Μητσοτάκης: Δεν φοβόμαστε το δικαστήριο της Χάγης, έχουμε το δίκιο μαζί μας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 09:40 Μητσοτάκης: Δεν φοβόμαστε το δικαστήριο της Χάγης, έχουμε το δίκιο μαζί μας

Το Μαξίμου δεν αφήνει πλέον αναπάντητη την προκλητική ρητορική της Άγκυρας.

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν να βάζει στο στόχαστρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντά πως θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα. Η Άγκυρα δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της για την διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας και την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ. «Γιατί ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και επανέλαβε την θέση του πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. 

Η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν άμεση και πέταξε το γάντι στον Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας πως το δίκιο είναι με το μέρος της χώρας μας για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. «Είναι μια διαφορά την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη  σε ένα διεθνές δικαστήριο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα σημείωσε με νόημα ότι «αυτός ο οποίος φοβάται και αυτός ο οποίος εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός ο οποίος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του». 

Το Μαξίμου έχοντας την στήριξη αρκετών χωρών αλλά και την απόφαση της Συνόδου κορυφής που στήριξε απόλυτα τις ελληνικές θέσεις απέναντι στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, δεν αφήνει πλέον αναπάντητη την προκλητική ρητορική της Άγκυρας καλώντας την να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Η Αθήνα και Άγκυρα σκέφτονται την Χάγη

Η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, υπάρχει πάντα στο τραπέζι της ελληνικής κυβέρνησης καθώς τονίζει πως έχει το δίκιο με το μέρος της, από την άλλη η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει το δικαστικό όργανο του ΟΗΕ. Όμως για το επίμαχο ζήτημα εκφράζονται διαφορετικές απόψεις ακόμα και μέσα από τη ΝΔ και μάλιστα από κορυφαία στελέχη.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» είχε εκφράσει την αντίθεση του απέναντι στο ενδεχόμενο να λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία στην Χάγη, υποστηρίζοντας πως με αυτή την κίνηση δεν θα αποτραπεί αλλά θα ενισχυθεί η επιθετικότητα της Άγκυρας. Από την άλλη πλευρά η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως το δικαστικό όργανο του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι ο μακροχρόνιος στόχος της χώρας μας. 

Η Άγκυρα μπορεί να μην αναγνωρίζει το διεθνές δικαστήριο της Χάγης ωστόσο το τελευταίο διάστημα δείχνει να το σκέφτεται. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αφήσει με συνέντευξη του στο «ΒΗΜΑ» ανοιχτό το παράθυρο προσφυγής των δύο χωρών, προκειμένου να λυθούν οι διαφορές που υπάρχουν. Ωστόσο για το ζήτημα αυτό δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής δημόσια ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Ερντογάν ρίχνει δίχτυα στην Ιταλία 

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ιταλία για την επικαιροποίηση της συμφωνίας του 1977 και της διακήρυξης ΑΟΖ στο Ιόνιο και ενώ η Ρώμη δεν έχει υπογράψει ακόμα την συμφωνία για τον αγωγό «East Med», ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να μπει σφήνα, «ρίχνοντας δίχτυα» στην Ιταλία. 

Ο Τούρκος πρόεδρος που προωθεί μαζί με την Ρωσία τον «Turkish Stream» αποκάλυψε πως βρίσκεται σε επαφή με την ιταλική κυβέρνηση με στόχο να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε κοινές γεωτρήσεις στην Μεσόγειο. «Αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση». 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ήταν από τους Ευρωπαίους ηγέτες που είχαν καταδικάσει με δηλώσεις τις ενέργειες της Άγκυρας, ενώ η Ιταλία ως κράτος μέλος της Ε.Ε δεσμεύεται και από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής που χαρακτήριζε ουσιαστικά άκυρη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.  

Του Σωτήρη Σταθόπουλου

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση