Η Προανακριτική ανοίγει τον φάκελο "οι δημοσιογράφοι του σκανδάλου Novartis"- Ποιοι θα κληθούν να καταθέσουν

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Μαΐου 2020 11:18 Η Προανακριτική ανοίγει τον φάκελο "οι δημοσιογράφοι του σκανδάλου Novartis"- Ποιοι θα κληθούν να καταθέσουν

Οι αποφάσεις των κομμάτων για τη τελική λίστα των μαρτύρων θα ληφθούν αμέσως μετά την συζήτηση της πρότασης της ΝΔ.

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής η διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σύμφωνα με την πρόταση που κατάθεσε στις αρχές της εβδομάδας η ΝΔ.

Αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για την τελική ευθεία διερεύνησης της υπόθεσης καθώς αναμένονται οι καταθέσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αλλά και άλλων προσώπων που όπως φάνηκε είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην σκευωρία.

Οι αποφάσεις των κομμάτων για τη τελική λίστα των μαρτύρων θα ληφθούν αμέσως μετά την συζήτηση της πρότασης της ΝΔ όμως κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι με το κείμενο που κατέθεσε η κυβερνητική παράταξη και τα νέα αδικήματα που καταλογίζει στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης υποδεικνύει εν πολλοίς τα άλλα πρόσωπα που συνέδραμαν στο σκάνδαλο.

Άλλωστε μεταξύ των αδικημάτων που αναφέρονται είναι και εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης στο οποίο σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του ΠΚ απαιτείται και η συνδρομή άλλου ή άλλων προσώπων.

Στην πρόταση της ΝΔ υπάρχουν εκτενή αποσπάσματα καταθέσεων των δικαστικών λειτουργών ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής, αλλά και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Οι καταθέσεις αυτές οδηγούν τη ΝΔ στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι "ο κ. Παπαγγελόπουλος επηρέαζε εισαγγελικούς λειτουργούς και δημοσιογράφους προκειμένου να διαπράττονται αξιόποινες πράξεις. Συγκεκριμένα φέρεται να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει και εν συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα αποστέλλοντας τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς προκειμένου να διενεργούνται σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε προκαταρκτικές εξετάσεις. Φέρεται μάλιστα να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος ακόμη και πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε προκειμένου να προβούν σε παράνομες πράξεις και εν συνεχεία να διενεργούνται σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις και να κάμπτεται η αντίστασή τους".

Οι μάρτυρες έχουν αναφέρει συγκεκριμένα τα ονόματα των δημοσιογράφων Γιάννας Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη, καθώς και του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

Συγκεκριμένα:

Η πρώην εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη κατέθεσε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιθυμούσε να αφαιρεθεί ο φάκελος της δικογραφίας της υπόθεσης Βγενόπουλου από την ίδια και της είπε ότι αν η ίδια δεν συμμορφωθεί προς την υπόδειξη, δεν θα κάνει αυτή Χριστούγεννα με την οικογένειά της. Εν συνεχεία, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Βαξεβάνης δημοσίευσε άρθρο σε βάρος της εισαγγελέως, ενώ κατέθεσε καταγγελία εις βάρος της και εκκινήθηκε σχετικά πειθαρχική έρευνα εις βάρος της.

Ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή κατέθεσε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μεσολάβησε για να λήξει η δικαστική διένεξη που είχε με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη ζητώντας όμως από τον επιχειρηματία 350.000 ευρώ ως έξοδα προκειμένου να κλείσουν οι ποινικές υποθέσεις και να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος του και των συνεργατών του.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε στη μήνυση που κατέθεσε ο κ. Μιωνή:

"Καταθέτω σήμερα μήνυση εναντίον του κύριου Παπαγγελόπουλου, Φιλιππάκη, Τάρκα, Παπαδάκου για δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Είμαι εδώ για να καταθέσω ενόρκως, υπεύθυνα και θεσμικά, για πραγματικά γεγονότα που όταν συνέβαιναν μου φαινόταν ότι βρισκόμουν σε ταινία τρόμου."

"Είμαι εδώ για να καταθέσω ότι ο συνέταιρός μου, Άγγελος Μεταξάς, ο δικηγόρος μας, Σταύρος Παπασταύρου και εγώ, πέσαμε θύματα μιας εγκληματικής οργάνωσης με αρχηγό τον αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και μέλη της τον εκδότη της εφημερίδας "Δημοκρατία", Ιωάννη Φιλιππάκη, τους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου."

"Η επίμαχη περίοδος ξεκινά από το 2015 και μετά. Είπα ότι η εγκληματική οργάνωση του Παπαγγελόπουλου από τότε με στοχοποίησε για να μου φορτώσει τη λίστα Λαγκάρντ."

"Οι κατηγορούμενοι κατασκεύασαν κατηγορίες οι οποίες εξυπηρετούσαν πολλούς σκοπούς συγχρόνως, ότι εγώ και ο συνέταιρός μου, Άγγελος Μεταξάς, μαζί με τον Σταύρο Παπασταύρου δήθεν αποτελούσαμε το 50% της λίστας Λαγκάρντ – το οποίο είναι ψεύδος–, και ότι ο δικηγόρος μας, Σταύρος Παπασταύρου είχε 5 εκατομμύρια ευρώ στη λίστα που ήταν χρήματα που ήταν δικά μου σε μία δικιά μου εταιρεία. Όλοι εμείς, λοιπόν, ήμασταν μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης που ξεπλέναμε μαύρο χρήμα και μάλιστα το μαύρο αυτό χρήμα κατέληγε και σε πολιτικούς. Άλλο ένα απίστευτο ψέμα!"

"Ήταν ένα παραμύθι που τα είχε όλα. Είχε δράκους, είχε έναν πλούσιο Εβραίο, είχε έναν Παπασταύρου. Έτσι εξυπηρετούσαν τους σκοπούς τους οι οποίοι ήταν να αποκτήσουν παράνομο οικονομικό όφελος από τον εκβιασμό μου και να πάρουν οικονομικά οφέλη από την εμπλοκή του ονόματος του Σταύρου Παπασταύρου."

Την προσπάθεια εργαλειοποίησης του Τύπου και των ΜΜΕ σκιαγράφησε και ο πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου. Καταθέτοντας στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο κ. Αθανασίου επικαλέστηκε συνομιλία του με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κατά την οποία ο κ. Παπαγγελόπουλος πίεζε να τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος που διενεργείτο, για την υπόθεση Βγενόπουλου, και απειλούσε ότι θα βγει στα κανάλια και θα καταγγείλει ότι οι ελέγκτριες του υπουργείου Οικονομικών που ήλεγχαν τη συγκεκριμένη υπόθεση "τα έχουν αρπάξει". Ο Παναγιώτης Αθανασίου αναφέρθηκε σε πιέσεις να προχωρήσει γρήγορα ο έλεγχος για εκδότες όπως ο κ. Αλαφούζος ενώ αναφέρθηκε και σε στιχομυθία που είχε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο το 2016. Σε εκείνη τη συνομιλία ο κ. Παπαγγελόπουλος προέτρεψε τον Οικονομικό Εισαγγελέα να ασχοληθεί-ερευνήσει τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο και αν δεν είχε κάτι σε βάρος του, να δημιουργήσει…

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση