Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οργή ΥΠΕΞ για Τουρκία: Το μνημόνιο του Ερντογάν δεν έχει καμία αξία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 21:04 Οργή ΥΠΕΞ για Τουρκία: Το μνημόνιο του Ερντογάν δεν έχει καμία αξία

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. "Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο". Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου φρόντισαν να ανεβάσουν κι άλλο τους τόνους. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι υπέγραψε τη συμφωνία με τη Λιβύη και τη στέλνει στον ΟΗΕ.

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος και προωθεί τη συμφωνία που έκανε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση, τονίζοντας πως το “μνημόνιο” του Τούρκου προέδρου δεν έχει καμία αξία.
“Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία. Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής”, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά τη δήλωση Ερντογάν ότι υπέγραψε τη συμφωνία και τη στέλνει στον ΟΗΕ.

“Υπογράφηκε μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης. Η βουλή μας, παρά τις προσπάθειες για περιορισμό των ζωνών της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, πέρασε τη συμφωνία. Την υπέγραψα κι εγώ και έτσι τώρα εστάλη στα Ηνωμένα Έθνη. Κι έτσι, πρώτα ο Αλλάχ, προβαίνουμε στα επόμενα βήματα και για στη στρατιωτική συνεργασία και για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, το μεσημέρι του Σαββάτου (07.12.2019), μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα της απέλασης του πρέσβη της Λιβύης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκεται πάνω σε σκάνδαλα. “Μας συγχωρείτε! Εμείς αυτή τη στιγμή… Πραγματοποίησαν μια κίνηση-σκάνδαλο. Ποια ήταν αυτή; Η Ελλάδα έπιασε τον πρέσβη της Λιβύης και τον απέλασε. Και τί έγινε που το έκανες; Τι κέρδισες;”, ρώτησε ο Τούρκος πρόεδρος. “Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζει την πολιτική γλώσσα και ότι είναι μία κυβέρνηση που έχει συσταθεί πάνω σε σκάνδαλα. Αυτό κάνει η Ελλάδα”, δήλωσε εμφαντικά ο Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για εκνευρισμό και χάσιμο του ελέγχου πλέον από την Αθήνα.

“Θυμώνουν επειδή πλέον δεν μπορούν να ζορίζουν την Τουρκία, όπως παλιά, δεν μπορούν να την κατευθύνουν, να την κυβερνούν. Εκνευρίζονται και χάνουν το έλεγχο. Χαλάσαμε τα παιχνίδια τους. Κι όσο χαλούσαμε τα παιχνίδια τους η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμμαχούσαν”, είπε για να εκφράσει στη συνέχεια και τη δική του στήριξη απέναντι στη Λιβύη. “Εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε την αποφασιστική μας στάση με τη Λιβύη”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι με τη Λιβύη αυτή τη στιγμή “δόξα τω Θεώ χτίζουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και μία πολύ καλή γραμμή (συνεργασίας)”.

πηγή: newsit.gr