Ξεκινάνε τα έργα για τα κλειστά κέντρα στα νησιά – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 09:35 Ξεκινάνε τα έργα για τα κλειστά κέντρα στα νησιά – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα για τις εξελίξεις αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη πλέον να μη χάσει άλλο χρόνο και να προχωρήσει στην κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου παρά τις έντονες αντιδράσεις από τοπικούς φορείς, επαναλαμβάνοντας ότι αφενός υπήρξε επαρκής χρόνος για το σχετικό διάλογο κι αφετέρου ότι δεν κατατέθηκαν προτάσεις κι αντιπροτάσεις από τους φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την περίφραξη των χώρων που έχει επιταχθεί για την κατασκευή των κέντρων κι έτσι ως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να μπουν μπουλντόζες για να ξεκινήσουν τα έργα, τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος (σ.σ.: είχε ανακοινωθεί μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις ότι θα ξεκινήσουν το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου). Στα νησιά του Αιγαίου, εξάλλου, θα μεταβούν από την Αθήνα διμοιρίες ΜΑΤ, ώστε να περιφρουρηθεί η τάξη και ν’ αποφευχθούν τυχόν επεισόδια στους χώρους κατασκευής των κέντρων.

«Τα έργα ξεκινάνε και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα», διαμήνυσε από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση πράγματι αιφνιδιάστηκε από το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος, ενώ έστρεψε τα βέλη του κατά «πολιτικάντηδων», όπως αποκάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουντζούρη, ο οποίος ηγείται των αντιδράσεων.

Ο κ. Μουτζούρης δεν προσήλθε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και σχολίασε μέσω των social media με δηκτικό τρόπο την αναφορά του πρωθυπουργού, διερωτώμενος αν είναι «πολιτικάντης ο ανεξάρτητος», υπονοώντας έτσι ότι δεν εξελέγη με τη «σημαία» της ΝΔ, η οποία στήριξε την απερχόμενη περιφερειάρχη, Χριστιάννα Καλογήρου. Λίγο αργότερα, ο κ. Μουτζούρης σχολίασε εκ νέου πως «εάν στους αποκληθέντες πολιτικάντηδες περιλαμβανόταν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο χαρακτηρισμός επιστρέφεται και μάλιστα στο τετράγωνο. Η προϊστορία μας είναι δεδομένη». Νωρίτερα πάλι, είχε δηλώσει στον ΣΚΑΙ πως αν χρειαστεί, θα μπει ακόμη και ο ίδιος μπροστά στις μπουλντόζες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουτζούρης αρνήθηκε τη συνάντηση με τον Νότη Μηταράκη, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Μετανάστευσης έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα περιθώριο για νέο γύρο διαλόγου – αλλά όχι από μηδενική βάση, όπως αξίωσε ο περιφερειάρχης, παρά μόνον για να προταθούν εναλλακτικά σημεία για την χωροθέτηση των κλειστών κέντρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουτζούρης επιδίωξε εκ των υστέρων συνάντηση με τον κ. Μηταράκη στη Λέσβο κι όχι στην Αθήνα, ωστόσο ο υπουργός αρνήθηκε.

Μιλώντας στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο κ. Μηταράκης τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι επιστροφές να αυξηθούν σε 200 ανά εβδομάδα, καθώς ακόμη αυτός ο αριθμός δεν έχει επιτευχθεί. Επίσης, φέρεται να χαρακτήρισε ως συνειδητή επιλογή την κατασκευή των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων, εκτιμώντας ότι τα νησιά σε μερικούς μήνες θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι σήμερα και ότι υπάρχει μεν δυσπιστία ως προς τις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση