Τεταμένο το κλίμα στα νησιά, νέες συγκεντρώσεις σήμερα - 75 τραυματίες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 09:52 Τεταμένο το κλίμα στα νησιά, νέες συγκεντρώσεις σήμερα - 75 τραυματίες

Με φόντο τις σκληρές συγκρούσεις των κατοίκων με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, τον άγριο προπηλακισμό αστυνομικών από την εισβολή πολιτών στο ξενοδοχείο που διέμεναν στη Χίο και τον τραυματισμό 52 αστυνομικών και 22 πολιτών από τις μάχες σώμα με σώμα, αναζητείται λύση για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Συνεχίζεται η γενική απεργία - Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μυτιλήνη

Με αποφάσεις που έλαβαν οι διοικήσεις του Επιμελητηρίου Λέσβου, του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. του Παλλεσβιακού Εργατουπαλληλικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ συνεχίζεται και σήμερα, Πέμπτη η γενική απεργία.

Το πρωί, στις 10.30, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης συγκέντρωση διαμαρτυρίας "ενάντια στην κρατική βία και καταστολή", σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

Συγκέντρωση και κλειστά σχολεία στη Χίο

Στη Χίο θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση στις 11 πμ στην κεντρική πλατεία της πόλης. Κλειστή θα είναι η Περιφέρεια και οι Δήμοι. Με απόφαση του Δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, λόγω της συνεχιζόμενης εκρύθμου καταστάσεως από την παρουσία των ΜΑΤ στο νησί μας, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία σε όλο τον Δήμο θα παραμείνουν κλειστά, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου. Επίσης τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ δεν θα εκτελεστούν. Έκκληση στην κυβέρνηση να επανασχεδιάσει την πολιτική της απηύθυνε ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να αλλάξει.

Προσπάθειες εκτόνωσης: Αποχωρούν τα ΜΑΤ - Σήμερα συνάντηση Μητσοτάκη με τοπικούς φορείς

Οι σκληρές εικόνες συγκρούσεων της χθεσινής ημέρας οδήγησαν στην απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τα ΜΑΤ από τα δυο νησιά.

Σύμφωνα με το politischios.gr οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στη Χίο αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα στις 12:50 με πλοίο από τα Μεστά.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει το σχέδιο για τα κλειστά κέντρα στα νησιά, αλλά σε μια προσπάθεια εκτόνωσης, ενόψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα στις 17:00 με τους φορείς των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αποφάσισε να αποσύρει τα ΜΑΤ από τα νησιά. Η απόφαση ελήφθη μόλις ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τη Θράκη και συγκάλεσε έκτακτη κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το χρονικό των συγκρούσεων

Σε άγριες συγκρούσεις, μολότοφ, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, οδοφράγματα και τραυματισμοί από σκάγια κατέληξαν οι χθεσινές διαδηλώσεις.

Τεταμένο το κλίμα στα νησιά, νέες συγκεντρώσεις σήμερα - 75 τραυματίες

Από την πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, οι διαδηλωτές μετακινήθηκαν με κάθε τρόπο προς την Καράβα και το Διαβολόρεμα, τα δυο άκρα του δρόμου που οδηγεί στον επιταγμένο χώρο των 261 στρεμμάτων, όπου θα κατασκευαστεί η σχεδιαζόμενη νέα δομή μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο.

Η άφιξη τους στην Καράβα από τη μεριά της Μυτιλήνης ή από τη μεριά του Μανταμάδου και στο Διαβολόρεμα, αύξησε την πίεση προς τους άνδρες των ΜΑΤ. Οι συγκρούσεις που ακολούθησαν ήταν άγριες και εξελίχθηκαν, είτε μέσα στα χωράφια, είτε στο μέσον του δρόμου.

επεισόδια

Ομάδες διαδηλωτών μέσα από δασικά μονοπάτια, έφτασαν στου Καβακλή, την επιταγμένη έκταση, όπου βρισκόταν άνδρες των ΜΑΤ και μηχανήματα που πραγματοποιούσαν εργασίες για την κατασκευή της νέας δομής. Στο οροπέδιο αυτό εξελίχθηκε άγρια μάχη με πετροπόλεμο από μεριάς διαδηλωτών και με τα ΜΑΤ να απαντούν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Τελικά τα ΜΑΤ υποχώρησαν, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων υπέστησαν σοβαρές ζημιές δυο κλούβες της ΕΛΑΣ.

Στην Καράβα τα πράγματα ήταν δυσκολότερα, αφού η αστυνομία είχε εγκλωβιστεί μεταξύ διαδηλωτών από το Μανταμάδο από τα βόρεια, από τη Μυτιλήνη από τα νότια και από το Καβακλή, που μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ βγήκαν στα πλάγια της Αστυνομίας. Μετά από διαπραγματεύσεις, με την καταλυτική συμβολή του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, του προέδρου της κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπου Τζελαιδή, των βουλευτών Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού και του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα, οι αστυνομικές δυνάμεις οδηγήθηκαν με ασφάλεια εκτός του κλοιού των διαδηλωτών. Μάλιστα, επικεφαλής της πορείας των αστυνομικών ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, προκειμένου να μην υπάρξουν ενέργειες σε βάρος των ανδρών της ΕΛΑΣ.

επεισόδια2

Τόσο στην Καράβα, όσο και στο Διαβολόρεμα, παρέμειναν μεγάλες ομάδες διαδηλωτών που περιφρουρούν την έκταση. Διαδηλωτές παρέμειναν και στην επιταγμένη έκταση στου Καβακλή.

Στη Χίο ομάδα από τους διαδηλωτές επιτέθηκε σε αστυνομικούς που διέμεναν στο ξενοδοχείο, ενώ μπήκαν ακόμα και μέσα σε δωμάτια όπου έδειραν ανθρώπους την ώρα που κοιμόντουσαν. Πέταξαν επίσης ρούχα και προσωπικά αντικείμενα τους στους προαύλιους χώρους. Από παράθυρο δωματίου αστυνομικός έριξε εξάλλου δακρυγόνο, με αποτέλεσμα να εκτραχυνθεί περισσότερο η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ Χίου και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Βασίλη Παππά αν δεν έμπαιναν στη μέση ψυχραιμότεροι, τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα για τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες 9 συνολικά αστυνομικοί μεταφέρθηκαν για πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Χίου.
Στην περιοχή του Καρφά που βρίσκεται το ξενοδοχείο, έσπευσαν και δυνάμεις της αστυνομίας που έκλεισαν τις εξόδους από τον Καρφά στον περιφερειακό δρόμο Χίου- Μεστών. Μάλιστα κατά την έξοδο των διαδηλωτών προχώρησαν σε προσαγωγές 12 συνολικά ατόμων, 2 εκ των οποίων κρατούνται.

ΜΑΤ_ξυλοδαρμός

Στη Χίο κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν σκληρές επιθέσεις από την αστυνομία.

τραυματίας
τραυνματίας

Μυτιλήνη: Νέες συγκρούσεις το βράδυ έξω από το στρατόπεδο Κυριαζή

Συγκρούσεις σημειώθηκαν έξω από το στρατόπεδο Κυριαζή στην περιοχή Παγανής, στην έξοδο της Μυτιλήνης προς το κεντρικό νησί. Στο στρατόπεδο αυτό λειτουργούν πολλές εν ενεργεία στρατιωτικές μονάδες και, όπως φαίνεται, χρησιμοποιήθηκε για την ασφαλή διαμονή διμοιριών ΜΑΤ, που επέστρεφαν από τις θέσεις όπου διαδραματίστηκαν επεισόδια στην περιοχή του Διαβολορέματος.

επεισόδια3

Όταν πολίτες που επέστρεφαν από τις διαδηλώσεις αντιλήφθηκαν το γεγονός αυτό, πολιόρκησαν το στρατόπεδο. Ο αριθμός των διαδηλωτών μεγάλωνε όσο περνούσε η ώρα, και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έφτασε τις 2000 περί τις 8 το απόγευμα. Τότε, και από την πίεση των συγκεντρωμένων που είχαν ανάψει και φωτιές, υποχώρησε η πόρτα της πύλης και επιχειρήθηκε είσοδος των διαδηλωτών μέσα στο στρατόπεδο. Τότε επενέβησαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν μέσα στο στρατόπεδο, και με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και ρίψεις νερού με το όχημα τύπου "Άτλας", απομάκρυναν τους διαδηλωτές.

Κατά τις συγκρούσεις, προκλήθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση έξω από το στρατόπεδο του στρατιωτικού σχηματισμού που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Αυτή τη στιγμή, μεγάλος όγκος των διαδηλωτών έχει αποχωρήσει, ενώ σε απόσταση περί τα 1500 μέτρα από την είσοδο του στρατοπέδου, διμοιρίες των ΜΑΤ συγκρούονται με μικρές ομάδες νεαρών που επιχειρούν να προσεγγίσουν ξανά το στρατόπεδο.

Κυβέρνηση: Χυδαιότητες Μουτζούρη

Κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για χυδαιότητες του κ. Μουτζούρη στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης.

"Μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να είναι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης".

Πηγές: politischios.gr, thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση