Μητσοτάκης σε Τραμπ: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2020 22:24 Μητσοτάκης σε Τραμπ: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση

Ο πρωθυπουργός συναντά τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την εξωτερική πολιτική της χώρας

Έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια. "Προνόμιό μου να βρίσκομαι εδώ" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστηριξη των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσταστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση με το Ιράν, κατά την εισαγωγική του ομιλία, μπροστά στις κάμερες, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να προχωρήσει στην εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι «βομβάρδισαν» τον πρόεδρο Τραμπ σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο Ιράν -μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στα μνημεία του Ιράν.  Παράλληλα, ο κ.Τραμπ αναφέρθηκε και στο ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός για τα F-35 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθισμένος στον καναπέ του Λευκού Οίκου ξεκαθάρισε από την αρχή ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τα F-35 και πως υπάρχει συζήτηση σε εξέλιξη.

Σε λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχουν διμερή συνάντηση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς θα είναι παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

 

 

Ο πρωθυπουργός συναντά τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Φλόριντα, χθες και προχθές, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός ΝΑΤΟ.

 

 

Τι θα επισημάνει στον Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να τονίσει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η χώρα μας είναι βασικός παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα οικονομικά, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και προβάλλει ως ελκυστική επιλογή για επενδύσεις.

Ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας - Λιβύης, θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Επίσης θα επισημάνει ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Έλληνα πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

Μητσοτάκης στο Atlantic Council: Γελοίο το deal Άγκυρας-Λιβύης

Νωρίτερα σε ομιλία του στο Atlantic Council ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως οι «ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ». «Θέλουμε συνεργασία σε οικονομία, ενέργεια, παιδεία και κλιματική αλλαγή. Είμαστε ένας αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος σε μια εποχή αναταράξεων», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις όχι επειδή μας πιέζει το ΔΝΤ αλλά επειδή της πιστεύουμε" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Aναφορικά με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα αφορά σε άλλη εποχή. Ήταν χρήσιμο εργαλείο όταν οι δανειστές δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα δεν ισχύει αυτό. Θα πρέπει να αλλάξει από το 2021. Ξεκινάμε τη συζήτηση με θεσμούς. Θέλουμε υποστήριξη ΔΝΤ και συνεχίζουμε συζήτηση με Ευρώπη. Το 80% του υπέρ πλεονάσματος θα πάει σε μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο σε στήριξη φτωχότερων».

«Ήμασταν μια αντι-αμερικανική χώρα την δεκαετία του '70, αλλά πλέον αυτό δεν ισχύει» τόνισε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για στροφή 180 μοιρών σχετικά με την στάση της απέναντι στις ΗΠΑ η οποία τελικά δεν εμβάθυνε τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από την δεκαετία του '50, μέλος της ΕΕ και του Σένγκεν. Πολεμήσαμε μαζί σε πολέμους και όταν κοιτάς αυτό το κομμάτι του κόσμου, την ανατολική Μεσόγειο, βλέπεις πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Η συμφωνία EastMed είναι μια συμφωνία ορόσημο για την περιοχή και δίνει νέα σημασία για τις ΗΠΑ στην περιοχή» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

"Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν από την συμφωνία για τον EastMed, δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά η Τουρκία βρίσκεται εκτός γραμμής. Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, απλά δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει σύνδεση των δυο χωρών στο χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ. Δεν υπάρχει νομική βάση, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα όλο αυτό" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε εικόνες από την εκδήλωση: 

Xωρίς κοινή συνέντευξη Τύπου η συνάντηση 

Μετά τη σημερινή συνάντησή τους οι κύριοι Τράμπ και Μητσοτάκης δεν θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Υστερα από την on camera υποδοχή του πρωθυπουργού από τον Αμερικανό πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο, θα ακολουθήσει ένα γραπτό ανακοινωθέν από το Λευκό Οίκο και μια δήλωση του κ. Μητσοτάκη στους Έλληνες δημοσιογράφους που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον.

Ποιός είναι ο λόγος; Οι πληροφορίες λένε ότι η ελληνική πλευρά δεν ζήτησε την συνέντευξη τύπου αφενός γιατί ο Τράμπ είναι απρόβλεπτος και σε περίπτωση που δεχόταν ερώτηση για τον Ερντογάν, κανείς δεν ξέρει τι απάντηση θα έδινε. Μια απάντηση για τον “φίλο του Ερντογάν” θα μπορούσε να τινάξει την συνέντευξη στον αέρα και να ακυρώσει επικοινωνιακά τα οφέλη της συνάντησης. Αλλωστε η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά οτι εκτός από τις πολύ καλές σχέσεις Αθήνας και Ουάσινγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κρύψει τις στενές σχέσεις που διατηρεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Υπάρχει όμως και δεύτερος λόγος. Με δεδομένη την κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν, ενδέχετο ολες οι ερωτήσεις που θα δεχόταν ο αμερικανός πρόεδρος κυρίως από τους ξένους δημοσιογράφους να ήταν για την κρίση Σουλεΐμανί, παραπέμποντας τα ελληνικά θέματα σε δεύτερη μοίρα.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση