Μητσοτάκης για τουρκικές προκλήσεις: Έχουμε ψυχραιμία και σχέδιο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 15:15 Μητσοτάκης για τουρκικές προκλήσεις: Έχουμε ψυχραιμία και σχέδιο

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κλίμα αναφέρθηκε στην διπλωματική στήριξη για το «παντελώς άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης», όπως το χαρακτήρισε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το δήθεν μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών».

Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι: «Θέλω να γνωρίζουν όλοι και όλες οι Έλληνες και οι Ελληνίδες από τη μία άκρη της χώρας μέχρι την άλλη ότι έχουμε ψυχραιμία και σχέδιο. Όχι γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αλλά γιατί έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται πάντα όταν θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ενώ ανέφερε ότι: «Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη μέλη για την όντος εισαγωγικών συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης»

Πλήρης στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα

Η δήλωση υποστήριξης των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα σε σχέση με το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας περιλαμβάνεται στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής, όπου επισημαίνεται ότι αποτελεί «παραβίαση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Αναλυτικά, τα συμπεράσματα αναφέρουν: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας».

Πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση