Γλέζος - Σάντας: "Πώς κατεβάσαμε τη σβάστικα από την Ακρόπολη" - Η συνέντευξη στον Φρέντυ Γερμανό [Βίντεο]

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 18:15 Γλέζος - Σάντας: "Πώς κατεβάσαμε τη σβάστικα από την Ακρόπολη" - Η συνέντευξη στον Φρέντυ Γερμανό [Βίντεο]

Οι δύο ηρωικοί αγωνιστές εξιστορούν πώς έκαναν την πρώτη αντισταστιακή πράξη στην Ευρώπη, 41 χρόνια μετά

Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Μανώλης Γλέζος, έφυγε από τη ζωή, όμως μένουν οι γενναίες πράξεις του και το φλογερά του λόγια.

Μαζί με τον σύντροφό του στην ηρωική πράξη της 3οής Μαΐου 1941, Απόστολο Σάντα, βρέθηκαν καλεσμένοι στην εκπομπή "Πρώτη Σελίδα" του Φρέντυ Γερμανού, στην ΕΡΤ, 41 χρόνια μετά την υποστολή της σημαίας με τη σβάστικα από τον βράχο της Ακρόπολης.

Το 1982, ο Μανώλης Γλέζος μιλά για τα παιδικά του χρόνια, την κατοχή, τους Γερμανούς και την παράτολμη πράξη που έμελλε να γίνει φωτεινός φάρος για όλη τη γερμανοκρατούμενη τότε Ευρώπη.

"Η σημαία ήταν 6 μέτρα. Αρχίσαμε να την κατεβάζουμε αλλά είχε κολλήσει, κρεμιόμασταν από το σκοινί, σκαρφαλώσαμε δύο φορές, τίποτα. Εγώ φόραγα μαύρα ρούχα, ο Λάκης (Σάντας) λευκά. Αλλάξαμε ρούχα και ανέβηκε ο Λάκης να την ξεκολλήσει, για να μη λερωθεί. Τίποτα πάλι. Δύο φορές αλλάξαμε ρούχα. Τα σύρματα ήταν δεμένα με ναυτικό τρόπο, με μαχαίρι τα ξετυλίξαμε. Κάποια στιγμή η σημαία πέφτει και μας κουκουλώνει. Αγκαλιαστήκαμε, φιληθήκαμε, χορέψαμε..." περιγράφει ο Μανώλης Γλέζος.

"Κατά κάποιον τρόπο είναι σαν να νιώθουμε ένοχοι απέναντι στους άλλους νεκρούς, στους χιλιάδες νεκρούς που μένουνε άγνωστοι στον λαό μας, στους νεκρούς με τα αμνημόνευτα ονόματα… Αν ήρθαμε στην εκπομπή, είναι για να θυμηθούν όλοι αυτό τον κόσμο. Θέλω λοιπόν να ξεχάσετε εμάς και να στραφεί η προσοχή του λαού σε αυτό τον κόσμο. Δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μην έχει έναν νεκρό αγωνιστή" ολοκλήρωσε τη διήγησή του ο Μανώλης Γλέζος.

Δείτε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ

Η νύχτα που ο Γλέζος κατέβασε τη σημαία των Γερμανών

Τη νύκτα της 30ης Μαΐου, ξημερώνοντας η 31η Μαΐου του 1941, αυτός και ο Απόστολος Σάντας αφαίρεσαν τη Γερμανική πολεμική σημαία του Γ΄ Ράιχ, που κυμάτιζε σε ιστό στην Ακρόπολη Αθηνών, κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια της εκεί φρουράς. Το τολμηρό εκείνο εγχείρημα προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που μεταδόθηκε η είδηση. Η πράξη τους ενέπνευσε τους Έλληνες που αντιστέκονταν ενάντια στον κατακτητή και καθιέρωσε και τους δύο ως σύμβολα αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής.

Μάλιστα ο Γάλλος στρατηγός Ντε Γκωλ χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο ως "Πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης".

Βέβαια το ναζιστικό καθεστώς αποκρίθηκε με την αναζήτηση και καταδίκη των υπευθύνων (του Γλέζου και του Σάντα) ερήμην σε θάνατο από το γερμανικό στρατοδικείο. Έτσι ξεκίνησε μια εκτεταμένη αναζήτηση και τελικά, σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 24 Μαρτίου του 1942 ο Μ. Γλέζος και ο συνεργός του συλλαμβάνονται από Γερμανικό κλιμάκιο και φυλακίζονται στις φυλακές Αβέρωφ.

Εκεί ο Γλέζος εξαιτίας βασανιστηρίων προσβλήθηκε από φυματίωση βαριάς μορφής οπότε και αφέθηκε ελεύθερος. Έκτοτε συνελήφθη πολλές φορές για τη δράση του μέχρι το τέλος της Κατοχής.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση