Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ιστορική ψηφοφορία για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 13:06 Η ιστορική ψηφοφορία για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς εξελέγη σήμερα με 261 ψήφους. Παρών στην σημερινή διαδικασία δήλωσαν 33 βουλευτές. Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί.

Η σημερινή ψηφοφορία είχε απουσίες άλλες λόγω ανωτέρας βίας και άλλες με νόημα που άναψαν φωτιές. Είχε επίσης και απρόοπτα όπως για παράδειγμα τον βουλευτή της ΝΔ, Νίκο Μανωλάκο ο οποίος έπαθε βλάβη με το αυτοκίνητο και πρόλαβε στο τσακ να ψηφίσει.

Η κα Σακελλαροπούλου, την υποψηφιότητα της οποίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό αλλά και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής. Μάλιστα εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοινώνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Πιο αναλυτικά: Επί 294 παρόντων βουλευτών, και μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η κα Σακελλαροπούλου έλαβε τις εξής ψήφους:

ΝΔ 157,

ΣΥΡΙΖΑ 82

ΚΙΝΑΛ 22

“Παρών” δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ (15), της Ελληνικής Λύσης (10) και του ΜέΡΑ25 (8).

Ποιοι απουσίαζαν από την ψηφοφορία για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές Αντώνης Σαμαράς (ΝΔ), Τρύφων Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Κωνσταντίνα Αδάμου (ΜέΡΑ25).

Οι κύριοι Σαμαράς, Αλεξιάδης και Συρμαλένιος έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι εάν παρίσταντο θα ψήφιζαν την κα Σακελλαροπούλου, ενώ η κα Αδάμου ότι θα ψήφιζε “παρών”.

Δεν έστειλαν επιστολή οι κκ Μεϊκόπουλος και Ζουράρις. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην επιστολή του ο Αντώνης Σαμαράς δεν ανέφερε το όνομα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου αλλά μίλησε για την επιλογή της ΝΔ. Επίσης, ο Κώστας Ζουράρις 8 ημέρες πριν σε συνέντευξή του είχε προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Βούλα Πατουλίδου.

Η κα Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο. Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου.

Στις 13:30, ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το τηλεφώνημα Παυλόπουλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια, καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Στην κα Σακελλαροπούλου τηλεφώνησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να την συγχαρεί και της εξέφρασε την ικανοποίησή του που εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία από την πρώτη ψηφοφορία.

πηγή: newsit.gr