Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος χρόνου για τον Λίβυο πρέσβη - λήγει το τελεσίγραφο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 09:46 Τέλος χρόνου για τον Λίβυο πρέσβη - λήγει το τελεσίγραφο

Ο επικεφαλής της λιβυκής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα θα κληθεί την Παρασκευή το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών.

Λήγει το τελεσίγραφο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, ο οποίος θα απελαθεί. 

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει στον ΣΚΑΪ ότι ο λίβυος πρέσβης είχε προθεσμία έως σήμερα Πέμπτη για να δώσει το περιεχόμενο της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας, κάτι που δεν έπραξε, οπότε θα κηρυχθεί persona non grata. Η συμφωνία εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της Λιβύης αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Η Αθήνα υπογραμμίζει διαρκώς το παράνομο και νομικά άκυρο της συγκεκριμένης συμφωνίας, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις προς το αφρικανικό κράτος.

Ο Λίβυος πρέσβης θα κληθεί από τον υπουργό Εξωτερικών σήμερα το πρωί, θα του εξηγηθεί ο λόγος απέλασής του, θα του αποδοθεί ο χαρακτηρισμός persona non grata και θα λάβει μια προθεσμία δύο ημερών προκειμένου να αποχωρήσει από την χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προσκληθεί στην χώρα μας ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου, που και οι δύο πρόσκεινται στον στρατηγό Χαφτάρ. Αντίκεινται, δηλαδή, στην συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζουν κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης.

Ενέκρινε η κυβέρνηση της Λιβύης τη συμφωνία με την Τουρκία

Το Προεδρικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης δήλωσε ότι τα Μνημόνια Συνεργασίας που υπογράφηκαν με την Τουρκία θα τεθούν σε ισχύ από χθες, 5 Δεκεμβρίου 2019.

Πηγές κοντά στο Προεδρικό Συμβούλιο ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ενέκρινε τα μνημόνια με την Τουρκία σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στην Τρίπολη.

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου της Λιβύης, Χαλίντ Αλ Μισίρι, επανέλαβε ότι η υπογραφή των Μνημονίων Συνεργασίας ήταν νόμιμη, σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία που υπογράφηκε στο Σκίρατ τον Δεκέμβριο του 2017.

Ο Αλ Μισίρι δήλωσε στο αραβικό TRT την Τετάρτη ότι ήταν χαρούμενος που έβλεπε την επιστροφή των οικονομικών πόρων στη Λιβύη, λέγοντας ότι η χώρα δικαιούται να επωφεληθεί από τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά τις προσπάθειες κάποιων χωρών να αρνηθούν ένα τέτοιο δικαίωμα στην Τουρκία και στο λιβυκό κράτος.

πηγή: thetoc.gr