Ανάλυση: Το διαφορετικό μήνυμα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 19:53 Ανάλυση: Το διαφορετικό μήνυμα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Διαφορετικό από τα συνηθισμένα ήταν το πρώτο μήνυμα στους Έλληνες πολίτες που θέλησε να στείλει με τις πρώτες της δηλώσεις η εκλεγμένη Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Διαφορετικό από εκείνα που μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί παράγοντες του παρελθόντος.

Η κ. Σακελλαροπούλου, αφού σημείωσε ότι έχει “πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζεται και του χρέους που αναλαμβάνει” και αφού δεσμεύθηκε “να ασκήσει τα καθήκοντά της μέσα στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα”, διατυπώσεις αυτονόητες...προσέθεσε το πρώτο δείγμα γραφής. Είπε δηλαδή ότι θα λειτουργήσει “σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση”. Η ειδική αναφορά στην αντιπολίτευση έχει την σημασία της, αφού όπως είπε η νέα Πρόεδρος, θα επιδιώξει “τη μέγιστη δυνατή συναίνεση” που όπως είπε είναι “εγγύηση για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας».

Αλλά είναι αλήθεια ότι και η συναίνεση, η επιδίωξή της, είναι από τις βασικές λειτουργίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, που συμβολίζει την ενότητα του Έθνους και είναι ο εγγυητής της ομαλής λειτουργίας του Πολιτεύματος. Ίσως λοιπόν ούτε αυτές οι επισημάνσεις να αποτελούν ιδιαίτερα πρωτότυπες αναφορές, από πλευράς της νέας Προέδρου. Αλλά φυσικά έχουν την σημασία τους.

Η συνέχεια όμως ήταν όντως διαφορετική. Αφού αναφέρθηκε στην εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας- αποφεύγοντας τις γνωστές κορώνες του προκατόχου της- συνέχισε με τις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής.

Στις οποίες συμπεριέλαβε, εκτός από την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, την μαζική μετακίνηση πληθυσμών και την συνεπακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, την υποχώρηση του κράτους Δικαίου και τις ανισότητες.

Η αναφορά στην κλιματική αλλαγή, μείζων θέμα διεθνώς, αλλά που στην Ελλάδα αποτελεί ακόμα απλώς θέμα συζήτησης ορισμένων οικολόγων και ειδικών επιστημόνων- χωρίς να έχει μπει πραγματικά στην δημόσια ατζέντα- η αναφορά στις μετακινήσεις των πληθυσμών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, δίνει στο μήνυμα της νέας Προέδρου έναν διεθνοποιημένο και μοντέρνο “αέρα” και προδικάζει για τις επόμενες παρεμβάσεις της.

Η συνέχεια είχε επίσης ενδιαφέρον, αφού η εκλεγμένη πρόεδρος αναφέρθηκε στην αντιστροφή της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και επεσήμανε την ανάγκη “προστασίας των αδυνάτων”, δίνοντας στο μήνυμά της ένα περιεχόμενο κοινωνικής Δικαιοσύνης, μακριά και πέρα από τους συνήθεις λαΐκισμούς περί νεοφιλελευθερισμού και παγκοσμιοποίησης, με τους οποίους διάνθιζε τους λόγους του ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Όπως επίσης έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επισημάνσεις που έκανε η Πρόεδρος σε δύο πολύ συγκεκριμένα θέματα. Στην βελτίωση της Εκπαίδευσης και του Συστήματος Υγείας, που όπως είπε είναι προτεραιότητες. Ενώ προσέθεσε σε αυτά την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος- επιμένοντας έτσι στην οικολογική διάσταση του μηνύματός της, αλλά και στη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, θέμα που οι παραδοσιακοί πολιτικοί επιμελώς αποφεύγουν.

Η κατάληξή της ήταν η αναμενόμενη από μια Δικαστή που έχει θητεύσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αλλά η αναφορά στα δικαιώματα του ανθρώπου- όπως περιγράφονται, όπως σημείωσε, στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ- έχει την αυτονόητη αξία της σε μια εποχή άλλωστε που στην Ελλάδα η υπόθεση των δικαιωμάτων έχει φουντώσει.

Μπορούμε σίγουρα να περιμένουμε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις στο μέλλον από την κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

«Διαβεβαιώνω ότι δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του Συνταγματικού μου ρόλου», κατέληξε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση