Συγκλονίζουν τα προσφυγόπουλα στη Μόρια: «Θέλω να πεθάνω», λένε στο BBC

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 16:18 Συγκλονίζουν τα προσφυγόπουλα στη Μόρια: «Θέλω να πεθάνω», λένε στο BBC

Το αδιέξοδο για τα παιδιά και τους εφήβους στις δομές φιλοξενίας της Λέσβου καταγράφεται μέσω ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC. 

Ολοένα και περισσότερα παιδιά στον καταυλισμό προσφύγων της Λέσβου αυτοτραυματίζονται ή επιχειρούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, ανέφεραν ψυχολόγοι που εργάζονται στη Μόρια και μίλησαν στο BBC.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περίπου 18.000 μετανάστες διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, μια δομή που είχε κατασκευαστεί για να φιλοξενεί 2.000 άτομα. Από αυτούς, 7.000 είναι παιδιά με την πλειονότητα εξ' αυτών να έχουν ήδη βιώσει την τραυματική εμπειρία του πολέμου.

Λόγω του χειμώνα, οι συνθήκες διαβίωσης για αυτά τα παιδιά γίνονται ακόμα δυσκολότερες, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ρούχα και παπούτσια.

Στην παιδική κλινική που έχει στηθεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στον καταυλισμό της Μόριας, το BBC καταγράφει ένα επείγον περιστατικό ψυχικής υγείας. Ένας 17χρονος έφηβος μόλις αυτοτραυματίστηκε. Οι συνθήκες διαβίωσής του ήταν πολύ δύσκολες από τη στιγμή που έφτασε μόνος του στον καταυλισμό.

«Δεν είναι καλά. Ανέφερε ότι σκέφτεται να το ξανακάνει», λέει η παιδοψυχολόγος ψυχολόγος Άντζελα Μονταρέλι, η οποία μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έχει αντιμετωπίσει 20 περιπτώσεις αυτοτραυματισμού και δύο απόπειρες αυτοκτονίας.

«Το να ακούς παιδιά επτά ή οκτώ ετών να λένε ότι θέλουν να πεθάνουν, είναι κάτι που δεν πίστευα ότι θα άκουγα ποτέ στη ζωή μου» λέει η ψυχολόγος στην κάμερα του BBC. «Συνήθως ένα παιδί, όταν βιώνει μια τραυματική εμπειρία, χρειάζεται χρόνο και χώρο για να συνέλθει. Η Μόρια δεν επιτρέπει στα παιδιά αυτά να συνέλθουν. Στις προσχολικές ηλικίες... βλέπεις παιδιά να χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο για παράδειγμα, ή να ξεριζώνουν τα μαλλιά τους. Στις ηλικίες από 12 έως 17 ετών, κάποια παιδιά αρχίζουν να κόβονται ή να μιλούν έντονα για την επιθυμία να πεθάνουν».

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να χτίσουμε έναν ασφαλή χώρο εμπιστοσύνης, και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Δουλεύουμε με τα παιδιά για να ενισχύσουμε τα κομμάτια του εαυτού τους που είναι ακόμα πολύ υγιή. Για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν ευθύνονται για όσα τους συμβαίνουν», συμπληρώνει η παιδοψυχολόγος.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση