Προανακριτική για Novartis: Δεν καταθέτει ούτε η "Κελέση"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 13:02 Προανακριτική για Novartis: Δεν καταθέτει ούτε η "Κελέση"

Μετά την εξαφάνιση του «Μάξιμου Σαράφη» ακολουθεί, όπως φαίνεται, την ίδια τακτική και η έτερη μάρτυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η «Αικατερίνη Κελέση», η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, θα προσέλθει σήμερα Τετάρτη το απόγευμα στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει.

Την πληροφορία της μη προσέλευσής της μετέδωσε το ΘΕΜΑ 104,6. Eπισήμως οι βουλευτές της προανακριτικής δεν έχουν κάποια ενημέρωση και θα προσέλθουν κανονικά στις 16:00 στη ΓΑΔΑ. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί και επισήμως η απουσία του μάρτυρα, η επιτροπή θα διατάξει εκ νέου τη βίαια προσαγωγή της.

Σημειώνεται ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε και αυτός αποφασίσει να «εξαφανιστεί» και να μην δώσει το «παρών» στην αντίστοιχη διαδικασία της Τρίτης, κίνηση που προκάλεσε και πολιτική θύελλα. Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του χθες το απόγευμα, τούτο όμως δεν κατέστη δυνατό. Ο βασικός μάρτυρας δεν εντοπίστηκε, με το ένταλμα να παραμένει σε ισχύ.

Ωστόσο, μόνο ένας αξιωματικός της αστυνομίας γνωρίζει τα πραγματικά χαρακτηριστικά του. 

Το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων δεν προβλέπει την μόνιμη συνοδεία για την ασφάλειά του, ή προστασία του. Είναι ο ίδιος ο μάρτυρας αυτός που καλεί στο τμήμα προστασίας μαρτύρων. Ο ένας και μοναδικός αρμόδιος χειριστής αξιωματικός είναι ο μοναδικός που γνωρίζει τόσο τα πραγματικά του στοιχεία όσο και τα φυσικά του χαρακτηριστικά.

Επμένως, είναι και ο μόνος ο οποίος μπορεί να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο «Σαράφης» είχε έρθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο αξιωματικό της ΕΛΑΣ στις 14 Φεβρουαρίου. Τότε του επιδόθηκε η κλήση για να μεταβεί στη ΓΑΔΑ και να καταθέσει. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, ο μάρτυρας αρχικά είχε δεχτεί με έναν όρο όμως. Η κατάθεση να γίνει με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, κάτι που απορρίφθηκε από την προανακριτική στη Βουλή.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκινά η υπόθεση να παίρνει διαστάσεις θρίλερ. 

Δεν πήγε στο προγραμματισμένο ραντεβού στις 4 το μεσημέρι στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, ειδοποιώντας στις 14:30 το μεσημέρι ότι δεν θα προσέλθει.

Το κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής που βρίσκονταν στην ΓΑΔΑ εξέδωσε αίτημα βίαιης προσαγωγής αλλά παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν οι αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό του, ο μάρτυρας δεν βρέθηκε. Μάλιστα, αστυνομικοί μετέβησαν σε όλα τα σημεία που είχε ο μάρτυρας δηλώσει στις αρχές για να έρχεται σε επαφή με τον αξιωματικό, αλλά δίχως αποτέλεσμα. 

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μάρτυρας έχει κλειστά τα κινητά του τηλέφωνα. 

Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πως η βίαιη προσαγωγή μπορεί να εκτελεστεί οποιαδήποτε στιγμή. Από τη στιγμή που δεν πήγε ο μάρτυρας τελικά στην ΓΑΔΑ για να καταθέσει, η αναζήτησή του συνεχίζεται, ενώ αυτό που τονίζεται από το τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, είναι πως ακόμη και όταν εντοπιστεί ο «Σαράφης», θα πρέπει να προσαχθεί με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του στην ΓΑΔΑ.

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής

Την άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενων οργάνων του, προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των δύο προστατευομένων μαρτύρων, ζήτησαν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην επιστολή-αναφορά, η οποία υπογράφεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, τεκμηριώνεται και ζητείται από τον εισαγγελέα, ως αναγκαία, η άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών, προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευομένων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες "Αικατερίνη Κελέση" και "Μάξιμος Σαράφης", αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνουν, η εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής «θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής, στην οποία προΐσταται ο κ. Πλιώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

Την αναφορά επέδωσαν η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, που ερευνά τον Δ. Παπαγγελόπουλο, Σπύρος Λάππας.

«Επιδώσαμε έγγραφο-διαμαρτυρία προκειμένου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να προασπιστεί τη νομιμότητα στη χώρα μας, η οποία προσβάλλεται, παραβιάζεται, αλλοιώνεται από τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων», τόνισε ο κ. Λάππας, σε δηλώσεις του στον Άρειο Πάγο. «Ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων, για εμάς, είναι μια βασική παράμετρος αντιμετώπισης της διαφθοράς», πρόσθεσε ο βουλευτής.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση