«Φακελάκια»,μίζες και ιδιαίτερα μαθήματα αξίας 1,5 δισ.

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 09:07 «Φακελάκια»,μίζες και ιδιαίτερα μαθήματα αξίας 1,5 δισ.

«Μαύρα» από ιδιαίτερα μαθήματα, φακελάκια και μίζες ψάχνουν οι επιθεωρητές για τους 5.260 υπαλλήλους που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

«Μαύρα» εισοδήματα από ιδιαίτερα μαθήματα αναζητούν οι επιθεωρητές στους 2.470 εκπαιδευτικούς που ανήκουν στην λίστα των 5.260 δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι απέστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ. Ο έλεγχος που ξεκίνησε μετά από εντολή που δόθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα τέλη του 2013 στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), εντατικοποιείται και θα ολοκληρωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

Οι εκπαιδευτικοί αντιπροσωπεύουν το 50% των υπαλλήλων με τα υπέρογκα εμβάσματα και ακολουθούν οι γιατροί που ελέγχονται για αδήλωτα εισοδήματα από «φακελάκια» αλλά και εφοριακοί που θα ελεγχθούν για μίζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό αποτελεί νόμιμη ενέργεια και ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και συγκεκριμένα εάν τα ποσά που έχουν αποσταλεί δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα.

Στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης πάντως σημειώνουν ότι η σύνθεση των υπαλλήλων που έχουν αποστείλει στο εξωτερικό σημαντικά ποσά, μπορεί να οδηγήσουν σε αρκετές περιπτώσεις στην ανακάλυψη «μαύρων εισοδημάτων» που προέρχονται από την συμμετοχή τους στην παραπαιδεία ή σε ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα νόμιμα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι έλεγχοι για 10 υπαλλήλους που έχουν αποστείλει σε ξένες τράπεζες ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι 329 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποστείλει την τελευταία τετραετία σε τράπεζες του εξωτερικού πάνω από 600.000 ευρώ ο καθένας ενώ 415 εργαζόμενοι στον κρατικό μηχανισμό που ελέγχονταν για εμβάσματα, αποχώρησαν από το δημόσιο για διάφορους λόγους κατά την διάρκεια των ελέγχων. Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο από το σύνολο των 5.260 εργαζομένων αγγίζει τα 275.000 ευρώ.

Οι 415 υπάλληλοι που αποχώρησαν από το δημόσιο έχουν συνολικό ποσό εμβασμάτων 117 εκατομμυρίων ευρώ (με μέσο όρο 283.000 ευρώ).

Από τους 451 οι 241 αποχωρήσαντες, είναι γιατροί ηλικίας από 42 έως 67 ετών, με την μεγάλη πλειοψηφία να είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Το σύνολο του ποσού που έστειλαν ανέρχεται στα 65.000.000 ευρώ.

Επίσης 101 είναι πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων και απέστειλαν στο εξωτερικό συνολικά 27.300.000 ευρώ.

Ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε δηλώσεις του ότι «είναι πλέον καθαρό ότι η παραίτηση ή η αποχώρηση από το Δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση το φορολογικό έλεγχο, ο οποίος δεν διεξάγεται από το ΣΕΕΔΔ, που δεν έχει τη δικαιοδοσία, αλλά από τη ΓΓΔΕ, στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας την οποία καταβάλει για τον έλεγχο των εμβασμάτων».

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση