Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταθέτουν σήμερα "Σαράφης" και "Κελέση": Ετοιμάζει ...ολονυχτία η προανακριτική

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 09:54 Καταθέτουν σήμερα "Σαράφης" και "Κελέση": Ετοιμάζει ...ολονυχτία η προανακριτική

Η κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων θα γίνει αποκλειστικά υπό τους δικούς τους όρους.

Ολονυχτία στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών προτίθεται να κάνει η  προανακριτική επιτροπή ώστε να κλείσει οριστικά την εκκρεμότητα με τους προστατευόμενους μάρτυρες για να προχωρήσει στην εξέταση άλλων κεντρικών προσώπων που θα φωτίσουν περαιτέρω τη δράση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας, αλλά αυτή αναμένεται να είναι και η απόφαση και άλλων μελών που δεν θέλουν χαθεί και περισσότερος χρόνος και εμφανίζονται έτοιμοι για νυχτέρι αν χρειαστεί.

Το ζήτημα, καθώς και άλλα διαδικαστικά θέματα πρόκειται να συζητηθούν σήμερα κατά την συνεδρίαση της προανακριτικής στις 11 το πρωί.

Στην συνέχεια κλιμάκιο  θα αναχωρήσει για το κτίριο της ΓΑΔΑ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Στις 4.00 το μεσημέρι την κεντρική είσοδο θα περάσει ο "Μάξιμος Σαράφης" ενώ η κατάθεση της "Αικατερίνης Κελέση" είναι προγραμματισμένη για τις 8.30 το απόγευμα.

Η κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων θα γίνει αποκλειστικά υπό τους δικούς τους όρους.

Αυτή ήταν άλλωστε η "οδηγία" του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου προς την προανακριτική επιτροπή την περασμένη Παρασκευή που οδήγησε τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες να αλλάξουν στάση και να παρουσιαστούν αυτοβούλως στην ΓΑΔΑ -ενώ εκκρεμούσε ένταλμα βίαιης προσαγωγής τους -ζητώντας να εξεταστούν.

Το κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής δεν θα δει δια ζώσης τους δύο μάρτυρες. Οι τελευταίοι θα βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο από τους βουλευτές. Τόσο η εικόνα τους όσο και η φωνή τους θα μεταδίδεται από κλειστό κύκλωμα. Όμως θα έχουν την επιλογή να ζητήσουν αλλοίωση της φωνή τους. Αλλοιωμένα θα είναι και τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους ή αν θελήσουν θα πέσει μαύρο στην οθόνη.

Ευνόητο είναι ότι υπό τις συνθήκες η κατάθεση των δύο προστατευόμενων δεν ανταποκρίνεται εκ πρώτης στις προσδοκίες της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής, υπάρχει ωστόσο η πεποίθηση ότι παρά το "αποστειρωμένο" περιβάλλον εξέτασης είναι πιθανό να υπάρξουν εκπλήξεις.

Μέλη της επιτροπής υπογράμμισαν στο "THETOC” ότι ο τρόπος και η διαδικασία  που ακολούθησε στην λήψη των καταθέσεων η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στα τέλη του 2017 δημιουργούν ζητήματα αξιοπιστίας και εγκυρότητας. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι στις 28 καταθέσεις που έδωσαν μέσα σε 70 ημέρες οι "Σαράφης" και "Κελέση" υπήρχαν φορές που αν και η εξέταση ξεπέρασε τις τρείς ώρες το κείμενο της κατάθεσης ήταν μόλις τέσσερις σελίδες. Σε άλλες καταθέσεις επίσης, εκτός των εισαγωγικών ερωτήσεων δεν διατυπώθηκαν άλλες ενδιάμεσες.  Τα ζητήματα που έχουν ανακύψει για την "ποιότητα" των καταθέσεων, την αξιοπιστία των μαρτύρων και τον τρόπο που χειρίστηκε τους μάρτυρες και τις καταγγελίες τους η εισαγγελέας Διαφθοράς είναι αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί ο αντιεισαγγελέας του Αρείου κατόπιν μηνύσεων που είχαν υποβάλει από την πρώτη στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και οι άλλοι πολιτικοί που είχαν στοχοποιηθεί.

Με αφετηρία τους χειρισμούς και τις παραλείψεις της κυρίας Τουλουπάκη, μέλη της επιτροπής πιστεύουν ότι οι δύο μάρτυρες ακόμα και υπό το καθεστώς προστασίας στο οποίο θα βρίσκονται δεν θα μπορούν εύκολα να διαφύγουν από τα πιεστικά ερωτήματα των βουλευτών, όπως και δεν θα καταφέρουν να καταφύγουν σε ψεύδη και αοριστίες.

Φιλοδοξία μελών της προανακριτικής είναι οι δύο καταθέσεις να φωτίσουν νέα πτυχές της σκευωρίας αφού παρά τις βαρύτατες καταγγελίες των "Σαράφη" και "Κελέση" οι υποθέσεις για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς έχουν μπει στο αρχείο. Και τελικώς στόχος οι νέες αποκαλύψεις να αποτελέσουν αποδεικτικό υλικό τόσο για την τεκμηρίωση της πλεκτάνης από τη Βουλή, όσο και από το Δικαστικό Συμβούλιο που Τθα αξιολογήσει όλη την υπόθεση στην περίπτωση που παραπεμφθεί ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στο Ειδικό Δικαστήριο.