Νέοι νόμοι για ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, επιτάχυνση των προσλήψεων και δημοτικές εκλογές

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 19:02 Νέοι νόμοι για ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, επιτάχυνση των προσλήψεων και δημοτικές εκλογές
Νομοθετικές παρεμβάσεις από το υπουργείο Εσωτερικών το 2020

Εννέα νομοθετικές παρεμβάσεις και 90 πρωτοβουλίες σχεδιάζει να προωθήσει το υπουργείο Εσωτερικών το 2020, σύμφωνα με τον προγραμματισμό δράσεων που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένονται εντός του έτους περιλαμβάνονται η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης και η ενίσχυση της τελευταίας με διεύρυνση αρμοδιοτήτων, πρόσθετους πόρους και προσωπικό, καθώς και η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. Αναφερόμενος στις δύο αυτές ρυθμίσεις, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για «εμβληματικές παρεμβάσεις» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μεγάλη κοινοβουλευτική συναίνεση όπως συνέβη με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, προκειμένου «μια μεγάλη μεταρρύθμιση για το κράτος να γίνει πραγματικότητα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ, που θα ισχύσει έως το 2023 και θα είναι ύψους 3 δισ. ευρώ, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Εντός του έτους θα κατατεθεί ο νέος εκλογικός νόμος για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, με κατάργηση της απλής αναλογικής που ίσχυσε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Προωθείται, επίσης, η «οριστική επίλυση» του προβλήματος ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων, η ανάπτυξη της τηλεργασίας στο Δημόσιο, η απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης ληξιαρχικών πράξεων, η επιτάχυνση της διαδικασίας κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας κ.λ.π.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση