Η γκρίνια από τους «μικρούς» φέρνει νέα μέτρα για επιχειρήσεις

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 19:35 Η γκρίνια από τους «μικρούς» φέρνει νέα μέτρα για επιχειρήσεις

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, είναι αρκετά μέχρι στιγμής και υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά που έχουν ανακοινώσει οι ευρωπαϊκές χώρες. Πιο συγκεκριμένα ανέρχονται στο 2,5% του ΑΕΠ ενώ στην Ευρώπη είναι 2%.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ενώ είναι περίπου σαφές τι θα συμβεί με τους εργαζομένους και πιστεύουν ότι μέχρι στιγμής υπάρχει επαρκής κάλυψη, εντούτοις δεν συμβαίνει το ίδιο με τις επιχειρήσεις και για τον σκοπό αυτό θα ξεκινήσει μία επιθετική διαχείριση της κατάστασης.

Δύο θα είναι οι άξονες.

  • Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ετοιμάζει το δικό του μπαζούκας με την εξειδίκευση των μέτρων για τις επιχειρήσεις. Και αυτό διότι υπάρχει μεγάλη γκρίνια από τους μικρούς επιχειρηματίες, ότι ναι μεν… αλλά.
  • Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τον επόμενο μήνα, την προσεχή Τετάρτη και μετά δηλαδή, στην λίστα με τους ΚΑΔ θα μπουν σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην χώρα με ελάχιστες εξαιρέσεις (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, κάποιες βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων κλπ.).

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδος τόνισε ότι θα ανακοινωθούν και άλλοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που θα στηριχθούν απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις του νέου κορονοϊού από την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα σημείωσε ότι το 90% των κλάδων της ελληνικής οικονομίας καταγράφουν σήμερα απώλεια τζίρου.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει να είναι προσεκτική και μεθοδική στις ενέργειες της, καθώς κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει η πανδημία. «Κρατάμε πολεμοφόδια για το αύριο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν δοθεί από την Ευρώπη μεγάλες ευελιξίες στο δημοσιονομικό σκέλος, ενώ πλέον έχει ανοίξει η συζήτηση για παρεμβάσεις αύξησης της ρευστότητας όπως για παράδειγμα με κορονο-ομόλογα.

Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Ας δούμε ποια είναι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την στήριξη των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

  • Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.
  • Η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών. Συγκεκριμένα:

α) Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα.

β) Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης. 

  • Η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.
  • Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τις συνεπείς επιχειρήσεις.
  • Η καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους.
  • Η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζόμενους επεκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι. Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου στις λοιπές επιχειρήσεις.
  • Η συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής από το κράτος προς τις επιχειρήσεις, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.
  • Η συμμετοχή σε ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, εγγυήσεων για χορήγηση δανείων, επιχειρηματικών και επενδυτικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.
  • Η δυνατότητα αξιοποίησης του καθεστώτος αναστολής της σύμβασης εργασίας για τις επιχειρήσεις στην περίμετρο των ΚΑΔ που θα ανακοινωθούν.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση