Τσιόδρας: Ακυρώνονται όλες οι εκδρομές στο εξωτερικό για τα σχολεία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 15:54 Τσιόδρας: Ακυρώνονται όλες οι εκδρομές στο εξωτερικό για τα σχολεία

Την αναστολή όλων των εκδρομών στο εξωτερικό για τα σχολεία ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού παραμένουν τέσσερα.

Την αναστολή όλων των εκδρομών που είχαν προγραμματίσει σχολεία της χώρας για το εξωτερικό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, και δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση λέγοντας ότι "είναι πολύ δύσκολο να ιχνηλατήσουμε τιε επαφές των μαθητών στο εξωτερικό".

Μάλιστα, μίλησε για την επίπονη και δύσκολη, όπως είπε χαρακτηριστικά, διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών που είχαν τα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα.

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης μέχρι στιγμής και από τον έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί δεν έχουν επιβεβαιωθεί νέα κρούσματα ανάμεσα σε αυτούς με τους οποίους ήρθαν σε επαφή όσοι έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό.

Όπως εξήγησε, δεν κρίνεται απαραίτητη η αναστολή κοινωνικών εκδηλώσεων και συναθροίσεων, ενώ καθαρά επιδημιολογικοί λόγοι επέβαλαν την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων καθώς, όπως έκρινε η επιτροπή, "η συνάθροιση χιλιάδων ανθρώπων θα ευνοούσε σημαντικά τους παράγοντες μετάδοσης του κοροναϊού με διασπορά σε όλη την επικράτεια".

"Η επιδημία εμφανίζεται όλο και σε περισσότερες χώρες και ο κόσμος ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα", κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι υπάρχουν κρούσματα σε περιοχές όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης του ιού.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και αναφέρθηκε -όπως είπε- με ένα μήνυμα καθοριστικής σημασίας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που είναι αυτές οι οποίες φαίνεται ότι πλήττονται περισσότερο από τον κοροναϊό. Όπως επισήμανε, ο νέος ιός επηρεάζει τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα σε προχωρημένη ηλικία και γι' αυτό είναι αναγκαία η προστασία όλων μας προς αυτούς τους συμπολίτες μας.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής για όλη την κοινότητα, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες:"Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή επαφής των χεριών με μάτια, στόμα και μύτη, αποφυγή επαφών με άτομα που έχουν έστω και ήπια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και εμπιστοσύνη στους ειδικούς".

Υπενθυμίζεται ότι ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας των τριών γυναικών και τους ενός παιδιού που βρέθηκαν θετικά στον νέο κοροναϊό και νοσηλεύονται σε ειδικούς θαλάμους στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και στο Αττικόν Νοσοκομείο της Αθήνας.

Η 38χρονη επιχειρηματίας και διαμερισματική σύμβουλος όπως και το 10χρονο παιδί της νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ, ενώ η 40χρονη τραπεζική υπάλληλος και η 36χρονη εκπαιδευτικός στο Αττικόν.

Στο μικροσκόπιο οι επαφές των τεσσάρων

Οι επαφές και οι τόποι μετακίνησης των τριών γυναικών και του παιδιού έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών προκειμένου να εξεταστεί πιθανή εκδήλωση νέων κρουσμάτων σε άτομα του οικείου περιβάλλοντός τους.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ελεγχθεί οι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους με το οποίο ταξίδεψε από την Ιταλία η 38χρονη γυναίκα που είπε επισκεφθεί πρόσφατα το Μιλάνο. Από αυτή την έρευνα δεν έχει προκύψει κανένα ανησυχητικό στοιχείο, προς το παρόν.

Αρνητικά είναι και τα αποτελέσματα από τον έλεγχο που έχει ήδη γίνει στο στενό οικογενειακό περιβάλλον της 38χρονης γυναίκας.

Ως προς το 10χρονο παιδί της γυναίκας που βρέθηκε θετικό στον κοροναϊό, για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει κλειστό το σχολείο του, το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, για 14 ημέρες. Το παιδί δεν είχε πάει στο σχολείο του τη Δευτέρα και την Τρίτη είχε πάει εκδρομή.

Σημειώνεται ότι η γυναίκα είχε επικοινωνήσει με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό και είχε αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία, στο Μιλάνο σε εμπορική έκθεση ένδυσης.

Όπως έχει γίνει γνωστό η γυναίκα επέστρεψε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, και ήρθε σε επαφή με άτομα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Το τρίτο κρούσμα

"Είναι στην περιοχή των Αθηνών το τρίτο κρούσμα. Είναι σε καλή κατάσταση και θα νοσηλευθεί σε νοσοκομείο αναφοράς. Είναι νεαρή συμπατριώτισσα". Με τα λόγια αυτά ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας την ύπαρξη τρίτου κρούσματος του κοροναϊού την Ελλάδα. Την Πέμπτη το πρωί, η γυναίκα επισκέφθηκε ιδιωτικό νοσοκομείο, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και μια φίλη της με την οποία είχαν επισκεφθεί μαζί την Ιταλία.

Όλοι υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο που έδειξε ότι η 40χρονη έχει προσβληθεί από κοροναϊό, ενώ οι υπόλοιποι βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητη η προληπτική μεταφορά και της συνταξιδιώτισσας της 40χρονης στο Αττικόν.

Εκπαιδευτικός το τέταρτο κρούσμα

Καθηγήτρια που ζει στα δυτικά προάστια, αλλά δεν εργάζεται σε κάποιο σχολείο είναι το τέταρτο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, η εκπαιδευτικός κάνει ιδιαίτερα μαθήματα. Οι αρχές έχουν έρθει σε επαφή με δεκάδες άτομα που έχει συναντήσει το τελευταίο διάστημα η 36χρονη γυναίκα. Συνολικά έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό περίπου 20 άτομα. Επίσης έχει κλείσει ο παιδικός σταθμός στον οποίο πηγαίνουν τα ανίψια της 36χρονης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία. Η 36χρονη είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο νοσοκομείο "Αττικόν".

Πηγές: thetoc.gr, protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση