  μέχρι νωρίς το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες . "Η συνάντηση ήταν πολύ καλή" ,όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup , Γερούν Ντάισελμπλουμ.  Και συγκεκριμένο αποτέλεσμα ; Κανένα", επισημαίνει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της  Γερμανίας.

Οι συζητήσεις για την επίλυση της κρίσης θα πρέπει να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν διπλωμάτες μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία διήρκεσε πεντέμισι ώρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Bild" μόνη της η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα, θυμίζοντας και την ξεκάθαρη θέση του ΔΝΤ.  "Έχουμε αρχές, έχουμε κανόνες", δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα λάβει χρήματα αφού πρώτα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. "Εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της", αναφέρει η εφημερίδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέρριψε το αίτημα των πιστωτών για μείωση των συντάξεων, γράφει η γερμανική εφημερίδα "Die Zeit" σε άρθρο της υπό τον τίτλο: "Από την χθεσινή συνάντηση δεν υπήρξε θεαματικό αποτέλεσμα". Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι, κατά τις χθεσινές συνομιλίες του Τσίπραμε τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπήρξε σύγκλιση αλλά όχι αποφασιστική πρόοδος.  "Προφανώς οι δανειστές της Ελλάδας είναι έτοιμοι να δεχτούν πρωτογενές πλεόνασμα", σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα δείγμα ότι οι δύο πλευρές έρχονται πιο κοντά σε μία λύση.  

H Ελλάδα και οι πιστωτές της αδυνατούν να επιλύσουν τις διαφορές τους , γράφει η γαλλική εφημερίδα "Le Monde". Σε άρθρο της υπό τον τίτλο: "Ελλάδα: αυτό που μπλοκάρει ακόμα", η εφημερίδα αναφέρει ότι από την χθεσινή συνάντηση δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα αφού υπάρχουν θέματα για τα οποία εξακολουθούν να μην συμφωνούν οι δύο πλευρές, όπως το θέμα των συντάξεων. 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση