Προειδοποίηση Δένδια στα κόμματα: «Εχουμε φωτιά στο σπίτι μας»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 09:31 Προειδοποίηση Δένδια στα κόμματα: «Εχουμε φωτιά στο σπίτι μας»

Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να περιγράψει με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί χωρίς ωστόσο να κρύψει την κρισιμότητα των στιγμών.

Με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον θα προσέλθει στην 1:30 το μεσημέρι στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο Νίκος Δένδιας προκειμένου να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά την συμφωνία της Άγκυρας με την Λιβύη. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών και ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να περιγράψει με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί χωρίς ωστόσο να κρύψει την κρισιμότητα των στιγμών. 

«Άλλο η φωτιά στον κήπο και άλλο η φωτιά στο σπίτι σου» θα πει ο Νίκος Δένδιας, υπονοώντας ως «φωτιά στον κήπο» τις σχέσεις με την Λιβύη. Επίσης θα αναφερθεί αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση αλλά και στο κλίμα που εισέπραξε στις Βρυξέλλες καθώς μετείχε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συναίνεση και συνεννόηση με τα κόμματα αντιπολίτευση καθώς όπως έχει τονίσει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Νίκος Δένδιας αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και ειδικά σε περιόδους κρίσης. Γι’ αυτό τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών θα ακολουθήσει ήπιους τόνους, χωρίς να οξύνει την κομματική αντιπαράθεση και θα επιχειρήσει με στοιχεία να ανατρέψει την κριτική που έχει δεχθεί μέχρι τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο

Ο Νίκος Δένδιας θα αποδείξει στην Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή γνώριζε για τις κινήσεις της Άγκυρας και γι’ αυτό υπήρχε συγκεκριμένη προεργασία. Άλλωστε όπως αναμένεται να τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από την άμεση αντίδραση που υπήρξε από τον πρωθυπουργό που διεθνοποίησε άμεσα το ζήτημα με τις επαφές και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ευρωπαίους ηγέτες. Μάλιστα θα αποκαλύψει και τις ενέργειες που είχαν γίνει από την κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Δένδιας θα τονίσει πως ο βασικός λόγος της απέλασης του Λίβυου πρέσβη δεν ήταν τόσο το ζήτημα της αποκάλυψης της συμφωνίας αλλά το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν, στην σύνοδο του ΟΗΕ ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών είχε διαβεβαιώσει την ελληνικό υπουργείο εξωτερικών πως δεν πρόκειται να υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας καθώς αυτό απέχει από τη διεθνή μονιμότητα.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να αποφύγουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά ένα εθνικό ζήτημα. Παράλληλα θα σημειώσει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα αναλύσει τα επόμενα διπλωματικά βήματα που θα γίνουν με στόχο να μην ισχύσει η συμφωνία. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει ο Νίκος Δένδιας και στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους ομολόγους του και την στήριξη που έλαβε η χώρα μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ικανοποίηση στην κυβέρνηση υπάρχει και για τις αντιδράσεις που υπήρχαν από ισχυρές δυνάμεις (εκτός από τις χώρες τις Ε.Ε) όπως τις Η.Π.Α. την Ρωσία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αποδεικνύοντας πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της απέναντι στην Τουρκία καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για μία άκυρη συμφωνία η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.     

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση