Koρωνοϊός: Επτά νεκροί το Σαββατοκύριακο - Έφτασαν τους 39 στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 09:05 Koρωνοϊός: Επτά νεκροί το Σαββατοκύριακο - Έφτασαν τους 39 στην Ελλάδα

Μια 76χρονη από τη Λέσβο ήταν το 39ο θύμα της νόσου.

39 οι νεκροί, 95 νέα κρούσματα, 1.156 συνολικά, αυτός είναι ο απολογισμός μέχρι σήμερα της κατάστασης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, που δημιουργεί μεν συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της καμπύλης της νόσου αλλά μας δείχνει καθαρά ότι πρέπει να τηρηθούν με ευλαβική προσοχή τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση.

Επτά επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο 28/29 Μαρτίου ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τη νόσο σε 39.

Σύμφωνα με τη ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας τη Κυριακή (29/3) το απόγευμα για την πανδημία του κορωνοϊού, Σωτήρη Τσιόδρα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 95 νέα κρούσματα της νόσου, με το σύνολο των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον στα 1.156. Όπως είπε, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Αττική.

Ανακοίνωσε επίσης ότι 69 είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 15.150 τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού. "Τα μαζικά τεστ θα έχουν νόημα αργότερα, για να μελετήσουμε την ανοσία", ανέφερε ο καθηγητής.

Το 39ο θύμα της νόσου

Μια 76χρονη από τη Λέσβο ήταν το 39ο θύμα της νόσου και το τέταρτο κρούσμα της νόσου στη Λέσβο. Η πρώτη ταξιδιώτης στους Αγίους Τόπους, στις αρχές του Μαρτίου, είναι απόλυτα καλά στην υγεία της και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Μυτιλήνης. Είναι ο πρώτος θάνατος από τον κορωνοϊό στη Λέσβο και έγινε γνωστός την Κυριακή (29/3) το βράδυ. Πρόκειται για μια 76χρονη γυναίκα που είχε εισαχθεί για νοσηλεία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η γυναίκα είχε εκδηλώσει πνευμονία ενώ το Σάββατο το απόγευμα πιστοποιήθηκε ότι έπασχε από COVID 19.

Ας σημειωθεί ότι η κόρη της 76χρονης, η οποία με συμπτώματα γρίπης παραμένει απομονωμένη με το παιδί της στο σπίτι στο χωριό όπου διέμενε με τη μητέρα της, ανήκει στο νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας Καλλονής και Πολυχνίτου. Σήμερα τα Κέντρα Υγείας παρέμειναν κλειστά και απολυμάνθηκαν.

Τόσο από την κόρη της 76χρονης όσο και από το παιδί της έχουν ληφθεί δείγματα, τα δε αποτελέσματα αναμένονται από το Ινστιτούτο Παστέρ.

Τι είπε ο Τσιόδρας για τα τεστ ανίχνευσης του ιού

Όσον αφορά τα τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό, ο κ. Τσιόδρας τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η στρατηγική που ακολουθείται δεν θα αλλάξει. "Μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μία στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει" είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην περίοδο που θα έχει περάσει το μεγάλο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε, "εξετάζουμε μαζική στρατηγική όταν κριθεί απαραίτητη. Δεν έχει νόημα τώρα. Ενδιαφέρει περισσότερο να δούμε το επίπεδο ανόσιας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, όταν θα έχουμε μια αξιόπιστη τεχνική". Επίσης, προσέθεσε ότι όταν αρθούν τα μέτρα, θα έχει νόημα ένας τέτοιος έλεγχος, ώστε "σταδιακά οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο, να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι είναι στις πρώτες γραμμές" Αυτό, όπως παρατήρησε, γίνεται ήδη στη χώρα μας σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας σε όσους εργάζονται σε υγειονομικές δομές ή μένουν σε ιδρύματα.

Η πολυήμερη μάχη για τη ζωή στις ΜΕΘ

Συνολικά, όπως είπε ο κος Τσιόδρας, υπολογίζεται ότι 5% των ασθενών χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς ο κορωνοϊός προκαλεί μια σοβαρή πνευμονία σε κάποιες περιορισμένες περιπτώσεις. Επισήμανε πως "στη χώρα μας, έως σήμερα καταγράφουμε ασθενείς που διασωληνώνονται σε μια μέση ηλικία των 66 ετών και περίπου 47% από αυτούς έχουν συνοδά υποκείμενα νοσήματα".

Δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται, συνέχισε ο κος Τσιόδρας, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται αρκετές ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ. Στην Ιταλία, όπως είπε, ο μέσος όρος νοσηλείας φτάνει τις 15 μέρες και το ποσοστό θνητότητας από άλλη μελέτη φαίνεται για όσους μπαίνουν στη ΜΕΘ να είναι 47%.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση