Με τρία «όχι» ο Τσίπρας στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 11:42 Με τρία «όχι» ο Τσίπρας στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Βασικό θέμα στην ατζέντα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η Τουρκία, στον απόηχο του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε σφόδρα.

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στρέφοντα τα φώτα της πολιτικής επικαιρότητας, καθώς οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στις 12:00 στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. 

Βασικό θέμα στην ατζέντα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η Τουρκία, στον απόηχο του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε σφόδρα.

Οι δύο αρχηγοί αναμένεται να συζητήσουν και το θέμα του εκλογικού νόμου που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέχρι τέλος του μήνα, ενώ λιγότερο πιθανό είναι να γίνουν νύξεις και για τον Πρόεδρο  της Δημοκρατίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ διαφωνεί και με το νέο εκλογικό νόμο που θα καταργήσει -πιθανόν στις μεθεπόμενες εκλογές- την απλή αναλογική που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το ταξίδι στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την «Αυγή», ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους τη δυσσαρέσκειά του για την αποτυχημένη και ελλιπώς προετοιμασμένη παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, αφού, όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, ικανοποίησε όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα των ΗΠΑ χωρίς να αποκομίσει τίποτα απολύτως για τα εθνικά μας συμφέροντα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όξυνσης της έντασης. «Ο Αμερικανός Πρόεδρος τελικά δεν είπε λέξη για να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα. Ίσα - ίσα είπε πως ο Ερντογάν είναι φίλος του και θα συζητήσει μαζί του» σχολίασε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra ο Αλ. Χαρίτσης.

«Και λίγες ώρες μετά ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του την Τετάρτη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, προέβη σε ακόμη πιο προκλητικές δηλώσεις λέγοντας ότι ‘κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο'» επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «τελικά από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ εστάλη μήνυμα ‘αποθράσυνσης’ προς τον Ερντογάν».

Καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για τις αμερικανικές βάσεις

Σύμφωνα με την «Αυγή», υπ' αυτό το πρίσμα φαίνεται να κερδίζει έδαφος η σκέψη για απόσυρση της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο αναβάθμισης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, που αφορά τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό πριν από το ταξίδι στην Ουάσιγκτον:

«Θεωρώ λάθος το ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών» είχε υπογραμμίσει την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα».

Στον απόηχο λοιπόν της αφωνίας Τραμπ αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα και της έμμεσης στήριξής του στον Τ. Ερντογάν, θεωρείται πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αφού πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Εθνικό μέτωπο απέναντι στην Άγκυρα 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως από τον Αλέξη Τσίπρα, αυτοσυγκράτηση προκειμένου σε μια κρίσιμη συγκυρία για την χώρα να μην υπάρξουν πολιτικές εντάσεις για τα εθνικά θέματα, επισημαίνοντας πως οι αντιπολιτευτικές κορώνες και οι χαρακτηρισμοί εναντίον της κυβέρνησης δεν βοηθούν προς αυτό τον σκοπό. 

Επίσης θα τονίσει την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού μετώπου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα προκειμένου η χώρα ενωμένη να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο ιδιαιτέρως θερμό κλίμα που υπήρξε στην Ουάσιγκτον για την χώρα μας, την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτείων, την πρωτοβουλία που θα αναλάβει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για το ζήτημα της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη, αλλά και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας όλο το τελευταίο διάστημα.  

Στα εθνικά θέματα δεν αποκλείεται να υπάρξει σε μεγάλο βαθμό σύμπνοια απόψεων από τους πολιτικούς αρχηγούς που αντιλαμβάνονται πλέον τις λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Εκλογικός νόμος: Με οδηγό την ψήφο των ομογενών

Ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς να θέσει και το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Με το που επέστρεψε χθες από τις ΗΠΑ συγκάλεσε σύσκεψη στο Μαξίμου στην οποία μετείχαν οι στενοί του συνεργάτες προκειμένου συζητηθεί η στρατηγική η οποία θα ακολουθηθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του τον νέο εκλογικό νόμο, τα βασικά σημεία του οποίου θα παρουσιάσει στους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθώντας την πεπατημένη της ψήφου των ομογενών που ψηφίστηκε σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα, θα εμφανιστεί διαλλακτικός αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί ορισμένες από τις προτάσεις των κομμάτων. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου να έρθει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου προκειμένου να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως για να ισχύσουν άμεσα οι αλλαγές θα πρέπει να υπερψηφιστούν από 200 βουλευτές, σε αντίθετη περίπτωση θα παραμείνει το σύστημα της απλής αναλογικής που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα οδηγήσει την χώρα σε διπλή εκλογική αναμέτρηση προκειμένου να ακυρωθεί το σύστημα της απλής αναλογικής που οδηγεί την χώρα σε ακυβερνησία.   

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει διατεθειμένος να δεχθεί καμία αλλαγή στο εκλογικό σύστημα και θα υπερασπιστεί την απλή αναλογική με στόχο να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα. Από την άλλη πλευρά η Φώφη Γεννηματά η οποία δεν είχε ψηφίσει τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πιο διαλλακτική και δεν αποκλείεται να βρεθεί δύσκολα ή εύκολα η «χρυσή τομή» μεταξύ της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Ακόμα όμως και να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα δεν συγκεντρώνουν τις 200 ψήφους που απαιτούνται. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση