Νεκρό βρέφος: Η γκάφα ιατροδικαστή στιγμάτισε μια οικογένεια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 09:49 Νεκρό βρέφος: Η γκάφα ιατροδικαστή στιγμάτισε μια οικογένεια

Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες, στιγματίστηκε μια οικογένεια, λέει ο Πρόεδρος των Ιατροδικαστών για την υπόθεση του βρέφους. Μήνυση από τον δικηγόρο της οικογένειας.

Με την επίσημη έκθεση νεκροτομής των ιατροδικαστών, δόθηκε τυπικά τέλος στην υπόθεση του νεκρού βρέφους από την Συρία.

Τέλος, ως προς το θρίλερ της εμπλοκής των γονέων του στην τραγική κατάληξη, αρχή, όμως, ως προς την απόδοση ευθυνών για τις κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης του μωρού. Και αρχή του ανείπωτου πένθους για την οικογένεια που στιγματίστηκε με… ιατροδικαστική βούλα.

Πατέρας: Δεν κρατώ κακία - Δικηγόρος: Προσφυγή στη δικαιοσύνη

Ο πατέρας του μωρού που παρέμενε οικειοθελώς στη ΓΑΔΑ μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και επέμενε ότι τα τραύματα στο σώμα του παιδιού προέρχονταν από τα κλύσματα, ευχαρίστησε τους πάντες και είπε πως δεν κρατά κακία. Είπε πως λάθη γίνονται.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Αρουάν Μπάκρι είπε ότι φάνηκε η αλήθεια ξεκάθαρα, με τη βοήθεια του ιατροδικαστή και με τη βοήθεια του τεχνικού συμβούλου, «Ευχαριστώ και συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ και τον διευθυντή της Υπηρεσίας που κυνήγησε το θέμα, έψαξε την αλήθεια και έβγαλε το πόρισμα», είπε.

Ο συνήγορος του πατέρα προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη, όχι από την ίδια την οικογένεια αλλά από τον Σύνδεσμο των Σύρων στην Ελλάδα. «Ξεκάθαρα θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη», ανέφερε.

Οι σοκαριστικές δηλώσεις του ιατροδικαστή Μπουζιάνη

Ο δικηγόρος των Σύρων γονέων είχε αποκρούσει τις δηλώσεις του ιατροδικαστή, λέγοντας ότι το μωρό δεν υπέστη κακοποίηση και αποδίδοντας τις κακώσεις που βρέθηκαν στα υπόθετα που είχαν συνταγογραφηθεί για τη θεραπεία του βρέφους

Ο πατέρας επέμενε ότι οι γιατροί τον ενημέρωσαν πως το παιδί είχε πρόβλημα από τη γέννησή του και παρουσίαζε επιληπτικές κρίσεις. Ωστόσο, ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης επέμενε προκαλώντας σοκ με τις δηλώσεις του και την απόλυτη βεβαιότητα που είχε πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική και αστυνομική έρευνα. Μίλησε ευθαρσώς για σεξουαλική κακοποίηση του βρέφους, εκδοχή που ανατράπηκε από την επίσημη έκθεση νεκροτομής, η οποία υποβλήθηκε γραπτώς στο Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

Η έκθεση επιβεβαίωσε όσα έλεγαν τις προηγούμενες μέρες αστυνομικές πηγές, καθώς δεν αναφέρει τίποτα για σεξουαλική κακοποίηση. Αναφέρει ότι από τη νεκροτομή παρατηρήθηκαν στην πρωκτική και την περιπρωκτική περιοχή του βρέφους σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέος οργάνου, κάτι που είναι απόλυτα συμβατό με τη θεραπεία με υποκλυσμό που γινόταν στο μωράκι, λόγω συχνών κρίσεων επιληψίας από σοβαρό πρόβλημα μικροεγκεφαλίας από την οποία έπασχε. Την άποψη αυτή, εξάλλου, είχε διατυπώσει και ο ιατρός που εξέτασε το παιδί στο Νοσοκομείο Παίδων. Μέχρι στιγμής τα αίτια θανάτου του βρέφους δεν διευκρινίστηκαν από την νεκροτομή, όπως αναφέρει η έκθεση και αναμένονται οι ιστολογικές και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, που θα ρίξουν φως στο συγκεκριμένο σημείο της υπόθεσης.

Πρόεδρος Ιατροδικαστών: Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες – Στιγματίστηκε μια οικογένεια

Για τον στιγματισμό της οικογένειας των Σύρων και τις ευθύνες του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη μίλησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Δρ. Γρηγόρης Λέων στον Αντεννα: 

«Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Όταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Μια κλινική εξέταση, ένα βασικό σημείο που περιλαμβάνει είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού. Αν σε μια ανάλογη περίπτωση ένας ιατροδικαστής λάμβανε σωστά το ιστορικό του μωρού, της φαρμακευτικής του αγωγής και του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου, θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι, τόσο εγώ όσο και όποιος επιστήμονας διαβάζει είναι, ότι εδώ δεν έχουμε ακόμα αιτία θανάτου (περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις) και από ό,τι φαίνεται οι κακώσεις στην πρωκτική περιοχή πιθανότατα οφείλονται στην θεραπεία που έκανε το μωρό.

Δεν τηρήθηκαν, λοιπόν, οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια. Ο ιατροδικαστής πρέπει να είναι 100 φορές σίγουρος πριν βγει να δηλώσει το οτιδήποτε».

Στο πειθαρχικό ο ιατροδικαστής;

Αναφορικά με το αν θα υπάρξει κάποια επίπτωση για την αρχική λάθος εκτίμηση στους ιατροδικαστές που έκαναν τις σχετικές δηλώσεις, ο κ. Λέων  είπε ότι το ζήτημα πλέον θα πάει από την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών στην οποία ανήκουν και από εκεί στο υπ. Δικαιοσύνης, στο οποίο έγκειται το αν θα υπάρξει κάποια επίπληξη. «Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή», είπε ο κ. Λέων, εξηγώντας ως Πρόεδρός της ότι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία δεν έχει κάποιο ξεχωριστό όργανο που να γνωμοδοτεί τέτοια θέματα.

Ολοκληρώνοντας είπε, ότι «Είμαστε βέβαιοι, ότι θα αναλάβει το υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο διαθέτει αξιόλογους συναδέλφους, με επικεφαλής τον κ. Καρακούκη που κοσμεί την υπηρεσία και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτά τα θέματα, οπότε πιστεύω ότι θα πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι γονείς έχουν όλα τα νόμιμα μέσα για να κινηθούν αναλόγως».

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση