Βαρουφάκης: «Θα έχουμε συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου» - Στον ΦΠΑ δεν θα αλλάξει τίποτα πριν τον Σεπτέμβρη - Δεν απάντησε αν θα πληρωθεί αύριο η δόση

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 13:15 Βαρουφάκης: «Θα έχουμε συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου» - Στον ΦΠΑ δεν θα αλλάξει τίποτα πριν τον Σεπτέμβρη - Δεν απάντησε αν θα πληρωθεί αύριο η δόση
- Αποκάλυψε απαντώντας στον Μηλιό ότι: «Με απείλησαν με έλεγχο καταθέσεων για να υπογράψω το Μνημόνιο την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβα υπουργός»
- Για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών όπως ο υψηλός ΦΠΑ, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης
- Αν Μέρκελ, Γιούνκερ και Ντράγκι πουν ότι έκλεισε η συμφωνία, η Ελλάδα θα απογειωθεί
- Είμαι κάθετα αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
 
Για το κλίμα στις πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, για το πότε θα υπογραφεί η συμφωνία, για την τακτική που ακολουθούν οι δανειστές αλλά και για το τι θα γίνει με τον ΦΠΑ, αν θα πληρωθεί η δόση αύριο στο ΔΝΤ και ποιός αξιωματούχος τον απείλησε με έλεγχο καταθέσεων από την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε υπουργός αν δεν υπέγραφε το Μνημόνιο, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιανης Βαρουφάκης, στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι υπάρχει ένα πολυ καλό κλίμα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.
«Υπάρχει καλή χημεία που πάντα βοηθάει», είπε και χαρακτήρισε πολύπλοκη την διαπραγμάτευση.

«Υπάρχει ένα παράδοξο όσον αφορά στο ΔΝΤ», είπε και πρόσθεσε: «Οι ίδιοι γνωρίζουν καλά ότι δεν είναι δυνατόν να προσυπογράψουμε μια συμφωνία όταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο».

Εκτίμησε μάλιστα ότι πριν από τις 30 Ιουνίου θα έχουμε συμφωνία. Είπε επίσης ότι ο ρόλος που παίζει ο Γιούνκερ είναι να συνθέσει τις προτάσεις των δανειστών και η συμφωνία να δίνει μια προοπτική στην Ελλάδα.

Ο κ. Βαρουφάκης διέκρινε καλή διάθεση και θετικό κλίμα σε γενικές γραμμές και πρόσθεσε ότι το βασικό εμπόδιο για να κλείσει η συμφωνία είναι η εσωτερική διαφωνία μεταξύ των δανειστών.

«Το ΔΝΤ πολύ σωστά μιλάει για την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Η ευρωπαϊκή πλευρά όμως θεωρεί ότι πολιτικά δεν μπορεί να το αντέξει», είπε.

Είπε ακόμα ότι είναι σίγουρος πως μετά την χθεσινή επαφή υπάρχει περιθώριο να βρεθεί λύση.

«Όσο πιο κοντά πλησιάζεις στο τέλος, τόσο πιο πολύ σκληραίνει η στάση της άλλης πλευράς. Στόχος της σκλήρυνσης δεν είναι η δική μας υποχώρηση αλλά η σύγκλιση μεταξύ τους», πρόσθεσε.

Εκτίμησε ότι στην σύνοδο της G7 θα υπάρξουν εξελιξεις από την άλλη πλευρά. «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει πρόοδος. Το αν θα βρεθεί λύση εξαρτάται από το κατά πόσο οι δανειστές θα συνεννοηθούν μεταξύ τους. Λύση δεν είναι να παρατεινουμε την σκοτοδίνη αλλά να γίνει το χρέος βιώσιμο και το Grexit να γίνει τόσο μακρινό όσο είναι το Italexit».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι «το μόνο που χρειάζεται αυτή την στιγμή είναι να γίνει μια κονή συνέντευξη Τύπου από την Μέρκελ, τον Γιούνκερ και τον Ντράγκι και να ανακοινωθεί ότι η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε και υπάρχει συμφωνία. Μετά από αυτό η Ελλάδα θα απογειωθεί», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος να αυξηθούν τα έσοδα είναι να αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα. Όχι με φόρους.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι δεν είναι δυνατόν να ζητείται τόσο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ γιατί έτσι δεν αυξάνεις την εισπραξιμότητα.

«Πρέπει να μειώσεις τους συντελεστές για να έχεις εισπραξιμότητα. Είναι κίνηση διαπραγματευτική ο υψηλός ΦΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Για το τι ζήτησε η Ελλάδα στο θέμα του ΦΠΑ είπε:

«Η Ελλάδα δεν ζητάει να πάει άμεσα ο ΦΠΑ στο 11%. Δεν θα αλλάξει τίποτα πριν τον Σεπτέμβρη. Είναι δυνατόν να αλάξουμε τον ΦΠΑ στα νησιά μέσα στο καλοκαίρι; Θα είναι σαν να αυτοκτονούμε. Η νησιωτικότητα είναι μέρος του Συντάγματός μας. Αν αποφασίσουν να καταργήσουν την έκπτωση του 30% στα νησιά θα το ισοφαρίσουμε με κάτι άλλο. Θα αποζημιωθούν οι νησιώτες μας. Λέμε ότι στα νησιά έχουν χαμηλό ΦΠΑ αλλά οι μεταφορές δεν έχουν. Η νησιωτικότητα θα παραμείνει ιερή.»

Για το αν θα πληρωθεί αύριο η δόση των 300 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει με ενα ναι ή ένα όχι λέγοντας:

«Ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να απαντήσει σε τέτοιου είδους ερωτήματα. Θα πω ότι πάντα γίνεται προσπάθεια οι υποχρεώσεις μας να εξυπηρετηθούν κανονικά».

Για το θέμα με την Έλενα Παναρίτη και τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο διορισμός της ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ είπε:

«Η πρόταση για τον διορισμό της κας Παναρίτη ήταν δική μου και του Γιώργου Σταθάκη. Περάσαμε μια σειρά από διαπραγματευτικά καναμε κάποιες συνεντεύξεις και κρίναμε ότι είναι ιδανική για την διοικητική αυτή θέση. Εγώ επέμεινα και ο πρωθυπουργός την στήριξε αλλά μέσα στον ορυμαγδό που έγινε τελικά δεν ευοδώθηκε».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ίδια η κα Παναρίτη δεν ήθελε και την πίεσε τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Σταθάκης να αποδεχθεί την θέση.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι:

«Η πρόταση των δανειστών είναι ότι θέλουν αυτό που θέλουν πάντα. Δεν ειναι δυνατον να συνεχίσουμε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Δεν είμαστε δογματικοί στο θέμα».
Ωστόσο, για το θέμα της ΔΕΗ στην γραμμή Λαφαζάνη είπε ότι είναι κάθετα αντίθετος.
«Δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου», είπε χαρακτηριστικά.

Αφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο για ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια ή σιδηροδρόμους.

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «η προεκλογική μας δέσμευση είναι οτι θα τον καταργήσουμε αλλά όλοι μου λέτε ότι πρέπει να κλεισουμε μια συμφωνία. Αν εγώ έβαζα την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στο τραπέζι θα μου ζητούσαν να βρώ 1,5 δισ επιπλέον.
Όταν κλείσει η διαπραγμάτευση θα καθίσουμε όλοι και θα σπάσουμε το κεφάλι μας για να δούμε πως θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος αυτός είναι σκάνδαλο και αποκρουστικός.

Για τον περιορισμό καταθέσεων για το οποίο μίλησε ο Γιάννης Μηλιός είπε:

«Η μεγάλη απειλή που δέχθηκα την πρώτη εβδομάδα που ήμουν υπουργός ήταν ότι αν δεν υπογράψουμε το Μνημόνιο θα επιβληθούν capital controls. Οπότε το να επιβάλλουμε εμείς στον εαυτό μας είναι λάθος.
Πρέπει να επικρατήσει μια νηφαλιότητα γιατί έχουμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης πρόσθεσε.

Τέλος στο ερώτημα αν θα είναι υποψήφιος αν ξαναγίνουν εκλογές είπε:

«Ο ελληνικός λαός έχει δώσει εντολή στην κυβέρνησή μας να κυβερνήσουμε. Μπορεί να ήθελα να επιστρέψω στα ακαδημαϊκά μου καθηοοντα αλλα δεν θα το κάνω γιατί νιωθω μεγάλη ευθύνη απέναντι στους ψηφοφόρους μας».
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση