Ζακ Κωστόπουλος: Σε δίκη για θανατηφόρα βλάβη οι κατηγορούμενοι

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020 18:31 Ζακ Κωστόπουλος: Σε δίκη για θανατηφόρα βλάβη οι κατηγορούμενοι

Στην δικαστική αίθουσα θα γραφτεί το επόμενο κεφάλαιο της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου καθώς για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης παραπέμπονται να δικαστούν έξι άτομα, που εμπλέκονται στην επίθεση σε βάρος του, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η παραπομπή σε δίκη για τους έξι κατηγορούμενους αποφασίστηκε με δικαστικό βούλευμα, το οποίο υιοθετεί την πρόταση που είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Συγκεκριμένα, με το δικαστικό βούλευμα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας παραπέμπονται να δικαστούν ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου στην οδό Γλάδστωνος, ο μεσίτης και 4 αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο.

Στο δικαστικοί βούλευμα επισημαίνεται πως ορθά αποδόθηκε η κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι αυτή της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο στους έξι κατηγορούμενους της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι οι γονείς του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου έχουν ζητήσει με επιστολή τους εδώ και αρκετό καιρό να προσδιοριστεί η ημερομηνία της δίκης, υποστηρίζοντας ότι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης καθυστερεί. Μεταξύ άλλων στην επιστολή τους αναφέρουν: «Η απόδοση δικαιοσύνης αποκτά ουσιαστική σημασία όταν γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα από την τέλεση της αξιόποινης πράξης, ώστε να μην εμπεδώνονται μηνύματα ατιμωρησίας και να λειτουργεί αποτρεπτικά για βίαιες και εγκληματικές συμπεριφορές».

Το χρονικό

Ήταν Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, όταν στο κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλάδστωνος, στην Ομόνοια, εισήρθε, απόντος του καταστηματάρχη, ένας νεαρός που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αυτοπτών μαρτύρων είχε σκοπό να ληστέψει το κατάστημα. Πρόκειται για τον νεαρό Ζακ Κωστόπουλο. ο Ζακ εγκλωβίστηκε μέσα στο κατάστημα, λόγω του μηχανισμού ασφαλείας της κεντρικής πόρτας, και προσπαθώντας να δραπετεύσει, χρησιμοποίησε πρώτα έναν πυροσβεστήρα για να σπάσει την πόρτα, και έπειτα έσπασε τα τζάμια της βιτρίνας και κυλίστηκε έξω από το κατάστημα.

Στην προσπάθειά του να βγει και ενώ είναι πεσμένος στο σωρό με σπασμένα κρύσταλλα της βιτρίνας δέχεται επίθεση με κλωτσιές στο κεφάλι από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν άλλο άντρα. Όταν καταφτάνει το ΕΚΑΒ, ο αιμόφυρτος Κωστόπουλος δέχεται τις πρώτες βοήθειες αλλά επιχειρεί και πάλι, να ξεφύγει, αρπάζοντας ένα κομμάτι γυαλί και απειλώντας όποιον προσπαθούσε να τον σταματήσει. Ωστόσο, έχοντας φτάσει πλέον και η αστυνομική δύναμη, πέφτει στο έδαφος ύστερα από χτύπημα αστυνομικού που τον κυνηγούσε, του περνάνε χειροπέδες, και τον επιβιβάζουν μέσα στο ασθενοφόρο. Τελικά κατά την διάρκεια της διακομιδής, ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος έχασε τη μάχη με τον θάνατο.

Το ιατρικό πόρισμα

Σε  ισχαιμικό επεισόδιο απέδωσαν οι ιατροδικαστές τον θάνατο του, σύμφωνα με τη δεκασέλιδη ιατροδικαστική έκθεση που συνέταξαν οι ιατροδικαστές Νίκος Καλόγριας και Σουλτάνα Μαριανού.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο θάνατος οφείλεται "σε ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου σε έδαφος πολλαπλών τραυμάτων σώματος". 

Ο ιατροδικαστής, Νίκος Καλόγριας, είχε σημειώσει: «με δεδομένη την απουσία υποκείμενης στεφανιαίας ή άλλης καρδιακής νόσου, άλλης υποκείμενης παθολογικής οντότητας πλην της βαριάς ηπατικής βλάβης καθώς και τοξίκωσης, οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου συνδέονται αιτιωδώς με τα πολλαπλά τραύματα που έφερε ο θανών σε διάφορα σημεία του σώματος μέσω μηχανισμού strees,ο όρος stress με την ιατρική έννοια του όρου, δηλαδή την αντίδραση του οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει εξωτερικά ερεθίσματα όπως τραύματα που τείνουν να μεταβάλλουν τη σημαντική του ισορροπία».

Ο κ. Καλόγριας είχε αναφερθεί σε «πολλαπλά τραύματα σώματος από ποικίλους μηχανισμούς». Σημειώνεται ότι κατά τη νεκροτομή βρέθηκαν πολλαπλά τραύματα στο σώμα από τέμνον όργανο (γυαλιά) που δεν ήταν θανατηφόρα καθώς και χτυπήματα από χέρια και πόδια και πρόσκρουση στο έδαφος ή άλλο σταθερό αντικείμενο.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις του 33χρονου ήταν καθαρές και δεν εντοπίστηκε σε αυτές καμία ναρκωτική ουσία που μπορεί να σχετίζεται με τον θάνατο του.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση