Μητσοτάκης: Η ΕΕ υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην Τουρκία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 16:55 Μητσοτάκης: Η ΕΕ υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην Τουρκία

Μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού: 

"Σήμερα δεν θα ενημερωσω απλως τους ομολόγους μου, είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξη τους απέναντι στην τουρκική προκλητικοτητα. Το δηθεν memorandum μεταξυ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.  Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και σε όλη αυτή την διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της, έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα; Ότι ενωμένος ο Ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας".

Η συνάντηση με Τουσκ 

Νωρίτερα, ο έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ.

Το ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόσφατη παράνομη «συμφωνία» Λιβύης – Τουρκίας, καθώς και για όλες τις ενέργειες της Ελλάδας.

Ο κ. Τουσκ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του ΕΛΚ στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η συμφωνία αυτή είναι παράνομη, προκλητική και δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρόσθεσε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες.

Διπλωματικές πηγές: Εκβιάστηκε η Λιβύη 

Η Αθήνα διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία και φωτογραφίες που καταδεικνύουν τη μεταφορά όπλων από την Τουρκία στην Τρίπολη της Λιβύης με φορτηγά πλοία ανέφεραν νωρίτεα ελληνικές διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας  μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά έχει στη διάθεσή της στοιχεία για την αποστολή των όπλων στο λιμάνι της Λιβύης. Μάλιστα προσθέτουν πως γνωρίζουν τόσο τον χρόνο της παράδοσης όσο και το πλοίο με το οποίο έγιναν οι μεταφορές και οι αποστολές όπλων.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των ίδιων διπλωματικών πηγών, η Τουρκία εκβίασε την Λιβύη για να συναινέσει στην υπογραφή της παράνομης συμφωνίας με την αποστολή όπλων.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας την περασμένη Κυριακή στον ANT1 o Νίκος Δένδιας είχε αναφερθεί σε εκβιασμό της Λιβύης εκ μέρους της Τουρκίας. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση της Λιβύης εκβιάστηκε από την Άγκυρα προκειμένου να υπογράψει το μνημόνιο.

«Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι κενή περιεχομένου. Είχε προβλεφθεί η κίνηση της Τουρκίας από τον Ιούλο και είχαν γίνει ενέργειες να αποτραπεί. Είχα δει για τον σκοπό αυτό τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης και ο Μητσοτάκης είχε μιλήσει με τον Ιταλό πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιάστηκε από την Τουρκία και υπέγραψε τη συμφωνία», είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο Νίκος Δένδιας.

Η Ελλάδα για τον ΟΗΕ

Επίσης, για την αίτηση της Τουρκίας στον ΟΗΕ να καταχωρήσει το μνημόνιο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι επειδή η συμφωνία είναι άκυρη και παρότι είναι τελείως τυπικό, δεν θα έπρεπε να αναρτηθεί στον ΟΗΕ.

Η Ελλάδα έχει, άλλωστε, ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές της προς τον γενικό γραμματέα των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες καθώς και προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές προσθέτουν ότι η Τουρκία απέδειξε έτσι ότι είναι επαγγελματίας παραβάτης. «Αυτά που κάνουν οι Τούρκοι στερούνται σοβαρότητας. Νομίζω ότι η συνολική τους ανάλυση είναι λανθασμένη ανάλυση. Ποιο το κεκτημένο της Τουρκίας πέρα του ότι επιβεβαιώνει πως είναι ταραξίας;», τόνιζαν χαρακτηριστικά οι διπλωματικές πηγές της χώρας μας. 

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι η Ελλάδα θεωρεί οτι το ενδεχόμενο κυρώσεων απο την Ε.Ε σε βάρος της Λιβύης είναι κάτι που εξετάζεται αλλά προς το παρόν η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να το προχωρήσει στα άκρα και συγκριτικά με τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας αυτές ορίζονται από τις συνταγματικές υποχρεώσεις της, και έτσι ουδεμία τουρκική πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη από ελληνικής πλευράς.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση