Ζεστό χρήμα στην αγορά και μείωση πλεονασμάτων το "αντίδοτο" για τον κορονοϊό

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 08:36 Ζεστό χρήμα στην αγορά και μείωση πλεονασμάτων το "αντίδοτο" για τον κορονοϊό

Στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ουσιαστικά αποφασίστηκε να βρεθούν τρόποι ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά.

Σε έμμεση μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ από φέτος θα μεταφραστούν τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης που προετοιμάζει πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως "ασπίδα" στις οικονομικές συνέπειες που επιφέρει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ουσιαστικά αποφασίστηκε να βρεθούν τρόποι ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά τόσο μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και μέσω της νομισματικής πολιτικής.

Το ενδιαφέρον πλέον εντοπίζεται στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη Πέμπτη (12/03) όπου και αναμένεται να ληφθούν μέτρα νομισματικής πολιτικής –ουσιαστικά προεξοφλείται η μείωση επιτοκίων- αλλά και στη συνεδρίαση στο Eurogroup στις 16 Μαρτίου όπου –μετά και την εξειδίκευση των μέτρων που αναμένεται να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση του EWG- αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις των χωρών μελών της Ευρωζώνης για τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Ουσιαστικά, από όλες τις πλευρές –Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά ΔΝΤ που έσπευσε να ανακοινώσει φθηνά ή και άτοκα δάνεια για τις χώρες μέλη του με τα σοβαρότερα προβλήματα- επιχειρείται να σταλεί το μήνυμα ότι "θα πέσει χρήμα στην αγορά" προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες από τον κορωνοϊό στην οικονομία.

Μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια

Όπως προανήγγειλε και χθες ο Μάριο Σεντένο – επικεφαλής του Eurogroup- ουσιαστικά οι χώρες σχεδιάζουν να επικαλεστούν την πρόβλεψη του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για δημοσιονομικές αποκλίσεις σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών οι οποίες δεν μπορούν να προβλεφθούν από τις κυβερνήσεις. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, δεν θα συνυπολογίζονται στον ορισμό του πλεονάσματος.

Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι το λεγόμενο "κατά πρόγραμμα" πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορεί πρακτικά να μειωθεί κάτω από το 3,5% χωρίς η Ελλάδα να θεωρηθεί ότι αθετεί τα συμφωνηθέντα. Η έκταση που θα μπορεί να λάβει η δημοσιονομική απόκλιση, αναμένεται να συνδεθεί με την εξάπλωση του κορονοϊού και τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στο ΑΕΠ της κάθε χώρας. Έτσι, όσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση στις οικονομίες της Ευρωζώνης, τόσο μεγαλύτερα θα είναι και τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δίδονται για να τονωθεί με ρευστό η αγορά.

Οι συνέπειες στον τουρισμό

Στο οικονομικό επιτελείο στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Η προσοχή, εστιάζεται στις συνέπειες που θα έχει η εξάπλωση του ιού στον τουρισμό –ήδη καταγράφονται ακυρώσεις για το δίμηνο Απριλίου-Μαίου και λιγότερες για την καλοκαιρινή περίοδο- αλλά και στις εξαγωγές που αυτή τη στιγμή είναι και οι δύο πηγές πρόσθετης ανάπτυξης για τη χώρα. Αύριο, ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο 4ο τρίμηνο του 2019 και εκτιμάται ότι η περυσινή χρονιά θα κλείσει με ένα ποσοστό υψηλότερο του 2%.

Αυτό σημαίνει ότι και η πιθανή κρίση λόγω κορωνοϊού θα μας βρει με μεγαλύτερες "αντοχές". Το ίδιο συμβαίνει και σε δημοσιονομικό επίπεδο (σ.σ το 2019 φαίνεται να κλείνει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 4%) αλλά και σε επίπεδο διαχείρισης του δημοσίου χρέους όπου υπάρχει το μαξιλάρι ασφαλείας με τα περισσότερα από 32 δις. ευρώ διαθεσίμων που εξασφαλίζει στην Ελλάδα την πολυτέλεια να μην χρειάζεται να καταφύγει στις αγορές για δανεισμό μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Του Άρη Παπαθανασίου

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση