Ο Βαρουφάκης κατέθεσε στη Βουλή φάκελο με ηχογραφήσεις από Eurogroup του 2015

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 14:59 Ο Βαρουφάκης κατέθεσε στη Βουλή φάκελο με ηχογραφήσεις από Eurogroup του 2015

Ο πρόεδρος Κώστας Τασούλας τον επέστρεψε πίσω, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την επιστολή.

Έναν ογκώδη φάκελο κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος περιέχει τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup του 2015, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κ. Βαρουφάκης άφησε στη «διακριτική ευχέρεια» του προέδρου του Κοινοβουλίου τον τρόπο με τον οποίο θα τις κοινοποιήσει στο σώμα.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέγνωσε μάλιστα απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 είπε ότι κάθε φορά που εγείρεται ακούγονται ψεύδη και πρόσθεσε ότι με την σημερινή κίνησή του να καταθέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες «θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε» για το έγινε στο Eurogroup που ήθελε να εξευτελίσει την Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης έχει επισημάνει παλαιότερα ότι δεν υπάρχει υπουργός Οικονομικών που να μην καταγράφει τους υπόλοιπους στο Eurogroup και ότι ο ίδιος δεν θα δημοσιοποιήσει το ηχητικό υλικό καθώς δεν έχει τέτοιο δικαίωμα «αν και θα ‘ταν καλό για το ιστορικό αρχείο της Ευρώπης».

Επίσης με τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, πριν γυριστεί η ταινία «Ενήλικες στο δωμάτιο», είχαν καθίσει τέσσερις μέρες σερί, από τις 8 το πρωί μέχρι μετά τα μεσάνυχτα και άκουγαν τις ηχογραφήσεις. Πάντα κατά τον κ. Βαρουφάκη, η καταγραφή των συνεδριάσεων ήταν καθ’ όλα νόμιμη, βάσει και απόφασης του Αρείου Πάγου, αφού ήταν «δημόσιος λειτουργός που συμμετείχε σε επίσημη συνεδρίαση» οπότε του επιτρεπόταν «η μονομερής καταγραφή».

Το «όχι» του προέδρου της Βουλής

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας την επέστρεψε πίσω, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.

Όπως σημείωσε αναφερόμενος στον φάκελο, «το περιεχόμενο αυτού του φακέλου αφορά στην κρυφή μαγνητοφώνηση πρακτικών κορυφαίων συλλογικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την τρόπο αυτό μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω αν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς.

Όταν κάποιος αισθάνεται ότι θέλει να πάρει μια πρωτοβουλία, πρέπει να την πάρει με δική του ευθύνη.

Καλώ αμέσως έναν κλητήρα και επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή Βαρουφάκη. Η Βουλή δεν θα μετατραπεί σε αχθοφόρο της οποίας ευθύνης θέλει ο ίδιος να αναλάβει».

«Σωστά ενεργήσατε» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, μετά τα όσα είπε ο κ. Τασούλας.

Πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση