Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 80.000 οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ - Βήμα βήμα η διαδικασία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 13:28 Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 80.000 οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ - Βήμα βήμα η διαδικασία

Δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου.

Στις 80.400 έφτασαν οι αιτήσεις των εργαζομένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ

Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, το επίδομα των 800 ευρώ δικαιούνται:

1. Οι εργαζόμενοι στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις είτε διότι οι επιχειρήσεις έχουν κύριο ΚΑΔ που υπάγεται σε αυτούς που θεωρείται ότι πλήττονται είτε επειδή η επιχείρηση έχει κλείσει. Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε αυτό το "μέτωπο" καθώς πολλά μαγαζιά που έχουν κλείσει υποχρεωτικά, δεν έχουν ΚΑΔ που να περιγράφεται στη λίστα οπότε δεν μπορούν να δηλώσουν στο ΕΡΓΑΝΗ ότι βάζουν τον εργαζόμενο σε καθεστώς αναστολής.

2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι πέντε άτομα προσωπικό, επίσης μπορούν να εισπράξουν την αποζημίωση των 800 ευρώ όχι μόνο για το προσωπικό τους αλλά και για τους ίδιους. Δεν εντάσσονται μέτοχοι νομικών προσώπων (ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ κλπ) ακόμη και αν απασχολούν λιγότερα από πέντε άτομα προσωπικό.

Για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους κατατάσσονται στους επιστημονικούς κλάδους (π.χ γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, λογιστές κλπ) δεν προβλέπεται δυνατότητα είσπραξης των 800 ευρώ αλλά δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα κατάρτισης με "αντάλλαγμα" τα 600 ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση