Ραγδαίες εξελίξεις και τα μπάνια του λαού αβέβαια! - Με βαριές αποσκευές στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας - Τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 14:07 Ραγδαίες εξελίξεις και τα μπάνια του λαού αβέβαια! - Με βαριές αποσκευές στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας - Τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες
- Κυβερνητικό συμβούλιο συγκαλεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
- Όλα τα χαρτιά στο τραπέζι από τον πρωθυπουργό προς τους στενούς συνεργάτες του
- Δυο οι δρόμοι που έχει να ακολουθήσει η κυβέρνηση: υποταγή ή ρήξη
- Η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέχρι τέλους την "αμοιβαία επωφελή λύση"
- Εκπρόσωπος Κομισιόν: Ανοικτό ακόμα το ενδεχόμενο μιας νέας συνάντηση με τον Γιούνκερ
- Χαρακτήρισε τη χθεσινοβραδινή συνάντηση "θετική και εποικοδομητική"

 
Η ώρα της κρίσης έφθασε για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς μετά από τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές καλείται να πάρει τις τελικές του αποφάσεις, επιχειρώντας να..."συμβιβάσει" τον προεκλογικό λόγο με την σκληρή πραγματικότητα.

Η πρόσκληση Γιούνκερ και η ανάληψη της διαπραγμάτευσης από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό αναδεικνύει ίσως την αναγνώριση από την Ευρώπη του ηγετικού του ρόλου, ωστόσο μπορεί να αποτελεί και παγίδευση στα δίχτυα των "θεσμών" που επιδιώκουν σε πολιτικό επίπεδο να κλείσουν την παρένθεση που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ.

Τα όσα έγιναν χθες στις Βρυξέλλες, αν δεν είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, οδηγούν το Μέγαρο Μαξίμου σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: προς την υποταγή ή προς την ρήξη.

Και επειδή το σενάριο της υποταγής είναι μάλλον απίθανο, εκτός αν οι δανειστές κάνουν "κωλοτούμπα" και οπισθοχωρήσουν σε ηπιότερες θέσεις, η ρήξη φαντάζει αυτή τη στιγμή ως το πιθανότερο σενάριο, αν και η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέχρι τέλους την "αμοιβαία επωφελή λύση".

Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός και ο στενοί συνεργάτες καταφθάνουν στην Αθήνα με τις αποσκευές τους πιο βαριές λόγω της πρότασης των δανειστών και με όλα τα σενάρια σε πολιτικό επίπεδο πλέον ανοιχτά. Ο πρωθυπουργός συγκαλεί κυβερνητικό συμβούλιο προκειμένου να συζητήσει όλα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες.

Ήδη κυκλοφορούν εκτιμήσεις περί εκλογών την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου ή την πρώτη του Ιουλίου, αλλά και για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης αφενός να αναβαπτιστεί στην λαϊκή εντολή και να καταστήσει την αντιπολίτευση συνυπεύθυνη των όποιων εξελίξεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Θα υπάρξει νέα συνάντηση

Την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εντός των επομένων ημερών, επιβεβαίωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινοβραδινή συνάντηση "θετική και εποικοδομητική".

Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ακριβή ημερομηνία της επόμενης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ, αλλά μπορεί να επιβεβαιώσει ότι θα πραγματοποιηθεί. Όσον αφορά τα πρόσωπα που θα μετέχουν σε αυτή τη συνάντηση, ο Μ. Σχοινάς άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι τα ίδια με αυτά που συμμετείχαν στη χθεσινοβραδινή συνάντηση.

Κληθείς να σχολιάσει τις διάφορες διαρροές για το περιεχόμενο της πρότασης των θεσμών προς την ελληνική πλευρά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι για μια ακόμη φορά πρόκειται για τη λεγόμενη "εγγραφολογία" και "φημολογία" και τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να βλέπει τη συνολική εικόνα, και τα ουσιαστικά ζητήματα που δεν είναι άλλα από ορισμένα κενά που παραμένουν και τα οποία πρέπει να γεφυρωθούν μέσα από τις διαβουλεύσεις.

Καταλήγοντας, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους πολιτικούς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, με στόχο την εξεύρεση λύσης.

Εξάλλου, μετά το τέλος της χθεσινοβραδινής συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, πηγές της ευρωζώνης εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι απομένουν λίγες μόνο ημέρες από την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση