Κορωνοϊός – Γιαμαρέλλου: “Φως στην άκρη του τούνελ αν… δεν τα χαλάσουμε όλα το Πάσχα”

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 04 Απριλίου 2020 11:01 Κορωνοϊός – Γιαμαρέλλου: “Φως στην άκρη του τούνελ αν… δεν τα χαλάσουμε όλα το Πάσχα”

Η ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ και Λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλλου, εμφανίζεται αισιόδοξη για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας. Εκφράζει τους φόβους της για παράβαση των μέτρων το Πάσχα.

Αισιόδοξη για την επόμενη μέρα και την πορεία της χώρας μας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, δηλώνει η ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ και Λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλλου. Ταυτόχρονα, όμως, εκφράζει και μια επιφύλαξη: “Φοβάμαι τους Έλληνες να μην τα χαλάσουν όλα το Πάσχα”, αναφέρει.

Είναι κοινή ομολογία ότι στη χώρα μας τα νούμερα δείχνουν προς το παρόν επιβράδυνση της διασποράς του κορωνοϊού. Το παραδέχθηκε σεμνά και ο Σωτήρης Τσιόδρας στη τακτική ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της νόσου COVID-19 στη χώρα.

“Εάν προσέξει κανείς ακόμα και τα νούμερα των εργαστηριακών ελέγχων τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τα θετικά που βγαίνουν, θα δει κάποια μικρά αισιόδοξα μηνύματα”, είπε και συμπλήρωσε ότι “εγώ να πω ότι είμαι χαρούμενος, αλλά ας το κρατήσω μέσα μου προς το παρόν, έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία”.

Αισιόδοξοι είναι, όπως φαίνεται, και άλλοι επιστήμονες που εξετάζουν με αγωνία τα καθημερινά στατιστικά στοιχεία της χώρας μας για τον κορονοϊό, συγκρίνοντάς τα με αντίστοιχα νούμερα της επιδημίας από άλλες χώρες. Δεν παραλείπουν, ωστόσο, να βάλουν και αστερίσκους. “Θα πάμε καλά, μόνο εάν πειθαρχήσουμε όλοι στα μέτρα περιορισμού των επαφών μας”, συμπληρώνουν.

Το ίδιο επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr, και η καθηγήτρια παθολογίας – λοιμωξιολόγος κα Ελένη Γιαμαρέλλου. “Εγώ μέσα μου είμαι αισιόδοξη για τη συνέχεια, εάν οι Έλληνες πειθαρχήσουν. Αν δεν τα χαλάσουν όλα το Πάσχα. Τους φοβάμαι τους Έλληνες για το Πάσχα. Εσείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να τους το θυμίζετε συνέχεια”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία αρχείου InTime
“Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ”

Αναλύοντας τη σημερινή εικόνα της πανδημίας, όπως εξελίσσεται στην Ελλάδα, η κα Γιαμαρέλλου επισημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν και ότι η ίδια βλέπει φως στην άκρη του τούνελ: “Το ότι δεν κάνουμε οξυκόρυφη καμπύλη αυτό σημαίνει φως στο βάθος του τούνελ. Είναι καλό σημάδι, διότι αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας δεν καταρρίπτεται. Σκεφτείτε να είχαμε 1.000 κρούσματα για εντατική. Που θα βρίσκαμε αναπνευστήρες; Που θα βρίσκαμε μονάδες; Ενώ έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο αντέχουμε από κάθε πλευρά”.

Ως προς το πότε θα αρχίσουν τα μέτρα να χαλαρώνουν και πώς θα βγούμε από το lockdown; Αυτό θα γίνει σταδιακά. Το πώς και το πότε, θα το καθορίσουν οι στατιστικολόγοι, αναφέρει η καθηγήτρια: “Όπως τα λέει ο κύριος Τσιόδρας πάρα πολύ σωστά, σε λίγο θα είμαστε στην αρχή του τέλους. Ακόμα δεν είμαστε ούτε στη μέση. Σε 15 μέρες περίπου, πριν το Πάσχα θα ξέρουμε που βρισκόμαστε. Οπότε πια, πολύ σιγά και πολύ αργά θα αρθούν τα μέτρα και βλέποντας και κάνοντας”.

Της Γιάννας Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση