Ιδρύεται υπουργείο Μετανάστευσης - Υπουργός ο Μηταράκης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 12:07 Ιδρύεται υπουργείο Μετανάστευσης - Υπουργός ο Μηταράκης

Υπουργός θα είναι ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης και αναπληρωτής του ο νυν αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στην δημιουργία υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου προχωρά η κυβέρνηση μετά την κατάσταση που επικρατεί στο μεταναστευτικό και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού, υπουργός θα είναι ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης και αναπληρωτής του ο νυν αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος. 

Η ορκωμοσία τους θα γίνει σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα είναι και η πρώτη συνάντηση μετά από καιρό μεταξύ του Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Οι ανακοινώσεις έρχονται ένα 24ωρο μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στην Χίο και τις αποδοκιμασίες εναντίον του Νότη Μηταράκη. 

Την Τρίτη μάλιστα έχει ανακοινωθεί γενική απεργία στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως με αυτή την κίνηση θα υπάρξει καλύτερος συντονισμός και αποτελεσματικότητα για την επίλυση αυτού του σημαντικού προβλήματος.

Θεοδωρικάκος: Θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα αν χρειαστούν

Η πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά στο προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ολοκληρωμένη, σχολίασε το υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι ο εκλογικός νόμος που έρχεται στη Βουλή είναι ο δικαιότερος.

«Η κυβέρνηση έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική προκειμένου να έχουμε τα επιθυμητά αποτέλεσμα» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 αν και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν παράμετροι του προβλήματος που δεν ελέγχονται».

«Αν συνεχιστούν οι ροές παρά τα μέτρα, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα θα τα πάρει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση» υπογράμμισε.

Χαμός στη Χίο - Τι απαντά ο Μηταράκης

Διά πυρός πέρασε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, παρουσία και του Υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη, με αντικείμενο την απάντηση στην πρόταση της κυβέρνησης για παραχώρηση δημοτικής έκτασης στο Αίπος για τη δημιουργία υπερδομής προσφύγων και μεταναστών.

Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση την Κυριακή, σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το Δημαρχείο της Χίου κατά τη διάρκεια της άφιξης του Υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου το οποίο είχε κληθεί να αποφασίσει εκτάκτως για τις εξελίξεις μετά τις εξαγγελίες του Υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή για δημιουργία υπερδομής 4.000 ατόμων.

Συγκεκριμένα, μερίδα συγκεντρωμένων στη θέα του Νότη Μηταράκη εξαγριώθηκαν με αποτέλεσμα να πετάξουν μπουκάλια με νερό και καφέδες ενώ έσπασαν την πόρτα του Δημαρχείου Χίου κατά την προσπάθειά τους να μπουν μέσα στο κτίριο.

Μηταράκης: Το μεταναστευτικό διχάζει την κοινωνία

«Η μεταναστευτική κρίση δημιουργεί διχασμό στην κοινωνία», σημείωσε ο υφυπουργός και περιγράφοντας την κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου, είπε πως «άλλοι χειροκροτούσαν επειδή συμφωνούσαν με την απόφαση να κλείσουν τα υπάρχοντα κέντρα, κι από την άλλη υπήρχε δυσπιστία από τους κατοίκους των περιοχών όπου θα γίνουν τα κλειστά κέντρα, στη βόρεια Χίο».

Όπως τόνισε ο Νότης Μηταράκης, το «στοίχημα είναι να πειστούν οι κάτοικοι των νησιών ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα εφαρμοστεί» και σημείωσε παράλληλα πως ήταν επιλογή του να πάει στη Χίο, κάτι που ως βουλευτής Χίου, το θεωρεί «χρέος του».

Όσο αφορά στα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού –προσφυγικού, ο υφυπουργός είπε πως «στόχος είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων και κλειστών κέντρων, επιστροφών αποτελεσματικά».

Ερωτηθείς σχετικά με την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υφυπουργός τόνισε ότι, είναι «δεδομένος ο στόχος της αποσυμφόρησης» και έκανε λόγο για 20.000 αποχωρήσεις αιτούντων άσυλο από τα νησιά και 10.000 επιστροφές προς τις χώρες προέλευσης.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση