Απαγόρευση κυκλοφορίας: SMS για τις μετακινήσεις και μέσω του forma.gov.gr

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 15:08 Απαγόρευση κυκλοφορίας: SMS για τις μετακινήσεις και μέσω του forma.gov.gr

Και από το forma.gov.gr μπορούν πλέον οι πολίτες να στέλνουν αυτοματοποιημένα SMS στο 13033 για τη βεβαίωση μετακινήσεων.

Η σχετική εφαρμογή είναι διαθέσιμη, ωστόσο, μόνο από κινητό τηλέφωνο: όποιος επισκέπτεται την ιστοσελίδα forma.gov.gr από το κινητό του, θα δει στο πάνω μέρος της οθόνης ενεργοποιημένη τη δυνατότητα.

Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξασφαλίζει αφενός ότι αποφεύγονται πιθανά λάθη με την αποστολή απλού SMS στο 13033. Αφετέρου κλείνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση για τυχόν «κρυφές» χρεώσεις των μηνυμάτων από τους παρόχους, αλλά και για την τήρηση αρχείου προσωπικών δεδομένων. 

Ερωτηθείς για το ζήτημα, άλλωστε, ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες ανησυχίες «είναι εκτός πραγματικότητας» και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει καν αναλυτική εικόνα για τις επιλογές των πολιτών ως προς τους τύπους βεβαιώσεων και τα είδη των μετακινήσεων παρά μόνο για το συνολικό όγκο των μηνυμάτων στο 13033.

Ενδεικτικά, έως το πρωί της Πέμπτης, είχαν φτάσει στην πλατφόρμα περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια SMS. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του 13033 είναι δωρεάν και περιπτώσεις που χρήστες έλαβαν μηνύματα για «πιθανές χρεώσεις» οφείλεται στο λογισμικό των κινητών τους τηλεφώνων και πιθανή φραγή αποστολής μηνυμάτων σε πενταψήφιους αριθμούς (π.χ. διαφημιστικά μηνύματα ή διαγωνισμοί που συνήθως επιφέρουν υψηλές χρεώσεις).

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εφαρμογή για τα SMS στο 13033 στήθηκε ουσιαστικά σε λιγότερες από 24 ώρες και συγκεκριμένα από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου έως την Κυριακή, όταν το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στο τηλεοπτικό του μήνυμα. 

Εμπνευστής της εφαρμογής για τα SMS είναι ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Αντώνης Τζωρτζακάκης, ο οποίος έχει θητεύσει σε θέσεις ευθύνης μεγάλων τηλεπικοινωνιακών και τεχνολογικών παρόχων. Το forma.gov.gr δημιουργήθηκε από το ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας), το οποίο είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση