Μητσοτάκης: Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ 8% και εισφοράς αλληλεγγύης από το '20

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 23:22 Μητσοτάκης: Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ 8% και εισφοράς αλληλεγγύης από το '20

Tη δέσμευση ότι το 2020 θα ξεκινήσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και θα συνεχιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ διατύπωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Tη δέσμευση ότι το 2020 θα ξεκινήσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και θα συνεχιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ διατύπωσε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

"Δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες, γιατί η φορολογική δικαιοσύνη είναι να πληρώνουν δίκαιο ΕΝΦΙΑ και οι ακριβές ιδιοκτησίες της Μυκόνου. Τέλος, στο τελευταίο Eurogroup αποφασίτηκε τα κέρδη από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών να επιστρέψουν χωρίς αστερίσκους. 5,1 δισ. θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης" είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα είπε στη δική του ομιλία. "Κάποιοι δεν κατάλαβαν γιατί έχασαν" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτηση του για τον προϋπολογισμό και πρόσθεσε: "Κύριε Τσίπρα, οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν 5 στάδια διαχείρισης συναισθημάτων μετά από μια μεγάλη απώλεια. Εν προκειμένω, η απώλεια της εξουσίας. Είναι η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και η αποδοχή. Αν κρίνω από όσα είπατε σήμερα είστε ακόμη στο στάδιο του θυμού. Ευχομαι να περάσετε στην αποδοχή χωρίς να περάσετε από τα άλλα δύο στάδια. Και επειδή μιλήσατε για την απάτη, κ. Τσίπρα, δεν είστε ανιχνευτής αλλά παραγωγός απάτης".  

«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

"Ο φετινός Προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού", σημείωσε. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση και τα μέτρα που έλαβε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με φορολογικές απαλλαγές, στις μεγάλες επενδύσεις που απεγκλωβίστηκαν. "Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ούτε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ είναι θετικότερη" είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε πως οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι.

"Θα αποφύγω τις πολιτικές αντιπαραθέσεις" είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως θα εστιάσει στον πολιτικό συμβολισμό του προϋπολογισμού. Υπογράμμισε ότι το αναπτυξιακό νήμα του διατρέχει όλες τις δράσεις. Τόνισε πως "δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές.

Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους".

Σημείωσε πως το σχέδιο Ηρακλής θα τονώσει τις τράπεζες και θα ανοίξει ξανά τις πύλες του δανεισμού για τις επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Τόνισε ότι οι δαπάνες θα αντισταθμιστούν από νέα έσοδα που θα προέλθουν από την ανάπτυξη.

Η αγορά των ακινήτων είναι βραχίονας της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης είπε ο πρωθυπουργός. "Τις τσακίσατε κύριε Τσίπρα τις ελληνικές επιχειρήσεις" είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην αναφορά του ότι πολλές είναι ζημιογόνες. Σημείωσε πως η μείωση των φόρων των επιχειρήσεων συνδέεται με την ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η μαρξιστική οικονομολογική προσέγγιση του κ. Τσακαλώτου αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Στο νέο περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει την πράσινη ενέργεια θα παίξει ρόλο η ΔΕΗ τόνισε ο πρωθυπουργός. Είπε πως η τιμή της μετοχής της τριπλασιάστηκε από την παραμονή των εκλογών. Είπε πως θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και η χώρα θα μπει στον χάρτη της πράσινης ενέργειας. Είπε πως θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση 49% του ΔΕΔΔΗΕ και συμπλήρωσε πως η κυκλική οικονομία με την αξιοποίηση και των απορριμμάτων μπορεί να προσφέρει επενδύσεις 40 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ταλαιπωρήθηκαν οι Αθηναίοι με τη στάση εργασίας του μετρό γιατί 21 υπάλληλοι άλλαξαν πόστο και γι' αυτό ζήτησα συγγνώμη, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Απαιτείται μεγαλύτερος αλληλοσεβασμός, μαζί με νομοθετική ρύθμιση για ελεύθερη κυκλοφορία.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση του θα διορθώνει λάθη , κάτι που κάνει εδώ και πέντε μήνες σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λάθη εδώ και πέντε χρόνια και επιμένει σε αυτά.

Ο προϋπολογισμός, τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν.

Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, Δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες.Πρέπιε να πληρώνουν και τα ακριβά ακίνητα στη Μύκονο και αλλού, είπε ο πρωθυπουργός

Μεσαία τάξη είναι αυτοί που ντύνονται απλά και ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει, είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ τους πρόσβαλε τα 4 χρόνια.

Τσίπρας: Έχετε γεμίσει με απάτες την πολιτική ζωή του τόπου

“Τίποτα καλό δεν προυπολογίζεται για την πλειοψηφία, για τους λίγους και εκλεκτούς θα έλεγα το αντίθετο”, ανέφερε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, κάνοντας λόγο για προυπολογισμό ταξικής μονομέρειας και πολιτικής απάτης.

“Πρόκειται για την κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Απάτες που γίνονται ολοένα και πιο φανερές στην κοινή γνώμη”, σημείωσε, όπως για παράδειγμα την “την προπαγάνδα περί 4ου μνημονίου, την πολεμική σας για το χρέος, για τα πλεονάσματα”.

Απάτη και η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.Απάτη και το μέρισμα φάντασμα για την μεγάλη πλειοψηφία, απάτη και το δήθεν δημοσιονομικό κενό που σας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για επαναφορά των greek statistics.  Μιλώντας για το επιτελικό κράτος, το χαρακτήρισε κράτος το πλαστών πτυχίων, ενώ χαρακτήρισε απάτη την προεκλογική υπόσχεση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών ως προδοτικής.

“Ούτε στον νόμο πιστεύετε κ. Μητσοτάκη ούτε στην τάξη. Οταν ο νόμος δεν σας βολευει τον αλλάζετε, όπως κάνατε με τον διοικητή της ΕΥΠ. Ούτε την ασφάλεια των πολιτικών εξασφαλίζετε, με τις επελάσεις των ΜΑΤ, λες και είμαστε σε κατεχόμενη χώρα. Εκτός εάν οι εικόνες αστυνομικών που φορούν κουκούλες σε πολίτες είναι εικόνες μιας ευνομούμενης χώρας. Ασφάλεια δεν εξασφαλίζει η βία εναντίον των πολιτών” συμπλήρωσε.

Γεννηματά: Καταπατήθηκαν οι όρκοι για στήριξη της μεσαίας τάξης 

Αιτιάσεις προς στην κυβέρνηση ότι συνεχίζει την ίδια οικονομική πολιτική με το ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, κ. Φώφη Γεννηματά. “Λέμε ένα δυνατό όχι” στον προϋπολογισμό είπε και επεσήμανε πως τα μικρά και μεσαία εισοδήματα σηκώνουν όλα τα βάρη.

Οι όρκοι της ΝΔ για την στήριξη της μεσαίας τάξης καταπατήθηκαν από το πρώτο εξάμηνο σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο “πλούσιος” κατά τη Νέα Δημοκρατία με εισόδημα 9000 ευρώ και ένα παιδί θα έχει όφελος 2.5 ευρώ το μήνα, ενώ ο “πολύ πλούσιος” κατά τη Νέα Δημοκρατία με εισόδημα 20.000 ευρώ και ένα παιδί θα έχει όφελος μηδέν.

Ο προϋπολογισμός του 2020 “προσγειώνει” τον Κ. Μητσοτάκη, “από την εικονική κανονικότητα που παρουσιάζει, στη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε” ανέφερε ενώ κάλεσε τα κόμματα να θεσμοθετήσουν 13η σύνταξη για όλους.

Όσον αφορά στα εθνικά θέματα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει απόφαση για την κόκκινη γραμμή και σημείωσε “ο κύκλος των παραχωρήσεων πρέπει να κλείσει. Η Ελλάδα δεν είναι ο αδύναμος κρίκος”. Από το βήμα της Βουλής είπε ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας “ότι αν η Τουρκία τολμήσει να καταπατήσει κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα απαντήσουμε δυναμικά”

Τέλος επεσήμανε πως “ η αστυνομική αυθαιρεσία που καθημερινά πληθαίνει δεν είναι ένδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας. Αποτελεί ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης να εγγυηθείτε την ασφάλεια των πολιτών στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας”. 

Κουτσούμπας: Τα οφέλη τα παίρνει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο

«Τα οφέλη του Προϋπολογισμού που φέρνετε στη Βουλή προς ψήφιση καρπώνεται μόνο το μεγάλο κεφάλαιο. Συρρικνώνετε με κάθε τρόπο τους μισθούς και μετατρέπετε τους Έλληνες εργαζόμενους στους φτωχότερους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας το «δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ» για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για «πικρούς καρπούς» που φέρνουν οι πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων και αναφερόμενος στις «χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων που φέρνει η δήθεν πράσινη ανάπτυξη».

«Η πολιτική σας χτυπάει τους μισθωτούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καθώς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σας αδικούν όσοι εδώ μέσα σας προσάπτουν ότι δεν έχετε σχέδιο. Τουναντίον, οι πράξεις σας αποδεικνύουν το ταξικό πρόσημο της πολιτικής σας», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ επέκρινε την κυβέρνηση για τη διατήρηση της έμμεσης φορολογίας σε υψηλά επίπεδα, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση επιμένει να ξεζουμίζει τον εργαζόμενο, τον απλό λαό, καθώς δημιουργεί επιπρόσθετα βάρη»

Βολές από Βαρουφάκη σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ, επεφύλαξε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι ο Προϋπολογισμός της για το 2020, διακρίνεται από έλλειψη τόλμης και βασικών αξιών, δεν συνιστά σοβαρή οικονομική λύση αλλά ανεύθυνη υπακοή στους δανειστές και αναδεικνύει τις επιταγές της νεοφιλεύθερης βαρβαρότητας.

«Το στοίχημα θα κριθεί από τη συναίσθηση της τρικυμίας που έρχεται. Όμως δεν είστε οι πραγματικοί κυβερνήτες, το πηδάλιο, είναι σε άλλα χέρια. Αποκρύπτετε πού πραγματικά βρισκόμαστε, και είναι δεδομένο ότι σε 12 μήνες θα τον έχετε αποποιηθεί», τόνισε για τον Προϋπολογισμό ο κ. Βαρουφάκης. 

«Ο Προϋπολογισμός σας είναι η κορύφωση μιας 10ετούς απατηλής απόκρυψης της χρεοκοπίας που διακόπτεται με πλαστική ανάπτυξη, τον οποίο κρύβετε στις τσιμεντόπλακες της λιτότητας. Κινδυνεύει να μείνει στην Ιστορία ως άλλο ένα ευχολόγιο μιας μνημονιακής νύχτας» σημείωσε. 

Ο κ. Βαρουφάκης συνέχισε την επίθεση στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «έδωσε γη και ύδωρ στους θεσμούς».

«Επεκτείνετε την εξαθλίωση αυτών που μένουν στη χώρα. Επιλέγετε τη λιτότητα. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και εσείς ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Κρύβεστε πίσω από την ανεύθυνη υπακοή σας στη Τρόϊκα». 

Ο κ. Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που άσκησε ο ίδιος το πρώτο εξάμηνο του 2015 και κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «θρασύτητα στην οποία καταφεύγει, επιμένοντας να παρουσιάζεται ως τιμητής της ανάπτυξης και της λύσης στο πρόβλημα.

«Το 2014 φέρατε την απόλυτη ύφεση. Μόνο στην απόλυτη ύφεση έχουμε μείωση των τιμών, μείωση του ΑΕΠ. Δεν βοηθιέται ο μέσος Έλληνας όταν μειώνονται και οι τιμές και οι μισθοί. Τα χρέη κ. Σταϊκούρα δεν μειώνονται έτσι. Εκεί μας αφήσατε το 2014. Αυτό είναι ο ορισμός των σταφυλιών της οργής. Και εμείς τι πετύχαμε; Τουλάχιστον δεν υπογράψαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε:

«Λειτουργήσατε ανεύθυνα, ανάρμοστα, υπακούοντας τις επιταγές της τρόϊκα και το ΑΕΠ κατέρρευσε. Τολμάτε να παρουσιάζεστε ως τιμητές, την στιγμή που όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση το 2015, είχαμε αποθεματικά για 23 μέρες, και ένα απορριφθέν «μέιλ Χαρδούβελη» με δεύτερο μνημόνιο; Ακόμα και το «ναι σε όλα» να έλεγα στον κ Ντάισελμπλουμ, θα έπαιρνα 22 δισ. ευρώ. Το τρίτο μνημόνιο ήταν μονόδρομος εφόσον δεν κάναμε αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Ντάϊσελμπλουμ απειλούσε με κρίση χρέους και εσείς λέγατε τότε 'βάστα Γερούν'. Εσείς και το ΠΑΣΟΚ είστε τα πρόσωπα της κρίσης» τόνισε. 

«Έχω για τους πρώην συντρόφους μου πολλά ράμματα για τη γούνα τους, λόγω της ηττοπάθειας, και τις τύψεις τους. Αλλά δεν θα σας αφήσω να παρουσιάζεστε ως τιμητές για τα εγκλήματα που κάνατε κατά της λογικής και έφεραν σε απόγνωση τον λαό», επεσήμανε ο κ Βαρουφάκης, εισπράττοντας χειροκροτήματα και από τη πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση