Κοντά στο μεγάλο «ναι» για την ψήφο των αποδήμων – Οι κυβερνητικές κινήσεις που έκαμψαν τις αντιστάσεις της αντιπολίτευσης

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 10:16 Κοντά στο μεγάλο «ναι» για την ψήφο των αποδήμων – Οι κυβερνητικές κινήσεις που έκαμψαν τις αντιστάσεις της αντιπολίτευσης

Με ευρεία συναίνεση αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Οι κινήσεις-ματ του Τάκη Θεοδωρικάκου που έκαναν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να πουν το μεγάλο “ναι”. Μόνο το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη λέει όχι στο νομοσχέδιο. Όλες οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Μπροστά σε μια ιστορική στιγμή για τη μεταπολιτευτική ιστορία βρίσκεται η κυβέρνηση. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι την ερχόμενη Τετάρτη, όταν θα εισαχθεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στη Βουλή, όλοι οι βουλευτές του Κοινοβουλίου πλην αυτών του Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη θα πουν «ναι».

Έτσι, το νομοσχέδιο θα συγκεντρώσει 291 ψήφους και θα ξεπεράσει κατά πολύ το όριο των 200 που απαιτείται από το Σύνταγμα, προκειμένου οι απόδημοι Έλληνες ν’ αποκτήσουν και με τη «βούλα» δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους. Ήδη, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, τάχθηκαν θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Είχαν προηγηθεί πάντως δύο κινήσεις-ματ του Τάκη Θεοδωρικάκου, οι οποίες φαίνεται πως έκαμψαν οριστικά τις αντιστάσεις του ΚΚΕ και πολύ περισσότερο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη – και σπουδαιότερη – αλλαγή που έφερε στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου ο υπουργός Εσωτερικών αφορά στην υποχρέωση των κομμάτων να τοποθετήσουν υποχρεωτικά τον έναν από τους τρεις συνολικά υποψηφίους τους που προέρχονται από την ομογένεια στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας τους, επί του οποίου, άλλωστε, θα ψηφίζουν και οι απόδημοι. Η εν λόγω διάταξη φέρεται να ικανοποιεί ευθέως αίτημα που είχε τεθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν ο εκάστοτε υπουργός Εσωτερικών και εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη και η οποία θα εξετάζει ενστάσεις επί απορριπτικών αποφάσεων (π.χ. για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους). Και αυτή η αλλαγή εμμέσως απαντά στο ερώτημα που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για το αδιάβλητο της διαδικασίας εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στη Βουλή, προσδιόρισε τους απόδημους που θα έχουν δικαίωμα ψήφου με τις διατάξεις του νομοσχεδίου σε 340.000, ενώ συνολικά ενεργό ΑΦΜ έχουν περίπου 407.000 Έλληνες του εξωτερικού. Στον αριθμό αυτό πάντως δεν συνυπολογίζονται οι λεγόμενοι νέοι του brain drain που έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για να σπουδάσουν ή για να εργαστούν και οι οποίοι θα μπορούν επίσης να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους εάν οι γονείς τους είναι φορολογικά ενεργοί.

Υπενθυμίζεται ότι αυτοί θα πρέπει να διαμένουν επί 35 έτη στο εξωτερικό με μια «παρένθεση» δύο ετών στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα οι ίδιοι ή συγγενείς α’ βαθμού τα δύο τελευταία χρόνια.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση